Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 17805
Mărime: 200.35KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel D.
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

INTRODUCERE

Munca reprezinta ca factor de productie, o activitate specifica umanadesfasurata in scopul obţinerii de bunuri economice.

Functionarea oricarei activitati economico-sociale este de neconceput fara prezenta si interventia omului, care nu este numai purtatorul unor nevoi de consum, ci si posesor al unor abilitati ce-i permit sa actioneze in scopul satisfacerii acestor nevoi.

In analiza gestiunii resurselor umane la nivel microeconomic, se are in vedere faptul ca munca se manifesta ca factor de productie numai in stare activa si nu sub forma unei resurse stocate.

Ca atare, problematica analizei se circumscrie la asigurarea cantitativa cu forta de munca si eficienta utilizarii fortei de munca. Aspecte privind piata muncii - cerere si oferta -, corelatia dezvoltare-populatie, pregatirea fortei de munca, sunt abordate al nivelul macroeconomic si fac obiectul altor domenii ale stiintei economice.

La nivelul intreprinderii, analiza gestiunii resurselor umane vizeaza atat aspectele cantitative, referitoare la dinamica personalului pe total si anumite categorii, utilizarea timpului de munca, cat si calitative, referitoare la calificare, organizare si impactul asupra productivitatii, precum si efectele cresterii acesteia.

Schimbarile petrecute la nivelul societatii românesti ar fi trebuit sa elimine sau cel putin sa atenueze tensiunile existente. Criza societatii românesti este complexa pentru ca ne-am îndepartat de consensul social, cu implicatii directe în viata economica, politici si nu în ultimul rând spirtuala.

Am trecut în mod brutal de la „eglitarism”, la o societate „elitista”, de la aplatizare la crearea periculoaselor iceberguri ale alienarii si înstrainarii.

Intelegerea schimbarii, atât ca necesitate a actului în sine, cât si ca modalitate de abordare, reprezintî succesul, pe când acceptarea neconditionata a schimbarii ar putea fi un esec. Schimbarea presupune optiuni si alternative, diagnoza si predictie, decizie si gestionarea starilor conflictuale, toate apelând la resursa umana.

Resursele umane sunt unice, atât în ceea ce priveste structura si potentialul lor de formare, cât si în capacitatea de autodepasire a propriilor limite, dar apare problema epuizarii progresive a resursei umane, a accesului dificil la resurseleumane de calitate, apar probleme în folosirea rationala a accestora, etc.

Implicarea gestiunii resurselor umane in operationalizarea strategica nu reprezinta o noutate a functiei sociale in întreprindere. Punerea in practica a strategiei se realizeaza întotdeauna cu oamenii si, din acest punct de vedere, functiunea de personal sustine actiunile care sunt planificate. Participarea sa poate fi insa diferita in ceea ce priveste constiinta activitatii, formalizarea acesteia, motivatia si satisfactia personalului si, in final, eficienta globala a întreprinderii.

In faza de desfasurare strategica este necesara, din acest punct de vedere, o animare a personalului, deoarece aceasta va realiza planurile si va asigura functionalitatea organizatiei.

Rolul gestiunii resurselor umane in asigurarea celor mai bune conditii pentru operationalizarea strategica a facut obiectul mai multor analize ale unor cercetatori americani.

Legatura intre gestiunea resurselor umane si strategie nu a fost evidentiata in mod special si pentru ca aceasta nu era suficient de puternica in acea perioada.

Analizele întreprinse asociaza aceasta legatura cu coerenta existenta intre practicile gestiunii resurselor umane cu deciziile luate in momentele procesului strategic.

Functiunea de resurse umane (si formulele sale organizatorice) poate fi prezentata ca asigurând gestiunea competentelor întreprinderii, asigurând practici pentru a le atrage, a le stimula si dezvolta.

CAPITOLUL 1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND RESURSELE UMANE

1.1.Conceptul de resurse umane

Resursele umane sunt primele resurse strategice ale unei organizaţii (societate comerciala, instituţie, asociaţie etc.) în noua societate informaţională capitalul uman înlocuind capitalul financiar ca resursă strategică.

Resursele umane sunt unice în ceea ce priveşte potenţialele lor de creştere şi dezvoltare, în capacitatea lor de a–şi cunoaşte şi învinge propriile limite.

Succesul unei organizaţii, gradul de competitivitate al acesteia, pornesc de la premisa ca oamenii sunt bunul cel mai de preţ al organizaţiei.

