Principii și metode de evaluare a stocurilor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4000
Mărime: 50.01KB (arhivat)
Publicat de: Elena M.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nuta Florian
UNIVERSITATEA DANUBIUS GALAȚI FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE MANAGEMENTUL AFACERILOR ÎN COMERȚ ȘI TURISM STUDII UNIVERSITARE DE MASTERAT ANUL I – FORMA DE INVĂȚĂMÂNT: ZI

Cuprins

  1. REZUMAT 3
  2. INTRODUCERE 5
  3. 1. PRINCIPII DE EVALUARE 6
  4. 1.1. PINCIPIUL STABILIRII OBIECTIVULUI EVALUĂRII 6
  5. 1.2. PRINCIPIUL VALORII REALE 6
  6. 1.3. PRINCIPIUL STABILIRII UNITĂȚILOR MONETARE 7
  7. 1.4. PRINCIPIUL COSTULUI ISTORIC 7
  8. 1.5. PRINCIPIUL PRUDENȚEI 8
  9. 1.6. PRINCIPIUL ALEGERII CORESPUNZĂTOARE SCOPULUI URMĂRIT 8
  10. 1.7. PRINCIPIUL PERMANENȚEI METODELOR 8
  11. 2. MOMENTE ȘI FORME ALE EVALUĂRII PATRIMONIALE 9
  12. 2.1. EVALUAREA MĂRFURILOR LA INTRAREA ÎN PATRIMONIU 9
  13. 2.2. EVALUAREA MĂRFURILOR LA IEȘIREA DIN PATRIMONIU 9
  14. 2.3. EVALUAREA MĂRFURILOR LA INVENTARIERE 15
  15. 2.4. EVALUAREA LA ÎNCHEIEREA EXERCIȚIULUI FINANCIAR 15
  16. CONCLUZII 16
  17. BIBLIOGRAFIE 17

Extras din proiect

REZUMAT

În prezenta lucrare, am abordat tema Principii și metode de evaluare a stocurilor. Stocurile şi produţia în curs de execuţie reprezintă, după caz, bunurile materiale, lucrările si serviciile destinate să fie consumate la prima lor utilizare, să fie vândute în situaţia în care au starea de marfă sau produse rezultate din preluare, precum şi producţia în curs de execuţie aflată sub forma producţiei neterminate. Pentru ca prin evaluare să se acorde o imagine fidelă situației financiare și rezultatelor în timp ce se face evaluarea trebuie respectate principii ca: principiul valorii reale, principiul stabilirii obiectivului evaluării, principiul alegerii formei de evaluare, principiul prudenței, principul permanenței metodelor, principiul costului istoric, principil stabilității unității monetare.

În funcție de modul de efectuare a evaluării și de scopul urmărit se disting mai multe momente și forme ale evaluării elementelor patrimoniale și anume: evaluarea la intrarea în patrimoniu, evaluarea la ieșirea din patrimoniu, evaluarea la inventariere și evaluarea la închiderea exercițiului financiar numită și evaluare bilanțieră.

Evaluarea mărfurilor la intrarea în patrimoniu este utilizată la înregistrarea operațiunilor economice în contabilitate pe tot parcursul desfășurării activității fiind denumită și evaluare curentă.

Evaluarea marfurilor la ieșirea din patrimoniu sau la trecerea în consum se face după patru metode de evaluare dat fiind faptul că pe parcursul desfășurării activității aceleși tipuri de bunuri se achiziționează la prețuri diferite. Aceste metode de evaluare sunt: metoda costului mediu ponderat (CMP), metoda primei intrări- primei ieșiri (FIFO), metoda ultimei intrări – primei ieșiri (LIFO) și metoda costului standard.

Evaluarea mărfurilor la inventariere se face la valoarea actuală denumită și valoare de inventar. Potrivit Regulamentului privind inventarierea valoarea de inventar este stabilită la evaluarea elementelor patrimoniale la momentul inventarierii în funcție de utilitatea bunului și prețului de piață.

