Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 9650
Mărime: 36.81KB (arhivat)
Publicat de: Andreea L.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ene CORINA
Este un proiect structurat pe 3 capitole, care are de asemeni si concluzii ce vizeaza modalitatile prin care ne putem feri de prejudiciile ce ne pot fi aduse din cauza necunoasterii legislatiei.

Extras din referat

I.Reglementări legislative privind protecţia consumatorilor în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor - sinteză

I.1. Protecţia consumatorilor în România

Protecţia consumatorilor înglobează mai multe seturi de activităţi având drept scop apărarea şi promovarea intereselor şi drepturilor consumatorilor în legătură cu bunurile şi serviciile existente pe piaţă. Acest set de activităţi porneşte de la filosofia asigurării unei dezvoltări umane armonioase prin aplicarea unor politici de promovare a indivizilor sau grupurilor de indivizi faţă de ceea ce pune în pericol viaţa, sănătatea şi securitatea. În prezent, protecţia consumatorilor a devenit elementul central în raportul dintre cerere şi ofertă în contextul în care pe plan internaţional se amplifică permanent preocupările privind bunăstarea fiinţei umane.

Din anul 1992 s-a constituit prima formă a OG 21/ 1992, actualizată de mai multe ori. Aceasta se referă la drepturile consumatorilor şi la modalităţile în care acestea pot fi respectate. Anul 1992 este şi anul în care s-a înfiinţat Oficiul de Protecţie a consumatorilor. Locul acestuia a fost luat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, autoritatea fundamentală, care efectuează controale tematice, verifică şi realizează programele din şcoli şi în general are grijă ca drepturile consumatorilor să fie respectate.

I.2.Istoria asigurărilor în România

Istoria asigurarilor in Romania, a inceput sa fie scrisa anterior anului 1871, prin manifestari ale protectiei pe baze mutuale, ce au aparut in Transilvania inca din secolul al XIV-lea. In anul 1744 a aparut la Brasov, Casa de Incendiu, organizata prin fuzionarea a mai multe asociatii mutuale.

In anul 1873, a fost creata a doua societate romaneasca de asigurari, ROMANIA, cu un capital social de 2 milioane lei. Aceste societati romanesti de asigurari, aveau ca membri fondatori si ca membri in consiliile lor de administratie, personaliatati marcante ale scenei politice, economice si sociale din acea vreme.

In anul 1881, cele doua societati romanesti de asigurari au fuzionat si au creat o singura societate, DACIA - ROMANIA, care a devenit o societate puternica.

Un an mai tarziu, s-a infiintat, tot de care mari personalitati ale vietii socio-politice si economice, societatea NATIONALA, care avea un capital social de 3 milioane lei. Urmare a crearii acestor societati de asigurari si a dezvoltatii pietei locale a asigurarilor, rand pe rand reprezentantele companiilor straine de asigurari au inceput sa se retraga, cedandu-si portofoliile societatilor romanesti.

In anul 1906, s-a infiintat societatea AGRICOLA, care practica in principal asigurari agricole dar si alte tipuri asigurari si care a fuzionat in anul 1930 cu societatea FONCIERA din Cluj, formand societea AGRICOLA - FONCIERA.

In anul 1911 s-a infiintat societatea PRIMA ARDELEANA, iar in anul 1920 s-a creat societatea STEAUA ROMANIEI care, in anul 1932 a fuzionat cu societatea ANCORA. Compania formata in urma acestei fuziuni, a preluat in anul 1936 portofoliul corespunzator participatiei romanesti la societatea PHOENIX din Viena, care era in lichidare.

In anul 1923, s-a infiinta la Chisinau societatea Vulturul, creata de fostii membri ai sectiunii de asigurari a Centralei Cooperativelor din Basarabia, cu un capital de numai 740 mii lei. In acelasi an (1923) a luat fiinta societatea ASIGURAREA ROMANEASCA, cu un capital de 4 milioane lei si care era specializata in asigurari de viata fara examinare medicala. Rezultatele din primele de asigurare obtinute de societate, au plasat-o in anul 1937 pe locul sase in cadrul societatilor din acea perioda.

Asigurarile practicate de societatile de asigurare pana la inceputul Primului Razboi Mondial, era asigurari de incendiu si asigurari de viata, asigurarile de transport limitandu-se numai la transporturile fluviale, iar asigurarile impotriva grindinei s-au practicat foarte putin timp si la o scara foarte restransa.

Dupa Primul Razboi Mondial, au aparut inca 22 de societati de asigurare, dintre care unele erau succesoare ale societatilor straine de asigurare: STEAUA ROMANIEI care a preluat portofoliu lui MUNCHENER, PRIMA ARDELEANA care a preluat portofoliul lui ERSTE UNGARISCHE si ADRIATICA (societate italiana). Dupa anul 1927, Guvernul a autorizat infiinatea societatilor straine in Romania, printre care si NORWICH, PHOENIX, STANDARD, SUN.

