Investiții străine directe în Spania

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 4758
Mărime: 629.36KB (arhivat)
Publicat de: Marin Negrea
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Rezumat

Cea mai importanta forma de investitii internationale pentru o tara sunt investitiile directe. Sunt cele mai importante, nu pentru dimensiunile lor, care sunt depasite frecvent de portofoliul de investitii sau alte forme, ci datorita semnificatiei lor: investitiile directe sunt proiectate pentru a crea, a extinde sau a restructura companii cu scopul de a le controla.

Scopul lor este de a obtine un beneficiu in afaceri, nu unul financiar derivat din speculatiile cu privire la preturile actiunilor, de exemplu.

ISD sunt o sursă semnificativă de bogăţie directă pentru ţara care le primeste nu numai datorita cumpararii de active interne si generarea de locuri de munca, dar implicatiile sale merg mult mai departe, provocand functionarea unor noi procese tehnologice, organizationale sau de productie pana atunci inexistente in tara de destinatie a investitiilor.

Spania are peste 11.000 de companii straine cu 1,37 milioane de angajati si genereaza 40% din exporturile spaniole.

Aceasta lucrare are ca obiectiv realizarea unei analize a investitiilor straine directe in Spania pe perioada 2009 – 2011 si perspective.

1. Fluxurile de investitii straine directe in 2009

Conform Registrului de Investiţii, fluxurile de ISD in Spania s-au ridicat la 14.694 milioane de euro în 2009, reprezentând o scădere de 62% faţă de anul precedent. ISD nete au ramas la 12.028 milioane de euro, inregistrand o scadere de 65,5%.

Această scădere bruscă a investiţiilor străine directe primite în 2009 trebuie să fie contextualizată in fluxurile mari de ISD atrase in 2007 si 2008, care au provocat o scadere mai abrupta in 2009.

Potrivit Băncii Spaniei, ISD nete primite în 2009 au fost de 5.124 milioane de euro, reprezentand o scădere de 89,7% faţă de 2008.

Declinul fluxurilor de ISD către Spania este o consecinţă directă a crizei economice internaţionale, odata cu contracţia de -39% a fluxurilor de ISD în lume în 2009, şi este comună cu caderile experimentate de tarile dezvoltate ca SUA (-57%), Japonia (-53.4%) sau UE (-29.2%).

Un aspect pozitiv a fost declinul de 54,6% a volumului de vanzari, mai ales intr-un context semnificativ defavorabil. In cadrul acestora, totalul lichidarilor de companii a reprezentat doar 5,6% din total si 35% au fost vânzările catre rezidenţi.

Din 6.603 operatiuni de intrari de ISD desfasurate in 2009, 8,8% din totalul operaţiunilor a corespuns opratiunilor mai mici de 60 de milioane de euro.

1.1. Principalele tari investitoare

Principalul investitor în 2009 au fost Emiratele Arabe Unite (EAU) cu o investiţie de 3.319 milioane euro (28,3% din total), ca urmare a achiziţionării unui pachet semnificativ în CEPSA prin fondul suveran international, Petroleum Investment Company (IPIC). Al doilea mare investitor a fost Franţa, cu 19,8% din total, urmată de Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Olanda.

1.2. Principalele sectoare de investitii

Principalul sector de investiţii reprezentand 38,6% din total a fost industria prelucratoare, care include subsectorul de rafinare a petrolului. Al doilea sector de investitii a fost „Informatii si Comunicatii” cu 13,8% din total, urmat de "Activităţi financiare şi de asigurări", cu 10,6%.

Intrarile de ISD au fost concentrate în Comunitatea Madrid, cu 7.637 milioane de euro, 65,2% din total, urmata de Catalonia, cu 11,7%.

În ciuda situaţiei negative, unele comunităţi autonome, cum ar fi Valencia, Andaluzia, Castilla La Mancha şi Galicia au crescut volumul de ISD.