Resursele umane constituie un potenţial uman deosebit care trebuie înţeles, motivat şi implicat cit mai deplin in realizarea obiectivelor organizaţiei. Pentru aceasta, deciziile manageriale din domeniul resurselor umane trebuie adaptate întotdeauna personalităţii şi trăsăturilor angajaţilor.

În teoriile tradiţionale ale întreprinderii, salariaţii erau priviţi prin prisma modului în care executau in mod disciplinat anumite operaţii prestabilite sau îndeplineau anumite activităţi. Astfel s-au cristalizat concepte ca "forţă de muncă", definind totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale utilizate de salariaţi în procesul muncii. Aceste concepte (forţa de munca, mâna de lucru) se utilizau la singular definind ansamblul, masa angajaţilor, fără a face trimitere la salariaţi ca indivizi cu personalitate, nevoi, comportament, educaţie, experienţă şi valori specifice.

În accepţiunea modernă, din perspectiva managementului resurselor umane, oamenii nu sunt angajaţi doar pentru a ocupa anumite posturi vacante ci, fiecare în parte, pentru rolul lor important pe care îl poate avea în cadrul organizaţiei. Acest lucru este cu atât mai evident cu cât, in mediul socio-economic actual caracterizat prin concurenţă, dinamism si interdependenţă, multe din dificultăţile sau succesele organizaţiilor au la bază resursele umane şi managementul acestora.

Bibliografie

1. Anthony, P.W., ş.a. Human Resource Management, a strategic aproach, the Dryden Press, Forth Worth, S.U.A., 1999

2. Aurel Manolescu, Managementul resurselor umane, Editura Economica Bucuresti, 2003

3. Belverd E. Needles Jr, Henry R. Anderson, James C. Caldwell, Principiile de bază ale contabilităţii, Ediţia a cincea, Editura Arc, 2000. pag 170.

4. Bontаş, D. – Mаnаgеmеntul rеsursеlor umаnе, Еditurа Univеrsităţii „Gеorgе Bаcoviа”, Bаcău, 2011

5. Dorel Mates, Dumitru Cotlet, Dumitru Matis, Contabilitate financiara,editura Mirton,Timisoara , 2006

6. Duţescu A, Ghid pentru înţelegerea şi aplicarea Standardelor Internaţionale de Contabilitate, Editat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, Bucureşti 2001. pag 205.

7. Feleagă (Malciu) L., Feleagă N., Contabilitate financiară, o abordare europeană şi internaţională, vol. I, ediţia a II-a (Contabilitate financiară fundamentală), Editura Economică, Bucureşti, 2011.

8. Luţ, Dina Maria , Mediul ambiant - influenţă determinantă pentru managementul resurselor umane , Editura Eurostampa, Timişoara, 2012

9. Lеftеr V., Fundаmеntе аlе mаnаgеmеntului rеsursеlor umаnе”, Еditurа Еconomică, Bucurеşti 2010

10. Mathis, R., Nica,P., Rusu, C., Managementul resurselor umane, Ed. Economică, Bucureşti, 1997, pg. 25

11. Naisbitt, J., Aberdene, P., Reinventing the Corporation, Warner Books, New York, 1985,pg. 76

12. Nicolescu, O., Nicolescu, Luminiţa – Economia, firma şi managementul bazate pe cunoştinţe, Editura Economică, Bucureşti, 2005

13. Ristea M. (coord.), Contabilitatea financiară a întreprinderii, Editura Universitară, Bucureşti, 2005.

14. Rotaru, A., Prodan, A., Managementul resurselor umane, Ed. Sedcom Libris, Iaşi, 1998, pg. 45

15. Vuta M, Elemente de Contabilitate Aprofundată , Editura Renaissannce, Bucureşti, 2011.

Preview document

Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 1
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 2
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 3
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 4
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 5
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 6
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 7
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 8
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 9
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 10
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 11
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 12
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 13
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 14
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 15
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 16
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 17
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 18
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 19
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 20
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 21
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 22
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 23
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 24
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 25
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 26
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 27
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 28
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 29
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 30
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 31
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 32
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 33
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 34
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 35
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 36
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 37
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 38
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 39
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 40
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 41
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 42
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 43
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 44
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 45
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 46
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 47
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 48
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 49
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 50
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 51
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 52
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 53
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 54
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 55
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 56
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 57
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 58
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 59
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 60
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 61
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 62
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 63
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 64
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 65
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 66
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 67
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 68
Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Analiza Resurselor Umane la SC Elsira SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Analiza Gestiunii Resurselor Umane

Munca reprezinta ca factor de productie, o activitate specifica umana desfasurata in scopul obtinerii de bunuri economice. Functionarea oricarei...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?