In anii '30 activitatea economica si activitatea de asigurari, au cunoscut cea mai mare dezvoltare, dezvoltandu-se toate ramurile de asigurari care se practicau pe plan international, numarul societatilor de asigurare variind intre 20 si 24.

Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial si intrarea Romaniei in razboi, a condus la declinul activitatii de asigurari, astfel societatile engleze CALEDONIAN - ROMANA, NORWICH UNION F.D. si SUN INSURANCE LTD si-au predat portofoliul socieatii VATRA DORNEI si si-au incetat activitatea.

Dupa terminarea razboiului, in anul 1945, mai functionau in Romania numai 13 societati romanesti si 5 reprezentante straine. Printre societatile romanesti se numarau si GENERALA, DACIA - ROMANIA, ASIGURAREA ROMANEASCA, STEAUA ROMANEASCA. Societati romanesti colaborau cu societatile cu capital strain, cu filialele sau reprezentantele pentru Romania ale societatilor straine (din Italia, Anglia, Germania).

In anul 1942 odata cu apariatia legii care reorganiza activitatea de asigurare, Casa de Asigurari a Ministerului de Interne (aparuta in anul 1915 si reorganizata in anul 1936) s-a transformat in REGIA AUTONOMA A ASIGURARILOR DE STAT (R.A.A.S.) practica toate categoriile de asigurari si detinea monopolul asupra asigurarii bunurilor de stat si comunale. Avand in vedere faptul ca R.A.A.S. era in proprietatea statului, regia presta numai servicii publice si nu obtinea profit, astfel primele de asigurare erau sub nivelul primelor practicate de societatile private de asigurari. R.A.A.S. suporta cheltuielile de regie si despagubirile din primele de asigurare incasate.

In aceiasi perioada au exista si alte institutii care primeau bunuri publice in asigurare: EFORIA BISERICII ORTODOXE (asigura bisericilor care erau in proprietate parohiale), CASA ARMATEI (asigura caii pe care ii folsea armata si care erau in proprietatea statului) si REGIA MONOPOLURILOR STATULUI - R.M.S. (asigura culturile de tutun pentru riscul de grindina).

Preview document

Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 1
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 2
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 3
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 4
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 5
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 6
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 7
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 8
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 9
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 10
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 11
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 12
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 13
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 14
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 15
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 16
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 17
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 18
Protecția Consumatorilor în Domeniul Asigurărilor și Reasigurărilor - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Protectia Consumatorilor in Domeniul Asigurarilor si Reasigurarilor.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări și Reasigurări

1. OBIECTIVELE CURSULUI Cursul oferă bazele teoretice referitoare la cunoaşterea necesităţii apariţiei activităţii de asigurare, la sensul unor...

Asigurări Sociale

Statul „bunăstării”: concept şi modele Politicile sociale reprezintă o disciplină de studiu a serviciilor sociale şi a statului bunăstării....

Te-ar putea interesa și

Piața Asigurărilor - Rezultate Obținute și Posibilități de Dezvoltare

Prin elaborarea acestei lucrari, mi-am propus sa abordez problematica internatioanalâ a asigurarilor dar si a asigurarilor din România, încercând...

Primele la asigurările de persoane

În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile principale utilizate au următoarele semnificaţii: activitate de asigurare - activitate...

Piața asigurărilor în România

Rezumat Nevoia omului de a se proteja impotriva eventualelor riscuri ce pot aparea in viata de zi cu zi au dus la aparitia asigurarilor, iar...

Evoluția sistemului fiscal în România

CAPITOLUL 1 .Abordări conceptuale privind noţiunea de sistem financiar 1.1 Definiri ale sistemului financiar Prin prisma relaţiilor economice pe...

Omniasig - Asigurări

informaŢII generale Omniasig este compania lider al Grupului VIG în România, fiind unul din principalii jucători ai pieţei asigurărilor din...

Reglementările asiguratorilor. categorii de asiguratori, obiectivele asiguratorilor

1. Introducere 1.1- Scurt Istoric Asigurarile s-au nascut din nevoia de protectie a omului si a avutului sau agonisit , impotriva fonomenelor...

Reglementarea asigurătorilor - categorii de asigurători și obiectivele asigurătorilor

CAPITOLUL I. ASIGURĂRI – ÎN GENERAL I.1. Locul şi rolul asigurărilor în societate În contextul economiei de piaţă, asigurările constituie o...

Piața românească de asigurare - prezent și perspective

Asigurarile: rol si importanta Asigurarile detin un rol fundamental in structurile economice si sociale nationale, in promovarea spiritului...

Ai nevoie de altceva?