Apele internaționale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5359
Mărime: 38.62KB (arhivat)
Publicat de: Crina N.
Puncte necesare: 6
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA ADMINISTRATIE SI MANAGEMENT PUBLIC PROFIL ADMINISTRATIE PUBLICA

Extras din proiect

Ape internaţionale este un termen din legislaţia maritimă, care desemnează zonele maritime din afara apelor teritoriale ape în raport cu care un stat este riveran împreună cu alte state; ape care intră sau trec peste graniţele unui stat; apele pentru care interesele unor state străine au fost recunoscute şi garantate prin convenţii internaţionale.

În Evul Mediu, un număr de puteri maritime şi-au declarat suveranitatea asupra unor largi zone din apele internaţionale. Primul care a propus ca în timp de pace apele internaţionale să fie folosite de toate naţiunile a fost Hugo Grotius (1609). Iniţiativa sa a devenit un principiu acceptat al dreptului internaţional abia în secolul XIX. Activităţile permise în apele internaţionale sunt navigaţia maritimă, pescuitul, instalarea de cabluri şi conducte submarine şi survolarea cu aparate de zbor.

REGLEMENTAREA CURSURILOR DE APĂ INTERNAŢIONALE

Articolul X, pct.1, lit.a din Regulile de la Helsinki angajează responsabilitatea statului, respectiv obligaţia de a acţiona împotriva oricărei poluări ce cauzează vreun prejudiciu substanţial pe teritoriul statului , indiferent dacă prejudiciul rezultă din activitate publică ori a părţilor private, situate în interiorul graniţelor proprii.

Cât priveşte reducerea poluării existente, dacă un stat nu reuşeşte să ia măsurile ce se impun, “lui I se cere promt să treacă la negocieri cu statul lezat în vederea ajungerii la o situaţie echitabilă.”

Dintre convenţiile internaţionale existente în acest domeniu menţionăm:

* Proiectul de convenţie europeană asupra protecţiei cursurilor de apă internaţionale împotriva poluării (Strasbourg 1973)

În baza convenţiei, părţilor le revine o serie de obligaţii speciale.Astfel, este prohibită sau limitată deversarea unor substanţe dăunătoare din listele A şI B.

Lista A sau “lista neagră“ cuprinde “ substanţe neabismuit dar vătămătoare” a căror deversare este în principal oprită. Excepţional pentru acestea este nevoie de o autorizaţie eliberată de autorităţile naţionale competente. Lista B este “lista cenuşie” şI cuprinde substanţele vătămătoare a căror deversare este limitată constituind obiectul unor reglementări naţionale.

* Tratatul asupra apelor de frontieră, Washington 1909, dintre SUA şI Canada

* Declaraţia privind cooperarea statelor dunărene în domeniul gospodăririi şI îndeosebi al protejării apelor Dunării împotriva poluării (10 12 decembrie 1985)

În acest sens, guvernele statelor dunărene se vor strădui să procedeze la controlul sistematic al calită2ii apelor Dunării.

* Convenţia relativă la protecţia Rhinului contra poluării chimice

* Convenţia privind protecţia apelor râului Tisa şI a afluenţiloracestuia împotriva poluării (1986)

În cazul unei poluări accidentale sau naturale părţile contractante vor lua măsuri pentru limitarea urmărilor poluării.

* Convenţia privind protecţia cursurilor de apă transfrontaliere şI a lacurilor internaţionale , Helsinki, 14 martie 1992.

Părţile vor lua măsuri legale, administrative, economice, financiare şI tehnice pentru a asigura prevenirea emisiilor de poluanţi, protejarea apelor transfrontaliere şI apărarea ecosistemelor.

* Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şI utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, Sofia, 29 iunie 1994.

Părţile vor coopera în problemele fundamentale ale gospodăririi apelor cu prioritate a apelor Dunării şI bazinului său hidrografic.

Protejarea juridica a mediului marin prin reglementari international:

Sub egida Natiunilor Unite s-au organizat si desfasurat o serie de manifestari la nivel mondial menite sa sensibilizeze guvernele si populatia cu privire la necesitatea prezervarii si protejarii mediului marin, elaborandu-se numeroase Conventii si tratate internationale in acest sens.

Astfel, amintim:

Conventia O.N.U. privind dreptul marii, din 1982, de la Montego Bay, este in prezent cadrul juridic general al cooperarii internationale cu privire la:

- protectia si prezervarea mediului marin;

- conservarea resurselor hidrologice marine;

- prevenirea poluarii si supravegherii efectelor poluarii;

- obligatia de a nu transfera pagubele dintr-o regiune in alta;

- asistenta pentru statele in curs de dezvoltare in domeniul stiintei si tehnologiei, etc.

Preview document

Apele internaționale - Pagina 1
Apele internaționale - Pagina 2
Apele internaționale - Pagina 3
Apele internaționale - Pagina 4
Apele internaționale - Pagina 5
Apele internaționale - Pagina 6
Apele internaționale - Pagina 7
Apele internaționale - Pagina 8
Apele internaționale - Pagina 9
Apele internaționale - Pagina 10
Apele internaționale - Pagina 11
Apele internaționale - Pagina 12
Apele internaționale - Pagina 13
Apele internaționale - Pagina 14
Apele internaționale - Pagina 15
Apele internaționale - Pagina 16
Apele internaționale - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Apele Internationale.docx

Te-ar putea interesa și

Cercetări privind epurarea apelor uzate urbane și evaluarea riscului de mediu

Introducere Apa este prezentă ca element determinant şi esenţial pentru existenţa umană. Nu se poate concepe o activitate umană, existenţa unei...

Lansarea apei minerale plate Tușnad pe piața internațional[

INTRODUCERE Piata romaneasca de consum ne ofera un numar extrem de mare de marci de ape minerale naturale. Spre deosebire de celelalte tari,...

Dreptul Comunitar al Mediului

I. Politica de mediu în Uniunea Europeana 1. Istoric Politica de mediu a Uniunii Europene a apărut ca domeniu separat al preocupării comunitare...

Instituțiile naționale și internaționale de mediu

CAPITOLUL I. Dreptul la mediu - drept fundamental al omului Constituţia României, în noua sa formă revizuită în anul 2003, înscrie dreptul la un...

Caracterizare Merceologica de Produs - Borsec

I. Apa e viata Apa este constituentul de baza al tuturor organismelor vii, intre 50 si 90% din greutatea acestora fiind apa. Protoplasma, materia...

Lansarea pe piața internațională a Apei Tușnad

Introducere În contextul actual în care trăim, lumea se micşorează din ce în ce mai mult datorită transporturilor rapide, a comunicaţiilor mereu...

Analiza cadrului normativ european privind protecția apelor dulci

1.Introducere Am ales sa studiez această temă, deoarece consider că apa este un element vital pentru omenire, și de asemenea am vrut să observ...

Protecția Juridică a Apei

Realitatea zilelor noastre arată că secolul XX este perioada celor mai mari descoperiri şi transformări ale civilizaţiei omeneşti, dar şi cele mai...

Ai nevoie de altceva?