Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2388
Mărime: 166.64KB (arhivat)
Publicat de: Sorin Niculescu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

In anul 1909, la Sarmasel, in timp ce se fora la peste 300 de metri adancime pentru saruri de potasiu, au izbucnit libere gazele naturale. Acest fenomen a marcat inceputul unei industrii, acum seculare. In urma acestor evenimente a fost acceptata ideea ca emanatiile de gaze semnalate in diferite zone din Bazinul Transilvaniei sunt dovada existentei unor acumulari importante de gaze naturale.

Unirea Transilvaniei cu Romania a adus modificari in sectorul gazelor naturale, cum ar fi reorganizari, fuziuni, externalizari ale societatilor comerciale din acest sector. In anul 1925 s-a infiintat Societatea Nationala de Gaz Metan SONAMETAN, care a functionat cu o Directie de Exploatari Tehnice la Medias. In anul 1947 se nationalizeaza activele companiei de catre nou regim politic din Romania, dar profesionalismul angajatilor a permis continuarea amplului plan de dezvoltare, explorare, exploatare, transport si distributie a gazelor naturale pe teritoriul Romaniei, atingandu-se un maxim al dezvoltarii in anii '70.

In anul 1991 societatea nationala de gaze primeste numele ROMGAZ, nume care dupa anul 2000 s-a consacrat ca brand pentru activitatea de explorare, exploatare si inmagazinare gaze naturale in Romania. Traditia, managementul responsabil si experienta de cooperare pe teritoriul tarii cu o serie de companii straine, au determinat societatea sa se orienteze catre activitatea de cooperare in afara granitelor. Astfel, in anul 2008, Romgaz a devenit co-titular de drepturi si obligatii petroliere in 3 perimetre de explorare din Slovacia si 2 perimetre de explorare din Polonia. Romgaz a parcurs un drum lung pe scara dezvoltarii sale, de la o companie de nivel local la una cu caracter international, incadrandu-se astazi in randul companiilor europene de top.

In prezent, Romgaz desfasoara operatiuni petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare in 9 perimetre concesionate pe teritoriul Romaniei. Operatiunile petroliere de Explorare–Dezvoltare-Exploatare au inceput in anul 1997, cu o Perioada Initiala de Explorare intre anii 1997-2002, cand au fost realizate 12 descoperiri comerciale, zacaminte de gaze aflate actualmente in faze avansate de dezvoltare sau exploatare.

Bilantul activitatii de explorare in perimetrele concesionate, incepand cu noiembrie 1997, indica peste 70 de noi descoperiri comerciale de gaze, cu un procentaj de reusita de peste 65% pentru forajele de explorare finalizate. Pana in prezent din aproape 50% din noile descoperiri comerciale au fost extrase peste 3 miliarde m³ de gaze naturale.

1. Sinteza rezultatelor analizei și concluziilor

Ca rezultate, compania estimează pentru anul 2013 o producţie de 5,615 miliarde metri cubi gaze, în uşoară scădere faţă de anul 2012, din cauza declinului natural. „Romgaz a produs in 2012, 5,663 miliarde mc, cu circa 0,5% mai mult decât în 2011, iar, conform bugetului publicat, cantitatea estimată pentru 2013 este de 5,615 miliarde metri cubi gaze”, spuneau la jumătateaanului 2013 reprezentanții companiei.

REZULTATE ÎN CREȘTERE. Declinul producției, dublat sau datorat și declinului consumului, nu pare a fi însă deocamdată o problemă serioasă pentru companie, din moment ce pe primele șase luni din 2013, compania a raportat deja un profit de 771,4 milioane lei.

De altfel, dincolo de prezența constantă în topurile naționale și regionale din punct de vedere al rezultatelor financiare, de-a lungul ultimilor cinci ani, compania a făcut dovada unei creșteri și dezvoltări organice și susținute, înregistrând în intervalul amintit (perioadă dominată de criza fără precendent în care încă ne aflăm) o rată medie anualizată de creștere a cifrei de afaceri de circa 5,5% și o rată medie de creștere anualizată a profiturilor de circa 16,8% . În același timp, compania a înregistrat o rată medie anualizată a marjei de profit (indicator calculat ca raport între profitul net și cifra de afaceri) de 15,4%.

Preview document

Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 1
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 2
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 3
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 4
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 5
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 6
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 7
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 8
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 9
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 10
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 11
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 12
Analiza costurilor și rezultatele unei întreprinderi - Romgaz - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Analiza Costurilor si Rezultatele unei Intreprinderi Romgaz.docx

Ai nevoie de altceva?