Centralizare și descentralizare în administrația publică

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3781
Mărime: 17.63KB (arhivat)
Publicat de: Tania Crișan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bercu Ana-Maria
feaa anul 1 sem1

Extras din referat

Introducere

Traditionala problema pe care o pune organizarea administratie publice este aceea de a determina daca activitatile care urmeaza continutul administratiei urmeaza a fi incredintate uneia si aceleiasi administratii –administratia de stat- sau vor fi distribuite mai multor componente, avand autoritati proprii si dispersie teritoriala.

Principiile generale de organizare a sistemului administratiei publice recunoscute de doctrina administrativa sunt:

- Principiul centralizarii;

- Principiul descentralizarii.

Centralizarea administrativa presupune concentrarea tuturor sarcinilor administrative din teritoriul unei parti in persoana statului, sarcini a caror indeplinire este asigurata printr-o administratie ierarhizata si unificata.

Prin centralizare se defineste atat problema raportului statului cu colectivitatile umane locale, cat si o metoda de organizare a administratiei statului.

In sistemul centralizarii, autoritatea publica centrala ia deciziile si exercita conducerea, iar autoritatile locale raporteaza si executa deciziile primite de la centru.

Prin deconcentrarea administrativa se intelege transferul unor atributii, care revin structurilor administrative centrale, unor institutii din subordine, care functioneaza in teritoriu.

Deconcentrarea administrativa reprezinta deplasarea in teritoriu a unei parti importante a activitatii administratiei publice centrale.

Principiul descentralizarii administrative presupune ca o parte importanta din puterea decizionala in materie administrativa sa fie transferata de la administratia de stat catre persoane morale (juridice) distincte fata de stat, care se bucura fata de aceasta autonomie, avand o putere de decizie asupra unei colectivitati determinate teritorial, putere neaflata in raporturi ierarhice cu puterea centrala.

Descentralizarea administrativa este fondata pe principiul libertatii, libertate pentru colectivitatile constituite in unitatile administrativ-teritoriale de a solutiona, prin autoritatile alese si prin mijloacele lor proprii, activitati considerate locale.

Principiul subsidiaritatii raspunde cerintei sociale de apropiere a deciziei de cetatean.

Scopul prioritar al reformei administratiei publice locale consta in crearea unei administratii capabile sa isi indeplineasca functiile si rolul, in asa fel incat sa asigure dezvoltarea economica, sociala si organizationala intr-o anumita unitate administrativ-teritoriala, intr-o anumita perioada de timp.

Pentru realizarea reformei administratiei publice locale trebuie transpus in practica principiul politico-administrativ al descentralizarii.

Principiul descentralizarii serviciilor publice este inscris in Constitutie si reglementat expresiv prin legea administratiei publice locale.

Ansamblul serviciilor intr-o tara este amenajat dupa un sistem de centralizare sau descentralizare, de autonomie sau subordonare.

1. Principiul centralizarii administrative

In centralism autoritatea vine de sus si puterea de decizie este in mana guvernului central si a reprezentantilor sai. Nu exista sau sunt prea putine organe alese. Atributiile inferioare sunt restranse.

Profesorul Dissescu, expunand consideratiile sustinatorilor centralizarii a aratat ca aceasta isi dovedeste utilitate, eventual, numai in timp de razboi. Cum, insa, razboiul este o stare anormala, in afara lui, deci cea mai mare parte a timpului, societatea trebuie sa se caracterizeze prin descentralizare. Aceasta elimina intarzierile care ar putea aparea in sistemului centralizarii, pentru ca autoritatea centrala sa ia la cunostinta de interesele locale si sa avizeze masurile pe care le considera necesare.

De asemenea, eventualele erori, inerente naturii umane, sunt mai putin grave si mai usor de reparat in acest sens. Profesorul Dissescu citand afirmatia unui publicist francez, o considera, ca fiind adevarat: “centralizarea reprezinta apoplexie la centru si paralizie la extremitati”.

Se poate aprecia, ca centralismul este insa regimul normal sub care a tarit si traieste cea mai mare parte a serviciilor administrative atat din tarile aflate in Centrul si Estul Europei si in parte chiar din occident, acestea fiind sub autoritatea imediata a conducatorilor si colectivitatilor de care depind, neavand personalitate distincta de aceea a acestor colectivitati, ele nu sunt conduse de functionari numiti si puterea de decizie este concentrata la varf.

Preview document

Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 1
Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 2
Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 3
Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 4
Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 5
Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 6
Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 7
Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 8
Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 9
Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 10
Centralizare și descentralizare în administrația publică - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Centralizare si Descentralizare in Administratia Publica.doc

Te-ar putea interesa și

Descentralizarea Administrativă

Capitolul I. Concepte teoretice privind descentralizarea administrativa §1 Centralizarea si descentralizarea în administratia publica  notiuni...

Administrația publică locală în România post-decembristă

CAPITOLUL I. ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ LOCALĂ: PRECIZĂRI TERMINOLOGICE 1.1Noţiunea de administraţie publică locală. În orice societate, fie ea...

Centralizare și descentralizare în administrația publică

1) Definitie Centralizarea in administratia publica inseamna in plan organizatoric subordonarea ierarhica a autoritatilor locale fata de cele...

Monografie primărie

Capitolul I 1 Capitolul I Organizarea si functionarea Primariei Savinesti I.1 Scurt istoric Localitatea Savinesti, este situata în partea de...

Centralizarea și descentralizarea în administrația publică

Cap I Introducere Administratia publica in general se defineste ca fiind activitatea de previziune, informare, pregatire a deciziilor, alegerea...

Avantajele și dezavantajele centralizării-descentralizării organizaționale având în vedere elemente de cultură specifice spațiului românesc

Profesorul Paul Negulescu afirma că în orice ţară sunt două categorii de interese: unele care au un carecter cu totul general privind totalitatea...

Centralizare și descentralizare în administrația publică

Centralizarea şi descentralizarea sunt tipurile de soluţii care stau la nivelul oricărui stat în rezolvarea problemei organizării administrative....

Centralizarea și descentralizarea în administrația publică

1.Centralizarea Administativa Centralizarea presupune concentrarea tuturor sarcinilor administrative din teritoriul unei tări in persoana...

Ai nevoie de altceva?