Noi Modele de Munca și Organizare

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 19066
Mărime: 84.56KB (arhivat)
Publicat de: Vlad Pașca
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din proiect

Noi modele de muncă şi de organizare

FRANCES HESSELBEIN - Organizaţia circulară

France*Hasselbein este redactor şef al revistei trimestriale Leader to Leader, preşedinte şi director general al Fundaţiei Peter F. Drucker pentru Management Nonprofit şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Institutului Josephson pentru Promovarea Eticii. Ea a fost director general al Girl Scouts of the USA din iulie 1976până în februarie 1990. Preşedintele George Bush a numit-o în august 1991 în Consiliul director al Comisiei pentru Servicii Naţionale şi Comunitare, iar în 1989 în comitetul său de consilieri pentru Fundaţia Iniţiativa „Puncte de lumină". Hasselbein a primit numeroase premii, inclusiv douăsprezece titluri de doctor onorific şi Premiul pentru excelenţă în conducere din partea Alianţei Naţionale Economice a Femeilor.

Cu cinci sute de ani în urmă, omul Renaşterii a descoperit că pământul este rotund. Trei sute cincizeci de ani mai târziu, omul organizaţiei a dezvoltat metoda managementului. Totuşi, pe măsură ce această metodă a evoluat, el a uitat că pământul este rotund şi, prin urmare, a construit o lume a managementului constituită din pătrate, cutii şi piramide. Lumea sa avea un limbaj special care se potrivea structurii ei: limbajul de comandă şi de control, al ordinii şi al previziunii, al ascensiunii pe scara ierarhică, al vârfului şi al bazei. In următoarea sută de ani, în fiecare mare organizaţie, rangul a fost egal cu autoritatea. In cea mai mare parte a acestei perioade, vechea ierarhie care închidea oameni şi funcţii în pătrate şi dreptunghiuri, în structuri rigide, a funcţionat bine. Ea chiar a permis dezvoltarea faimoasei piramide avându-1 în frunte pe directorul general care privea în jos, în timp ce angajaţii priveau în sus.

Apoi a început o perioadă de schimbări istorice masive, de competiţie globală şi de cădere a graniţelor, în care vechile răspunsuri nu se mai potriveau noilor realităţi. In toate cele trei sectoare — public, privat şi social — a apărut o nouă atitudine critică la adresa instituţiilor noastre de bază. Pe măsură ce guvernul, corporaţiile, organizaţiile voluntare şi din sectorul social au încercat să facă faţă valurilor de schimbări, a apărut o nouă filosofie în cadrul organizaţiilor care a adus un nou limbaj, o nouă abordare, o nouă diversitate de genuri şi de caracteristici etnice.

In anii '70 şi '80, câţiva lideri ai organizaţiilor voluntare şi din sectorul privat au văzut că ierarhiile trecutului nu se mai potriveau prezentului pe care-1 trăiau şi nici viitorului pe care şi-1 imaginau, motiv pentru care au scos oamenii şi funcţiile din cutie; pentru a proceda astfel, ei au eliberat spiritul uman şi au transformat organizaţia.

Astăzi începem să vedem noi lideri, liderii viitorului, lucrând în structuri de management fluide şi flexibile şi auzim un nou limbaj din partea acestor lideri ce înţeleg puterea limbajului:

„Organizaţiile trebuie să fie focalizate pe misiune, bazate pe valori, orientate către oameni".

„învăţaţi să conduceţi oamenii şi nu să-i înfrânaţi".

„Managementul este un instrument, nu un scop final".

„A urma pe cineva înseamnă a avea încredere în el".

Am auzit lideri de corporaţie utilizând un limbaj mult mai elevat şi mai cuprinzătoi De exemplu, Jack Welch de la General Electric Company a răspuns în revista Harvan Business Review. „Peste zece ani vrem ca revistele să prezinte GE ca fiind un loc în can oamenii au libertatea de a fi creativi, un loc care încearcă să scoată ce e mai bun din fiecare. Un loc deschis, corect, în care oamenii îşi dau seama că tot ceea ce fac contează şi că realizările sunt răsplătite atât în portofele cât şi în suflete. Aşa va arăta organizaţi noastră". Un lider de corporaţie care să vorbească de suflet? Timpurile se schimbă!

Din experienţa pe care am trăit-o în 1976, când am părăsit ţinuturile muntoase din vestul Pennsylvaniei pentru a-mi începe munca de director general al Girl Scouts of the USA, cea mai mare organizaţie din lume a fetelor şi a femeilor, am ştiut că vechile structuri nu sunt potrivite pentru următorul deceniu, ca să nu mai vorbim de secolul următor. Motiv pentru care voluntarii şi personalul nostru au eliberat oamenii printr-un sistem de management uniform, circular şi fluid. În noua structură organizatorici oamenii şi funcţiile se deplasează între trei cercuri concentrice, avându-1 în mijloc pe preşedinte, care se uită lateral şi nu de sus în jos. La cinci minute după ce a fost prezentată această structură, un coleg a botezat-o „harta balonului", iar un observator a denumit-o „roata norocului". Oamenii noştri s-au deplasat în cercurile din organizaţie - oamenii de la diverse niveluri s-au cunoscut personal — iar rezultatul a fost obţinere unor performanţe şi a unei morale înalte.

