Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5508
Mărime: 323.67KB (arhivat)
Publicat de: Aurelia Petre
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cindrea

Extras din proiect

Introducere

• Importanţa selecţiei în managementul resurselor umane

Un proverb american spune:

“Ceea ce merită facut, trebuie făcut bine”.

Recrutarea şi selecţia de personal nu numai că merită să fie făcute foarte bine, ci, mai mult decât atât, aceste procese reprezintă elemente componente importante ale structurii activitaţii agenţilor economici

Activitatea de selectie a resurselor umane este esentială în alegerea celor mai buni salariaţi care corespund cel mai bine posturilor din cadrul unei organizaţii.

Succesul managementului resurselor umane dar şi al activităţii zilnice depinde de modul în care se reuseţte ca prin activitatea de selecţie să fie aleşi cei mai potriviti salariaţi pentru organizatie.

După activitatea de recrutare a resurselor umane necesare în cadrul organizaţiei urmează activitatea de selecţie a resurselor umane. Selecţia resurselor umane este activitatea vitală a managementului resurselor umane.

Selecţia de personal este un factor important în domeniul resurselor umane într-o organizaţie care doreşte o consolidare şi o bună funcţionare a forţei de muncă, o putere de luptă cu concurenţa existent pe piaţă, dar şi pentru a putea cuceri noi pieţe.

Selecţia resurselor umane este o parte importantă în managementul resurselor umane deoarece îndeplineţte o condiţie esenţială pentru înfiinţarea şi funcţionarea unei organizaţii: asigurarea permanentă a forţei de muncă pentru ocuparea diferitelor posturi dintr-o organizaţie.

O preocupare intensă pentru acest domeniu a aparut în ţara noastră odată cu creşterea investitorilor străini care cautau forţa de muncă de calitate. Acest lucru a dus la o adevarată concurenţă pe piaţa forţei de muncă şi prin urmare la creşterea interesului pentru înfiinţarea unor servicii specializate în recrutarea şi selecţia de personal.

În prezent activitatea de selecţie a personalului constituie o adevarata provocare pentru unele organizaţii:

În primul rând pentru că este nevoie de oameni specializaţi în domeniu pentru a efectua o selecţie de personal de înalta calitate. În România aceasta ramură, a selecţiei este înca în dezvoltare.

În al doilea rând există o limitare a resurselor umane pe piaţa forţei de muncă în anumite domenii de activitate.

Selecţia resurselor umane constă în evaluarea prin diverse metode a candidaţilor şi alegerea celui mai potrivit pentru postul vacant, urmată de oferta de angajare.

Astăzi utilitatea selecţiei profesionale, adică alegerea celor mai potriviti oameni pentru locurile de muncă disponibile într- o organizaţie.

Concepţiile despre rolul selecţiei, alegerea metodelor de triere a oamenilor diferă foarte mult şi de dezvoltatea socio-economico-politică a societaţii, precum şi progresul ştiinţelor care au dat şi dau un colorit specific acestei însemnate acţiuni, dar şi de asigurarea sănătăţii psihice a oamenilor.

Capitolul 1- Prezentare teoretică

1.1. Definiţia, necesitatea şi utilitatea selecţiei profesionale

Potrivit lui Lawrence A. Klatt (1985), selecţia personalului este o activitate de previziune care încearcă să acomodeze nepotrivirile dintre caracteristicile indivizilor şi cerinţele posturilor nou create sau vacante. Selecţia se corelează cu celelalte etape ale managementului resurselor umane: planficarea resurselor umane, analiza posturilor,recrutarea, evaluarea performanţelor personalului.

Selecţia resurselor umane este acea activitate a managementului resurselor umane care urmează activitatea de recrutare a resurselor umane şi care constă în evaluarea prin diverse metode a candidaţilor şi alegerea celui mai potrivit pentru postul oferit.

Selecţia profesională se realizează pe baza unui ansamblu de metode ştiinţifice, care urmaresc să stabilească dacă un candidat la o anumită profesie posedă aptitudini cerute la exercitarea acestei profesiuni şi să aleaga dintr-un număr de candidati pe cei care posedă, într-un grad mai înalt, aptitudinile cerute.