Locurile de munca create in urma proiectelor de investitii straine directe au fost de 5.212 in 2009, in cazul Spaniei. Numarul a avut o dinamica pozitiva, inregistrand o crestere de 3%, fata de cele 5.038 de joburi din 2008.

1.3. Proiecte greenfield in 2009

Numărul de proiecte înregistrate de către investitorii străini în Spania în anul 2009 a fost de 392, reprezentând o scădere de 31,9% faţă de 2008.

La rândul său, planurile de investiţii din aceste proiecte sunt estimate la 14.700 milioane de dolari, cu o generare a ocuparii forţei de muncă estimata la 49.500 de locuri de muncă.

Principalii investitori greenfield in Spania au fost Franţa, cu 21,6% din totalul proiectelor, Germania, cu 15,3% şi SUA, cu 12%.

Sectorul care a atras cele mai multe proiecte greenfield a fost Industria Textila cu 71 de proiecte, urmat de sectorul „Produse de larg consum” cu 38 de proiecte, Servicii Financiare cu 35 si sectorul Serviciilor de Afaceri cu 32.

Preview document

Investiții străine directe în Spania - Pagina 1
Investiții străine directe în Spania - Pagina 2
Investiții străine directe în Spania - Pagina 3
Investiții străine directe în Spania - Pagina 4
Investiții străine directe în Spania - Pagina 5
Investiții străine directe în Spania - Pagina 6
Investiții străine directe în Spania - Pagina 7
Investiții străine directe în Spania - Pagina 8
Investiții străine directe în Spania - Pagina 9
Investiții străine directe în Spania - Pagina 10
Investiții străine directe în Spania - Pagina 11
Investiții străine directe în Spania - Pagina 12
Investiții străine directe în Spania - Pagina 13
Investiții străine directe în Spania - Pagina 14
Investiții străine directe în Spania - Pagina 15
Investiții străine directe în Spania - Pagina 16
Investiții străine directe în Spania - Pagina 17
Investiții străine directe în Spania - Pagina 18
Investiții străine directe în Spania - Pagina 19
Investiții străine directe în Spania - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Investitii Straine Directe in Spania.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Efectele de Investiții Economice a CTN în Spațiul Economic European

Întroducere Actualitatea temei investigate. Contemporaneitatea ne demonstrează că trăsătura deosebită de dezvoltare mondială este creşterea şi...

Fundamentarea Deciziilor de Investiții în Baza Criteriului de Risc și Eficientă

ADNOTARE la teza de licenta in ştiinţe economice cu tema: “Fundamentarea deciziilor de investitii in baza criteriului de risc si eficienta”...

Investițiile Străine în România

INTRODUCERE Investiţiile străine directe trebuiesc abordate în strânsă legătură cu creşterea economică, cu dezvoltarea, întrucât indiferent de...

Spania

1.1. Regatul Spaniei Drapel Stema Nume oficial: Regatul Spaniei Deviză naţională Plus Ultra(Mai departe) Imn naţional Marcha Real(Marşul...

Delocalizarea industriei IT din Europa - avantajele competitive ale României față de Europa Centrală și de Est și India

- Aspecte teoretice privind delocalizarea În contextul extinderii fenomenului globalizarii definit printr-o competitie accentuata si liberalizarea...

Evoluția Fluxurilor de ISD în Țările din Europa Centrală Europa de Sud - Est și CSI

INVESTIŢIILE STRĂINE DIRECTE ASPECTE GENERALE Investiţia străină directă constă în plasarea de fonduri într-un obiectiv economic care...

Sistemul Economic al Spaniei

INTRODUCERE Pentru vechii greci, reprezenta taramul unde cresteau merele de aur ale lui Hercule; pentru arabi, era intruchiparea Raiului pe...

Ulei de Floarea Soarelui - Spania

Rezumat Introductiv În realizarea proiectului am decis să facem referire la firma SC ARGUS SA Constanța. Aceasta este o companie ce produce ulei...

Ai nevoie de altceva?