Sunt întrebata adesea de studenţii la management şi de managerii de mijloc din organizaţie: „Cum putem să eliberăm organizaţia şi să facem schimbările despre care vorbiţi dacă nu ne găsim în vârful ierarhiei?". Eu le răspund: „Puteţi să începeri de unde vă găsiţi; indiferent care este funcţia dumneavoastră, puteţi să aduceţi ceva nou să impuneţi un nou stil de conducere pentru echipa sau grupul dumneavoastră". Acest sfat se aplică în aceeaşi măsură, sau poate în mod special, şi directorilor de vârf. Um dintre locurile unde aceştia pot influenţa schimbarea este propriul lor grup şi activităţi pe care le prestează zi de zi.

O dată cu revenirea la un mod mult mai fluid, circular, de a percepe lumea, zilele competiţiei între angajaţi, ale sistemului stea şi ale „jandarmului singuratic" au apus. A sosit vremea parteneriatului. Liderii care învaţă să lucreze cu alte corporaţii, cu agenţiile guvernamentale şi cu organizaţiile din sectorul social vor descoperi o nouă energie, un nou impact şi o nouă semnificaţie în activitatea organizaţiei lor. Totuşi, pentru a conduce un parteneriat eficient, liderii vor trebui să stăpânească trei imperative: să conducă pentru o misiune, pentru inovaţie şi pentru diversitate.

1. A conduce pentru îndeplinirea unei misiuni. înţelegerea misiunii constituie esenţa unei strategii eficiente, indiferent dacă este vorba de o mică organizaţie nonprofit sau de o companie care ocupă una dintre primele cinci sute de poziţii ale clasamentului Fortune. Luaţi în considerare întrebările pe care le-a conceput Peter Drucker pentru cei care elaborează misiunea unei organizaţii:

Care este obiectivul sau misiunea noastră?

Cine este clientul nostru?

Ce apreciază clientul?

O misiune incitantă, convingătoare va oferi oamenilor o explicaţie clară şi motivantă a existenţei organizaţiei. Drucker a arătat că declaraţia prin care se exprimă misiunea ar trebui să poată fi inscripţionată pe un tricou. De exemplu, „să-i ajutăm pe cei mai vulnerabili", misiunea Crucii Roşii Internaţionale satisface ambele criterii şi reuşeşte în mod strălucitor; „maximizarea valorii oferite acţionarilor", misiunea de facto a majorităţii corporaţiilor, satisface doar primul criteriu şi apoi eşuează în mod lamentabil.

2. A conduce pentru inovaţie. Peter Drucker defineşte inovaţia drept „schimbarea care creează o nouă dimensiune a performanţei". Dacă vom impune inovaţia în modul în care structurăm organizaţia, conducem oamenii, utilizăm echipele şi planificăm cum să lucrăm împreună, atunci inovaţia va deveni o parte firească a culturii, a muncii, a mentalităţii, a „noii dimensiuni a performanţei". In acelaşi timp, va trebui să utilizăm, aşa cum ne reaminteşte Drucker, „abandonul planificat" şi să renunţăm la programele care pot da rezultate astăzi dar care vor avea puţină relevanţă în viitor.

Preview document

Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 1
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 2
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 3
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 4
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 5
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 6
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 7
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 8
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 9
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 10
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 11
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 12
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 13
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 14
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 15
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 16
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 17
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 18
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 19
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 20
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 21
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 22
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 23
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 24
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 25
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 26
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 27
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 28
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 29
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 30
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 31
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 32
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 33
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 34
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 35
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 36
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 37
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 38
Noi Modele de Munca și Organizare - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Noi Modele de Munca si Organizare.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul Tehnologic în Domeniul Producției de Mașini Electrice Utilizate în Tehnica Militară

Introducere Perioada în care trăim este marcată de schimbări foarte rapide în domeniul tehnologiilor şr al produselor, determinate în primul rând...

Satisfacția privind cariera

1. INTRODUCERE Sunt în ceasul fericit când pot să lucrez fără a mai fi silit să muncesc – Constantin Noica In indelungata sa istorie omul a avut...

Metodologia și evaluarea comerțului exterior al Republici Moldova

Introducere In Republica Moldova, se simte о lipsa acuta de literatura stiinţifica şi elaborari metodice privitoare la aspectele metodologice ale...

Contabilitatea gestiunii de mărfuri pe exemplul SC Comat Mehedinți SA

1. STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A S.C. COMAT MEHEDINŢI S.A. 1.1. LOCUL ŞI ROLUL S.C. COMAT MEHEDINŢI S.A. ÎN ECONOMIA JUDEŢULUI MEHEDINŢI În ţara...

Marxismul - Karl Heinrich Marx

1. Doctrina Marxistă Marxismul este sistemul concepţiilor şi învăţăturii lui Karl Marx. Marx a fost continuatorul celor trei curente principale de...

Cercetare analitică la SC Asam SA Iași

Str. Aurel Vlaicu 77, Cod 700381 Iasi, Iasi Telefon: +40232 215515 Fax: +40232 270930 office@asam.ro Descrierea firmei ASAM SA este unul din...

Sistem Informatic pentru Conducerea Activ Bancare

SISTEM INFORMATIC DISTRIBUIT PENTRU CONDUCEREA ACTIVITATII BANCARE Complexitatea si dinamismul ridicat al evolutiilor tehnice, economice,...

Proiect comportament organizațional - seară de film

I. Seara de film (comportament organizaţional in film) Pentru ,,Seara de film” echipa noastră a hotarât sa vizioneze filmul ,,The Italian Job”....

Ai nevoie de altceva?