Evaluarea la închiderea exercițiului financiar numită și evaluare bilanțieră se face la valoarea de intrare, respectiv valoarea contabilă rezultată din evaluarea la inventariere.

Cuvinte cheie: costul mediu ponderat, FIFO, LIFO, costul standard, inventariere.

INTRODUCERE

Am ales tema Principii și metode de evaluare a mărfurilor găsind-o ca o temă deosebit de interesantă fiind în același timp fundamentală pentru teoria și practica contabilă. Principalul motiv pentru care am ales această temă este simplul fapt că acest capitol al contabilității este foarte des intâlnit în contabilitatea tuturor societăților ce desfășoară activități economico-financiare. Prin dezbaterea acestei teme intenționez a-mi aprofunda cunoștințele în domeniu, pentru realizarea ei fiind necesară o deosebită muncă de cercetare și documentare, de asamblare a informațiilor și cunoștințelor dobândite în cadrul materialului din suportul de curs oferit de dumneavoastră.

Pentru elaborarea acestei lucrări a fost necesară utilizarea și valorificarea unei bibliografii actuale, opere importante ale unor specialiști recunoscuți atât în România cât și pe plan internațional.

Am acordat o deosebită atenție metodelor de evaluare a mărfurilor la ieșirea din patrimoniu contribuind cu aplicații la fiecare din ele, acestea reprezentâd de asementa o pondere semnificativă a acestei lucrări. Exemplele date au fost axate pe metodele de evaluare la ieșirea din patrimoniu pentru e evidenția cât mai clar elementele care trebuie respectate pentru aplicarea acestor metode.

Problemele abordate în cadrul acestei lucrări contsituie un subort atât în cunoașterea cât și în aprofundarea aspectelor teoretice și practice ale contabilității aspectele prezentate fiind fundamentale pentru evaluarea corectă a stocurilor de mărfuri. Conținutul acestui referat tratează studiul evaluării în contabilitate atât teoretic cât și practic, aplicativ.

Evaluarea reprezintă procedeul metodei contabilității care asigură exprimarea valorică a componentelor patrimoniului. Ea este cu alte cuvinte cuantificarea și măsurarea, în expresie bănească, a mărimii mijloacelor materiale, a creanțelor, plasamentelor, angajamentelor, cheltuielilor, veniturilor și rezultatelor obținute. Calcularea indicatorilor economico-financiari, presupune exprimarea lor în unități valorice sau altfel spus, evaluarea lor.

Evaluarea are în vedere următoarele componente: obiectivul evaluării, etalonul monetar ca unitate de măsură și prețul.

Obiectivul evaluării îl constituie structura patrimoniului compusă din: active, pasive, cheltuieli, venituri, rezultate și operațiile economico-financiare privind circuitul lor.

Etalonul monetar îl reprezintă banii având funcția de măsurare a valorii. Această funcție se diferențiază de la o țară la alta prin semnul monetar al fiecărei țări. În România moneda națională este leul.

Prețul reprezintă rezultatul măsurării și comparării obiectului evaluat cu banul ca unitate de măsură a valorii. Prin intermediul monezii valoarea elementelor patrimoniale se exprimă ca peț. Cu alte cuvinte prețul reprezintă raportul între valorile economice supuse evaluării și bani ca unitate de măsură a valorii. Astfel putem măsura capacitatea de cumpărare a banului pentru obținerea de bunuri și servicii.

Bibliografie

1. Bojian, Octavian, Bazele contabilităţii 2003, Editura Economică, Bucureşti, 2003.

2. Caraiani, Chiraţa, Lavinia Olimid, Bazele contabilităţii, Editura A.S.E., Bucureşti, 2002.

3. Ministerul Finanţelor Publice, Ghid practic de aplicare a standardelor internaţionale de contabilitate, Partea I, Editura Economică,Bucureşti, 2001.

4. Feleagă, Niculae, Liliana Malciu, Ştefan Bunea, Bazele Contabilităţii – o abordare europeană şi internaţională, Editura Economică, Bucureşti, 2002.

5. Needles, B.E., J.R. Anderson, J.C. Caldwell, Principiile de bază ale contabilităţii, ediţia a cincia, Editura Arc, 2000.

