Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 13940
Mărime: 565.38KB (arhivat)
Publicat de: Olga Pătrașcu
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Importanţa managementului relaţiilor cu clienţii

1.1 Prezentarea conceptului de management a relaţiilor cu clienţii

Rapiditatea şi adaptabilitatea la schimbare sunt cuvintele-cheie ale afacerilor mileniului III. Informaţiile, transmise în timp real, permit firmelor să anticipeze nevoile clienţilor lor şi evoluţiile pieţei mondiale, pentru a face faţă concurenţei tot mai puternice. Organizaţiile descoperă acum faptul că Peter Drucker a fost un vizionar afirmând că în centrul strategiei oricărei firme se află clientul. Noua economie presupune relaţii puternice şi durabile cu clienţii, modul de gestionare a acestora cu ajutorul noilor tehnologii ale informaţiei constituind un element major al creşterii competitivităţii firmelor.

Cu toate că majoritatea lucrărilor de management şi marketing editate de-a lungul timpului evidenţiază importanţa focalizării strategiilor de afaceri asupra clienţilor, remarcăm faptul că începutul noului mileniu marchează o „explozie” a numărului de cărţi care abordează managementul relaţiilor cu clienţii, în condiţiile în care apariţia şi dezvoltarea exponenţială a numeroase tehnologii şi sisteme software au generat oportunităţi de gestiune eficientă a clienţilor.

Managementul relaţiilor cu clienţii a devenit, în condiţiile dezvoltării tehnologiilor informatice, un domeniu de maxim interes pentru cercetătorii din întreaga lume. Organizaţiile din toate sectoarele de activitate investesc sume importante în colaborări cu firme de consultanţă specializate şi furnizori de soluţii IT pentru crearea unor infrastructuri de gestiune informatizată a relaţiilor cu clienţii.

Organizaţiile româneşti trebuie să se adapteze rapid tendinţei globale de focalizare a strategiilor de afaceri pe managementul clienţilor pentru a face faţă competiţiei firmelor multinaţionale, care aplică cu succes principiile acestei abordări. În numeroase firme din România se creează confuzii privind acest concept. Pentru unele, managementul relaţiilor cu clienţii înseamnă doar implementarea unei programe de loialitate, pentru altele crearea unei baze de date cu informaţii despre clienţi cu ajutorul cărora se poate realiza o segmentare mai fină a pieţei, însă puţine au implementat sisteme de relaţii cu clienţii integrate şi au o idee clară despre cum trebuie utilizată tehnologia informaţiei în managementul relaţiilor cu clienţii. Principala cauză care împiedică crearea sistemelor informatizate de gestiune a relaţiilor cu clienţii este alocarea unor sume reduse din bugetele firmelor pentru înfăptuirea acestui obiectiv, fapt datorat mentalităţii majorităţii managerilor români care au o viziune pe termen scurt şi mediu şi sunt orientaţi mai mult spre latura financiară – obţinerea rapidă a unui profit – decât spre crearea şi dezvoltarea de relaţii cu clienţii pe termen lung, care asigură condiţiile expansiunii afacerilor.

Managementul relaţiilor cu clienţii (concept consacrat în literatura de specialitate şi practica afacerilor sub denumirea CRM - Customer Relationship Management) s-a dezvoltat într-un element major al strategiei de afaceri a numeroase firme şi se bazează pe crearea si dezvoltarea unor relaţii personalizate cu clienţii în scopul creşterii profitabilităţii acestora. O strategie de tip CRM permite o adaptare rapidă a comportamentului organizaţional la schimbările apărute pe piaţă, astfel încât firma care o aplică va putea satisface mult mai bine doleanţele si exigenţele clienţilor săi, pe parcursul etapelor ciclului de viaţă al acestora: creşterea bazei de date clienţi prin programe de atragere, elaborarea unor strategii de fidelizare a clienţilor existenţi şi creşterea profitabilităţii acestora prin vânzări adiţionale şi încrucişate.

Managementul relaţiilor cu clienţii desemnează stabilirea, menţinerea, dezvoltarea şi optimizarea relaţiilor între o organizaţie şi clienţii săi şi se focalizează pe înţelegerea şi satisfacerea doleanţelor şi exigenţelor clienţilor, elemente care sunt plasate în centrul strategiei de afaceri a oricărei firme performante. În contextul afacerilor actuale, caracterizate prin hiperconcurenţă pe toate tipurile de pieţe şi globalizare, a devenit strategia de succes care asigură atragerea şi loialitatea clienţilor.