Spre deosebire de orientare, care pleacă de la individ, selecţia pleacă de la profesie. În ultimul timp, se tinde ca centrul de greutate al activităţii psihologice să treacă de la selecţia către orientare şi pregătire profesională.

Selecţia implică alegerea unor candidaţi ale căror nevoi să fie adecvate nevoilor organizaţiei.

Orientarea profesională pregateşte individul pentru selecţia profesională care reflectă, în general, cerinţele specifice ale procesului de muncă faţă de individ.

Selecţia profesională are rolul să stabilească exact treapta care i se cuvine şi felul muncii care i se potriveşte individului într-o treapta sau alta a evoluţiei sale.

Factorul uman este un factor special care utilizează pe toţi ceilalţi factori, a căror valorificare este într-o relaţie de subordonare. Din alt punct de vedere resursele umane sunt considerate valori care trebuie să fie apărate şi utilizate la nivelul lor optim.

Dezvoltarea industriei într-un ritm accelerat în mod indiscutabil legat de progresul ştiinţei, al tehnicii şi de revoluţia socială în plin avânt mondial plasează şi selecţia profesională într-un climat, în care câţiva factori departe de a fi exhuastivi infulenţează politica de selecţie şi pregătire a personalului.

Asfel, organizaţii în plin proces de transformare şi-au pus amprenta lor şi asupra aspectului static al profesiunilor din trecut. Epoca noastră este caracterizată printr-o mobilitate profesională în sensul că omul nu-şi mai alege o profesiune pe care să o practice in tot cursul vieţii sale, ci trebuie să fie pregatit multi lateral pentru un grup de profesiuni, capabil să respundă cerinţelor de înnoire a industriei.

În prezent accentul se axează mai mult pe aptitudinile intelectuale, faţă de aptitudinile fizice, atingând o noua diferenţiere cu privire la trăsaturile de personalitate, care asigură în acest context succesul profesional. Dezvoltarea vieţii economice a condus la creşterea nivelului de salarizare, prin apariţia conceptului despre educaţia permanentă.

1.2. Individul şi profesiunile ca obiect al selecţiei profesionale

Selecţia profesională nu se ocupă numai de individ, ci prin definiţie şi de profesiuni, de cunoaşterea solicitărilor psiho- fizico- sociale ale acestora.

Concepând selecţia ca un sistem continuu de urmărire a adaptării permanente la munca profesională, împarţim investigaţia în materie de selecţie a personalului în două compartimente : la prezentare, în vedere primului diagnostic, ulterior, la locul de muncă pentru confruntarea diagnosticului cu relaţiile în profesiune şi în contactele vieţii reale.

În prima parte, suntem interesaţi să cunoaştem aptitudinile, interesele, temperamentul, trasăturile de caracter, atitudinile, aspiraţiile, gradul de educabilitate şi grupul de apartenenţă al individului.

Preview document

Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 1
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 2
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 3
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 4
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 5
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 6
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 7
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 8
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 9
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 10
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 11
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 12
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 13
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 14
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 15
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 16
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 17
Selecția profesională în cadrul Farmaciei Sensiblu - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Selectia Profesionala in Cadrul Farmaciei Sensiblu.doc

Alții au mai descărcat și

Recrutarea și selecția resurelor umane în farmaciile Help Net

INTRODUCERE Aş vrea să încep de la faptul că anume omul este fiinţa ce stă în centrul tuturor afacerilor. Toate celelalte resurse, terenuri,...

Recrutarea resurselor umane în SC Cardinal Motors SRL

INTRODUCERE As vrea sa incep de la faptul ca anume omul este o fiinta ce sta in centrul tuturor afacerilor.Toate celelalte resurse,terenuri...

Recrutarea și selecția resurselor umane în cadrul firmei SC DCS Fast Link SRL

Capitolul I – Prezentarea generală a firmei SC DCs Fast Link SRL 1.1 Scurt istoric SC DCs Fast Link SRL este o societate care asigură soluţii...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Politică de recrutare a resurselor umane la SC Metaltim SA Timișoara

CAPITOLUL I 1. PREZENTAREA FIRMEI Societatea Comercială METALTIM S.A a fost înfiinţată în anul 1990, prin transformarea ICRM (întreprindere cu...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?