Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 10796
Mărime: 621.62KB (arhivat)
Publicat de: Silvana Olariu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oprea Ovidiu

Extras din proiect

Introducere

Potrivit lui William Newman, managementul comparat îşi propune să studieze similarităţile şi diferenţele din practica managerială autohtonă a diferitelor ţări. Noi în studiul de faţă ne-am propus să studiem diferenţele şi asemănările dintre compania americană Apple şi compania coreeană Samsung.

Orice companie are nevoie de un plan de management bine gândit pentru a înregistra success într-un timp relative scurt şi a devein cunoscut brad-ul companiei pe întreg globul pământesc. În realitate ,, soluţia optimă”, în sensul de cea mai bună modalitate de a conduce reprezintă o preferinţă cultural, întrucât modul de a acţiona al indivizilor şi organizaţiilor depinde de înţelesul pe care-l dau mediului. Spre exemplu complexitatea unei pieţe este mai puţin o descriere obiectivă şi mai mult o percepţie cultural,deoarece se pune întrebarea ,, … complex pentru cine , pentru un american sau pentru un coreean?”

Am ales ca subiect în studiul de faţă cele două referinţe internaţionale, una americană şi alta coreeană( Apple INC şi Samsung) deoarece, în viziunea mea aceste două companii deţin la moment piaţa mondială în domeniul IT şi tehnologiei mobile şi se află mereu în concurenţă. Deoarece aceste două companii aparţin a două culture total diferite, cu concepţii diferite, mi-a părut foarte interesant studierea procesului de management, care la prima vedere pare a fi foarte diferit unul de celălalt, să studiez care au fost paşii prin care cele două companii, distincte din punct de vedere cultural, le-au parcurs pentru a-şi globaliza fiecare brandul şi a persuada clienţii precum că fiecare marcă, Samsung şi Apple, sunt cele mai bune produse actuale.

Ideea alegerii acestor două companii a apărut în urma lecturării unui articole recent pe ,,New York Times”, în care se vorbea despre succesele celor două companii şi competiţia crâncenă dintre acestea două. Astfel am realizat existenţa unor diferenţe considerabile în sistemul de management al firmelor respective.

Studiul de faţă a fost structurat pe 6 capitole.

În primul capitol intitulat, ,,Prezentarea firmelor Apple INC şi Samsung” am prezentat informaţii generale cu privire la domeniul de activitate, gama de produse a fiecărei companii în parte.

În capitolul doi, intitulat ,, Structura organizatociă a companiilor Apple şi Samsung” am urmărit să prezint organigrama fiecărei companii şi să vorbesc despre asemănări şi deosebiri dintre structurile organizatorice ale acestor două firme internaţionale.

În capitolul trei, intitualt,, Procesul decizional, motivarea şi comunicarea în compania americană Apple şi compania coreeană Samsung”, am prezentat cum se desfăşoară circuitul comunicaţional în fiecare dintre aceste două companii.

În capitolul patru intitulat ,, Managementul resurselor umane în companiile Apple şi Samsung” am vorbit despre cum îşi recrutează angajaţii fiecare comapanie, care sunt criteriile, paşii, cum sunt aceştia motivaţi.

În capitolul cinci, intitulat ,, Diferenţe culturale dintre Samsung şi Apple după Hofstede” am vorbit despre cum se caracterizează contextul firmei americane şi celei coreene, prin prisma dimensiunilor culturale evidenţiate de Hofstede (distanţa faţă de putere, controlul incertitudinii, repartizarea rolurilor şi intensitatea relaţiilor dintre indivizi)

În capitolul şase, intitualt ,,Apple şi Samsung în concurenţă” am anexat câteva articole din presă în care se vorbeşte despre succesul companiilor, concurenţa dintre acestea şi la ce nivel se află pe plan mondial.

Capitolul 1 Prezentarea firmelor Apple INC. şi Samsung

1.1 Informaţii generale despre comapnia Apple

Denumirea: în primii 30 ani de activitate întreprinderea se numea Apple Computer, Inc., iar din 9 ianuarie 2007 – Apple, Inc.

Sediul social: 1 Infinite Loop, Cupertino, CA 95014, USA.

Înfiinţată pe 1 aprilie 1976 în Cupertino, California de către Steve Jobs şi Gary Wozniak

Obiect de activitate

Domeniul de activitate al întreprinderii Apple Inc. reprezintă proiectarea, fabricarea şi vânzarea calculatoarelor personale, dispozitivelor de comunicare mobilă, a muzicii digitale portabile, video playerelor, cât şi o varietate de programe software pentru ele, servicii, periferice şi soluţii pentru reţea. Apple Inc. îşi vinde produsele al nivel mondial prin intermediul magazinelor sale online, retail, prin vânzări directe, prin angrosişti şi alte terţe părţi. În plus, compania comercializează o mare varietate de produse fabricate de terţe părţi compatibile cu iPhone, iPod şi calculatoarele Macintosh ce include: aplicaţii software, imprimante, dispozitive de stocare, difuzoare, căşti şi diverse alte accesorii şi periferice prin intermediul magazinelor online şi magazinelor de vânzare cu amănuntul, precum şi conţinut digital şi aplicaţii prin intermediul iTunes Store ®.