6. Pripoaie, Rodica, Ealuarea firmei, Editura Didactică și Pedagogică, București 2004;

7. Berheci, Ioan, Budugan, Dorina, Metode de gestiune internă a stocurilor și calculația costurilor, Editura Cantes, Iași 1998.

Preview document

Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 1
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 2
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 3
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 4
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 5
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 6
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 7
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 8
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 9
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 10
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 11
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 12
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 13
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 14
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 15
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 16
Principii și metode de evaluare a stocurilor - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Principii si Metode de Evaluare a Marfurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea mărfurilor

INTRODUCERE În cadrul elementelor patrimoniale ale unei societăţi un rol important îl au activele circulante materiale din cadrul cărora fac...

Stocuri

Introducere Importanţa definitorie a abordării economice decurge din viabilitatea acestei analize în ceea ce priveşte explicarea comparativă a...

Contabilitatea mărfurilor în unitățile de desfacere cu amănuntul

CAPITOLUL 1 STRUCTURI CONTABILE PRIVIND STOCURILE PE EXEMPLUL S.C. APCO ROMANIA S.R.L. Stocurile si productia in curs de executie reprezinta,...

Analiza și Evaluarea Operațiunilor Logistice ale Firmei Unic Spot Ro SRL

Introducere Procesul de distribuţie reprezintă o componentă importantă a activităţii pe care agenţii economici o desfăşoară în cadrul pieţei. Dată...

Evaluarea performanțelor societății comerciale G SRL din perspectiva contului de profit și pierdere

1.REZUMAT Lucrarea „Evaluarea societatii G din perspectiva situațiilor financiare anuale si contului de profit si pierdere” urmărește evoluția...

Managementul operațiunilor comerciale - SC Adras Comimpex SRL

Prezentarea firmei: ADRAS COMIMPEX S.R.L. este o societate comerciala cu capital privat înfiintata în 1992. Obiectul de activitate, în...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Organizarea Contabilității Stocurilor

La 10 octombrie 1991 dupa parcurgerea etapelor si obtinerea tuturor documentelor necesare privind societatile comerciale, s-a organizat si îsi...

Contabilitatea stocurilor de mărfuri la o entitate economică

CAPITOLUL I STUDIUL CUNOAŞTERII ÎN DOMENIUL CONTABILITĂŢII STOCURILOR DE MARFURI. CADRUL ECONOMIC GENERAL. 1.1. Aria de definire şi...

Sistemul informațional privind contabilitatea și gestiunea stocurilor la SC Telco Import-Export SRL

I. Reglementări privind contabilitatea şi situaţiile financiare ale întreprinderii armonizate cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice...

Contabilitatea stocurilor și a producției în curs de execuție

Capitolul 1. Probleme generale privind sistemul contabil din România utilizat în organizarea contabilităţii stocurilor 1.1 Organizarea evidenţei...

Studiu privind modul de organizare a contabilității stocurilor de mărfuri la SC Peco SA Argeș

I.BAZELE SISTEMULUI INFORMAŢIONAL CONTABIL LA S.C. PECO S.A. ARGEŞ. 1.Coordonatele noului sistem contabil adaptat la condiţiile economiei de...

Organizarea contabilității și analiza stocurilor la o entitate de comerț exterior

INTRODUCERE Sistemul contabil actual a fost elaborat pe baza Standardelor Internaționale de Contabilitate, având ca scop acela de a permite...

Contabilitatea și Analiza Stocurilor la SC Decean SRL

CAPITOLUL I. REGLEMENTĂRI JURIDICE PRIVIND ORGANIZAREA CONTABILITĂŢII STOCURILOR 1.1. DELIMITĂRI ŞI STRUCTURI PRIVIND STOCURILE Regulamentul...

Organizarea Contabilității Stocurilor la SC Hutton SA

INTRODUCERE Contabilitatea reprezintă un sistem informatic utilizat pentru măsurarea, prelucrarea şi transmiterea informaţiilor necesare şi...

Ai nevoie de altceva?