Diagnosticul Financiar al SRL Romatim

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3833
Mărime: 216.01KB (arhivat)
Publicat de: Barbu Dan
Puncte necesare: 6
MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA FACULTATEA „FINANŢE

Extras din proiect

Introducere

Analiza financiară este o activitate de diagnosticare a poziţiei financiare şi a stării de performanţă financiară a întreprinderii, atît de necesară oricărei societăţi comerciale în cadrul economiei de piaţă. O firmă nu poate supravieţui, nu se poate dezvolta, decât dacă răspunde într-o manieră corespunzătoare nevoilor pieţei.

Analiza financiară utilizează un ansamblu coerent de concepte, metode, tehnici şi instrumente, cu ajutorul cărora prelucrează şi interpretează informaţiile interne şi externe, formulând aprecieri şi judecăţi de valoare asupra activităţii firmei, pe baza cărora livrează recomandări pentru evoluţia ei, pentru un nivel ridicat de performanţă, în condiţii de cunoaştere a riscurilor şi a mediului concurenţial dinamic.

Întreprinderea „Romatim” SRL a fost înfiinţată în anul 2000, fiind organizată din punct de vedere juridic ca societate cu răspundere limitată cu capital integral privat.

În conformitate cu documentele de constituire, principalul tip de activitate practicat de întreprindere este păstrarea şi comercializarea angro a băuturilor alcoolice.

Una din condițiile fundamentale ale activității reușite a întreprinderii o constituie atingerea și menținerea echilibrului dintre patrimoniul și sursele de finanțare a activelor. Asigurarea echilibrului financiar are o mulțime de aspecte, dintre care cel mai important presupune concordanța dintre activele curente și sursele de acoperire a lor.

Activele curente se manifestă, în viața întreprinderii, prin avansări și recuperări succesive. Ele se caracterizează prin transformări permanente a formelor funcționale, prin consumarea completă a stocului intrat în producției și transferul valorii integral asupra produselor și serviciilor în care au fost încorporate.

Având în vedere că stocurile se consumă integral într-un singur ciclu de exploatare, asigurarea continuității procesului de producție și a ritmicității vânzărilor va necesita o reînnoire permanentă a stocurilor , cărora, din punct de vedere financiar, le corespunde surse permanente de finanțare. Partea din resursele financiare care asigură finanțarea permanentă a activelor curente se numește fond de rulment (FRN).

Tabelul 1: Analiza echilibrului financiar la „Romatim” SRL pe perioada 2008-2009

Indicatori economici Perioada Deviere +,-

p.p.

2008 2009

Fondul de rulment 4527511 4452945 -74566

Nevoia fondului de rulment 3040049 1288446 -1751603

Trezoreria netă 1487462 3164499 +1677037

Din calculele efectuate observăm că fondul de rulment are valori pozitive în ambele perioade analizate, ceea ce denotă o situaţie financiară bună. De asemenea observăm că la întreprindere se înregistrează valori pozitive şi în cazul necesarului fondului de rulment, astfel întreprinderea trebuie să constituie un volum important de stocuri, iar finanţarea lor se efectuează prin capitalul propriu. Trezoreria netă denotă o evoluţie crescătoare ceea ce poate fi apreciat pozitiv, însă trebuie de acordat o atenţie deosebită sumelor din casă şi conturilor bancare, astfel să nu existe disponibilităţi neutilizate sau la un cost ridicat.

Scopul oricărei întreprinderi constă în utilizarea cît mai eficientă a activelor, în accelerarea rotaţiei acestora. Accelerarea rotaţiei activelor duce la sustragerea (eliberarea) activelor din circuitul economic, iar încetinirea - la atragerea (imobilizarea) suplimentară a acestora în circuit.

Tabelul 2: Analiza indicatorii de apreciere a eficienței activelor curente la „Romatim” SRL pe perioada 2008-2009

Indicatori economici Perioada Deviere +,-

p.p.

2008 2009

Numărul de rotaţii ale activelor curente 2.15 2.42 +0.27

Durata(viteza) unei rotaţii a activelor curente 167.44 148.76 -18.68

Efectul accelerării sau încetiniri a vitezei de rotaţie - 6134429.02 -

Din tabelă se evidenţiază faptul că numărul de rotaţii ale activelor curente în anul 2009 s-a majorat faţă de anul 2008 cu 0.27 rotaţii, aceasta este apreciat pozitiv. O dată cu mărirea numărului de rotaţii ale activelor curente se micşorează şi durata unei rotaţii a activelor curente, deoarece între ele este o legătura invers proporţională, deci în anul 2009 viteza de rotaţie este de 148 zile fiind cu 18 zile mai puţin faţă de anul precedent. Acest fapt este binevenit deoarece întreprinderea încasează mai rapid creanţele având la dispoziţie noi resurse financiare pentru a fi investite în ciclul operaţional sau în alte investiţii.

Preview document

Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 1
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 2
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 3
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 4
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 5
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 6
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 7
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 8
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 9
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 10
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 11
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 12
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 13
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 14
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 15
Diagnosticul Financiar al SRL Romatim - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Diagnosticul Financiar al SRL Romatim.doc

Ai nevoie de altceva?