Compania vinde consumatorilor de rând, întreprinderilor mici şi mijlocii, instituţiilor educaţionale, guvernamentale şi celor de creaţie. Anul fiscal al întreprinderii este constituit din 52 sau 53 de saptamâni şi se finalizează în ultima sâmbătă din septembrie. In iulie 1976 Apple Computer scotea pe piata primul PC in forma lui incipienta. Au urmat apoi in 1977 Apple 2 care deja avea o imagine mai avangardista, iar in 1980 Apple 3. In 1983 au lansat proiectul Lisa care a revolutionat practic lumea PC-urilor, introducand un sistem de operare cu o interfata grafica. 2010 a fost anul in care Apple a lansat computerul tableta iPad, care si-a castigat imediat popularitatea in lumea „high tech”. Acesta indeplineste in acelasi timp rolul mai multor aparate sau dispozitive mobile, ca de ex. telefoane smartphone, aparat de navigatie dupa sistemul GPS, e-Reader, browser Internet, jocuri electronice, dictionare electronice si multe altele.

Gama de produse a companiei Apple

Când vorbim despre gama de produse şi servicii Apple, ne referim la una extrem de diversificată care oferă soluţii de calcul, comunicare şi divertisment, software performant precum și cea mai mare colecţie de muzică din lume.

1. Calculatoare de tip desktop – aceste tipuri se comercializeaza incepand cu anul 1976, anul lansarii companiei. Pot preciza faptul ca evoluția acestora pe parcursul a celor 36 de ani a fost una destul de impresionanta, atat la nivel hardware, cat și software. Apple a fost prima companie care a scos pe piața un calculator cu o interfața grafica, primul calculator cu control prin mouse și primul calculator all-in, care incorpora intr-o singura unitate și corpul și ecranul calculatorului.

- Linia de produse iMac - Lansat in 1998, iMac a ramas fidel tipului de design all-in. Devenit cel mai vandut calculator in SUA incepand cu 2000, iMac este comercializat in prezent sub 2 versiuni in functie de dimensiunile ecranului: 21,5' si 27';

- Linia de produse Mac Mini - Lansat in 2005, Mac Mini este oferit ca o alternativa mai ieftina a calculatorului iMac. Produsul este comercializat fara ecran, mouse si tastatura si vizeaza in special persoanele ce fac tranzitia de la Microsoft la Mac OS si care au deja aceste componente. Punctul cheie al vanzarii il reprezinta designul unic, calculatorul fiind printre cele mai mici, usoare si eficiente solutii desktop din lume.

- Linia de produse Mac Pro - Lansat in 2006, Mac Pro este un calculator de tip statie de lucru destinat in special profesionistilor si dezvoltatorilor software. Posibilitatile de configurare ale acestuia sunt foarte extinse, existand peste 200 de optiuni in configurarea acestuia. În configuratiile de top, Mac Pro este unul dintre cele mai puternice calculatoare comerciale din lume, fiind premiat in cadrul multor targuri IT din lume.

Bibliografie

Burduş Eugen, ,,Management internaţional”, Editura Economică, Bucureşti, 2006, p. 150.

Eugen Burduş, „Management comparat”, Editura economică, Bucureşti, 1998, p. 98

http://www.apple.com/

http://www.samsung.com/

http://www.theofficialboard.com/

http://www.slideshare.net/colbynelson/strategic-management-presentation-apple-inc

www.nytimes.com/‎

www.manager.ro

http://incomemagazine.ro/

www.business24

http://www.finantistii.ro/

www.zf.ro

www.wall-street.ro

www.apcom.ro

www.3dnews.ru

www.mobile-review.com

www.descopera.ro

Preview document

Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 1
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 2
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 3
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 4
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 5
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 6
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 7
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 8
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 9
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 10
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 11
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 12
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 13
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 14
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 15
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 16
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 17
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 18
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 19
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 20
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 21
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 22
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 23
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 24
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 25
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 26
Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Managementul Comparat Dintre Apple si Samsung.docx

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz Samsung

1. Misiune, viziune, valori, obiective Samsung Electronics Co. este o companie multinațională sud coreeană, subsidiară Grupului Samsung, cu sediul...

Apple - Managementul Resurselor Umane

CAP 1 – MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1.Despre managementul resurselor umane. “Lumea afacerilor se află într-un proces de continuă schimbare”....

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Management strategic - Samsung

Samsung Group este o companie din Coreea de Sud, înființată în 1938 de către Byung-Chull Lee, având ca obiect principal de activitate producția de...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul Comparat Dintre Apple și Samsung

Introducere În cadrul unei organizaţii, resursele umane reprezintă primele resurse strategice ale acesteia, precum şi singură resursă care poate...

Ai nevoie de altceva?