Spania - particularități economico-geografice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 11265
Mărime: 560.22KB (arhivat)
Publicat de: Beatrice Timiș
Puncte necesare: 7
Univ Ovidius

Extras din proiect

INTRODUCERE

Frumusetea unica si asezarea geografica privilegiata a Spaniei , intre Europa si Africa, au facut din aceasta tara, inca din antichitate o rascruce, un punct de intalnire intre est si vest. Diversitatea culturala , amestecul de civilizatii care si-au gasit aici un loc ideal, au lasat in urma lor o cultura original unica , un experiment admirabil.

Spania, atat de des cucerita , dar in final o cuceritoare, a reusit sa-si adune dispersatele vestigii, intr-o tara moderna , ai carei locuitori, mandri de trecutul lor, s-au decis sa accepte si provocarile viitorului. Spania este o tara variata si foarte diferita : Nordul umed si verde; Centrul ses, rar populat; Coasta Mediteraneeana fertila si stralucitoare;

Sudul (Andalusia) cel mai renumit, uscat si fierbinte, luminos ca vopseaua alba cu care sunt pictate casele; cele doua arhipelaguri, Baleare si Canare, ca doua surori dar destul de diferite.

Cunoscuta in lumea intreaga pentru muzica si dansul Flamenco, pentru luptele cu tauri, plajele fantastice si mult soare, Spania ofera mult mai mult decat atat. Este si a fost timp de secole unul dintre cele mai importante centre culturale ale Europei. Orasele imbina arhitectura veche cu cea moderna, desi fiecare regiune este diferita in felul sau prin asezare geografica, clima si chiar personalitate. Este o tara a carei cunoastere trebuie aprofundata. Spaniolii spun ca Spania este diferita , dar nu specifica nici un alt termen de comparatie.

Frumusetea unica si asezarea sa geografica privilegiata, intre Europa si Africa, au facut din aceasta tara, inca din antichitate o rascruce, un punct de intalnire intre est si vest.

Diversitatea culturala, amestecul de civilizatii care si-au gasit aici un loc ideal, au lasat in urma lor o cultura originala unica, un experiment admirabil. Spania, atat de des cucerita, dar in final o cuceritoare, a reusit sa-si adune dispersatele vestigii, intr-o tara moderna, ai carei locuitori, mandri de trecutul lor, s-au decis sa accepte si provocarile viitorului.

POPULATIE SI ASEZARI

In anul 1996 Spania avea o populatie de 39.270.000 locuitori, iar in 2001, peste 40 milioane locuitori. Fata de 1981 cand era de 37.800.000 locuitori, populatia a crescut cu aproape 1,3 milioane locuitori. Densitatea populatiei este de 79,1 loc./kmp. Raportat la aceasta valoare medie, exista regiuni cu o mare concentrare valorile depasind deseori 500-1000 locuitori loc./kmp.

Astfel, fatada mediteraneana, adica provinciile Catalonia, Valencia, Murcia si Andaluzia, prin prezenta unor mari centre urbane (Barcelona, Valencia, Murcia, Sevilla, Cadiz) prin activitati industriale, comerciale si de transport, financiar-bancare, prin activitati agricole in principal agricultura de piata, legata de prezenta unor campii fertile, a irigatiilor, etc. inregistreaza valori cu mult peste media pe tara.

De asemenea regiunea centrala, din Meseta Spaniola, dominata de orasul Madrid, capitala tarii, prin functiile pe care le are si prin influenta exercitata asupra regiunii in care se afla, cunoaste cresteri peste valoarea medie. Chiar si regiunea nordica, inclusiv litorala datorita unor orase cu functii mai ales industriale si comerciale (Oviedo, Bilbao, Santander, Gijon, San Sebastian, La Coruna) ridica mult valorile densitatii populatiei. Cu toate acestea sunt regiuni (montane sau din meseta) in care populatia se concentreaza intr-un numar mic, ba mai mult exista chiar deplasari, exoduri spre regiuni endodinamice (regiunea mediteraneana, Valea Guadalquivir, orasul Madrid).

Fata de valorile anilor 1970, ale natalitatii 20 la mie, astazi, dupa mai bine de trei decenii, valorile au coborat sub 10 la mie (9,3 la mie), iar mortalitatea a scazut de la 19 la mie la cca 8.6 la mie, rezultand un spor natural de 0, 7 la mie. Circa 4 milioane de spanioli traiesc in strainatate, astazi exodul catre alte tari fiind diminuat, ba mai mult exista sosiri din alte colturi europene sau ale lumii in Spania, chiar daca pe perioade scurte, pentru a aefectua activitati indeosebi agricole.

Daca altadata, Murcia si Andaluzia erau regiuni de exod, astazi, cel putin o parte a lor este atrctiva avand in vedere, aparitia unor ramuri industriale noi, a dezvoltarii de exceptie, a serviciilor din care o buna parte se indreapta spre turism, a unei agriculturi ale carei produse sunt destinate exportului.

Insasi sporul natural mult diminuat astazi impune o oarecare stabilitate demografica.

O buna parte a populatiei (76%) locuieste in oras. Printre cele mai importante se numara: Madrid (4.950.000 locuitori), mare centru de atractie, orasul s-a extins in lungul unor axe de circulatie, si-a dezvoltat mai ales industria de varf (electronica, electrotehnica, birotica, optica), dar si industria de autovehicule (autoturisme), avioane.

Preview document

Spania - particularități economico-geografice - Pagina 1
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 2
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 3
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 4
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 5
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 6
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 7
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 8
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 9
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 10
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 11
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 12
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 13
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 14
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 15
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 16
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 17
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 18
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 19
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 20
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 21
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 22
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 23
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 24
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 25
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 26
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 27
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 28
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 29
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 30
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 31
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 32
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 33
Spania - particularități economico-geografice - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Spania - Particularitati Economico-Geografice.doc

Te-ar putea interesa și

Ai nevoie de altceva?