Managerii firmelor performante pleacă de la principiul „este mai greu să cucereşti un client decât sa menţii unul existent”, iar în sprijinul acestei idei vin cercetările efectuate2 privind costurile implicate de aceste două alternative; cele determinate de cucerirea unui nou client sunt de la 3 la 15 ori mai mari in funcţie de ramură şi produs decât cele implicate de fidelizarea unui client existent. De asemenea, s-a constatat că 1 USD investit in publicitate va aduce pe termen lung 5 USD, în timp ce 1 USD investit in strategii CRM, în special in fidelizarea clienţilor va aduce pe termen lung 60 USD3.

Managementul relaţiilor cu clienţii presupune identificarea şi analiza nevoilor şi comportamentului clienţilor în vederea dezvoltării unor relaţii cât mai solide cu aceştia.

studiu realizat de compania de consultanţă în domeniul CRM - CREATIVE GOOD, publicat pe portalul: www.creativegood.com 4

Clienţii fideli reprezintă cel mai puternic avantaj competitiv al unei companii întrucât ei reprezintă o parte a pieţei inaccesibilă concurenţilor, dacă sunt gestionaţi eficient.

Cu câteva decenii în urmă satisfacerea nevoilor clientului reprezenta premisa unui marketing eficient. S-a observat însă că aceştia migrează cu uşurinţă de la un producător la altul, fapt ce a impus fidelizarea clienţilor prin diferite acţiuni si programe de marketing, concepute pe baza oferirii unor avantaje cum ar fi oferte promoţionale, reduceri de preţ, carduri de fidelitate etc. În ultima perioadă însă se impun din ce în ce mai multe strategiile care determină entuziasmul clienţilor, care poate fi determinat prin oferte personalizate, care generează transmiterea sa în grupurile sale de referinţă.

Preview document

Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 1
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 2
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 3
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 4
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 5
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 6
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 7
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 8
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 9
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 10
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 11
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 12
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 13
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 14
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 15
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 16
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 17
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 18
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 19
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 20
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 21
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 22
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 23
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 24
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 25
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 26
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 27
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 28
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 29
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 30
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 31
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 32
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 33
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 34
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 35
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 36
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 37
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 38
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 39
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 40
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 41
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 42
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 43
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 44
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 45
Importanța Managementului Relațiilor cu Clienții - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Importanta Managementului Relatiilor cu Clientii.doc

Alții au mai descărcat și

Customer Relationship Management

CRM - ASPECTE GENERALE Managementul relaţiei cu clienţii (Customer Relationship Management - CRM) este un instrument vital pentru o companie...

Beneficiile utilizării CRM

Ducray este reprezentanta unei corporatii farmaceutice cu sediul central in Germania. In Romania firma importa, distribuie si promoveaza un...

Teorie managementul relațiilor cu clienții

Capitolul I Managementul Relaţiilor cu Clienţii Introducere Noţiunea de Management al relaţiei cu clienţii a devenit populară la mijlocul...

CRM-cheia succesului

ÎNTRODUCERE Managementul Relaţiei cu Clienţii este o categorie distinctă de management de o importanţă deosebită în zilele noastre deoarece în...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Planificarea și Organizarea unui Proiect CRM

Planificarea succesului unui proiect de management a relaţiilor cu clienţii Planificarea unui proiect de management a relaţiilor cu clienţii...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul Valorii Clienților

INTRODUCERE Timp de treizeci de ani (din 1990), Internet-ul a fost o retea de calculatoare fara specific comercial, finantata de guvernul S.U.A....

Managementul Relațiilor cu Clienții în Cadrul Companiei Cosmote

Capitolul 1: Managementul relaţiilor cu clienţii – cheia succesului în afaceri 1.1 Definirea conceptului CRM Managementul relaţiilor cu clienţii...

Fuziunea Societăților Comerciale

INTRODUCERE Fuziunea societăţilor comerciale reprezintă o necesitate în Uniunea Europeană. Pentru a face faţă concurenţei si mai ales pentru a nu...

Politica de Distribuție a Companiei JT Internațional

INTRODUCERE În urma unei scurte analize a societăţii contemporate se poate remarca foarte uşor dependenţa din ce în ce mai accentuată a tuturor...

Managementul Lichidității Bancare

INTRODUCERE Managementul băncii poate fi definit ca fiind procesul de integrare funcţională a unui ansamblu diferenţiat de activităţi specifice,...

Managementul Relațiilor cu Clienții

INTRODUCERE Timp de treizeci de ani (din 1990), Internet-ul a fost o reţea de calculatoare fără specific comercial, finanţată de guvernul S.U.A....

Customer Relationship Management

CRM - ASPECTE GENERALE Managementul relaţiei cu clienţii (Customer Relationship Management - CRM) este un instrument vital pentru o companie...

Studiu asupra managementul relației cu clienții în cadrul P&G România

Capitolul I: Managementul relațiilor cu clienții cheia succesului în afaceri I.1. Introducere CRM Literatura de specialitate ne oferă mai multe...

Ai nevoie de altceva?