Obsesia Etniei Majoritare

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3793
Mărime: 20.79KB (arhivat)
Publicat de: Tamara Năstase
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Conform presei, Kovacs Peter, vrea ca limba maghiară să devină, în următorii 20 de ani, limbă oficială în câteva regiuni din centrul şi nordul ţării.

Numărul mare al cetăţenilor români de etnie maghiară din Transilvania le dă tot mai multe idei celor de la Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). După ce liderii acestei formaţiuni politice au obţinut înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la Târgu-Mureş, acum ei merg mai departe şi vor ca această limbă să devină una oficială în câteva judeţe din România. Secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, aflat la Cluj-Napoca, unul dintre oraşele în care ponderea maghiarilor depăşeşte 15% din numărul total de locuitori a dat urmatorul anunt: "Scopul nostru este ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional.Nu acum, ci pe termen lung. Prin paşi mărunţi am ajuns de la zero drepturi lingvistice, în 1989, la 64 acum. Dacă ţinem cont de acest lucru, atunci în următorii 20 de ani vom ajunge ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional. Aici mă refer la locuri unde populaţia maghiară trăieşte în bloc, unde se află în proporţie de 60-80%, adică în Secuime şi în regiuni din Bihor, Satu Mare sau Sălaj", a declarat oficialul UDMR. Opinia lui Kovacs Peter a venit în cadrul lansării, în capitala Transilvaniei, a broşurii "Drepturi lingvistice", un material destinat maghiarilor din România, în care sunt prezentate toate acele drepturi lingvistice pe care aceştia le au şi pe care le pot folosi în relaţia cu diferite instituţii.

Schimbarea Constituţiei, singura cale

Lucrarea, cu un tiraj de 3.000 de exemplare, a fost editată de către Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, are 60 de drepturi lingvistice şi va fi distribuită în şapte judeţe din Transilvania în care populaţia maghiară depăşeşte pragul de 15-20%. "Fiecare drept lingvistic este un drept în direcţia oficializării limbii maghiare la nivel regional, iar acest lucru îl vom atinge prin politica paşilor mărunţi. Oricum, oficializarea limbii maghiare se va face doar prin modificarea Constituţiei României. De aceea, contăm pe voturile a 44% dintre politicienii români şi pe sprijinul comunităţilor locale româneşti", a mai spus secretarul general al UDMR. Luarea de poziţie a acestuia vine la finalul câtorva săptămâni în care liderii politici maghiari din România au forţat, tot mai mult, anumite drepturi pentru cetăţenii de etnie maghiară. Pentru început s-a vorbit despre faptul că rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş, Constantin Copoiu, ar fi fost ameninţat chiar de la Guvern, acolo unde vicepremier este fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, că dacă nu va fi de acord cu apariţia unei facultăţi în limba maghiară, universitatea mureşeană va pierde finanţarea de la bugetul de stat. La doar câteva zile distanţă, în 15 martie, de Ziua Naţională a Ungariei, acelaşi Marko Bela a ţinut un discurs public la Târgu-Mureş, prin care a cerut ca maghiarii de etnie română să nu mai fie discriminaţi. "Nu putem fi chiriaşi în oraşul nostru, Târgu-Mureş", a spus atunci, printre altele, Marko Bela.

Maghiarii, minoritatea majoritară

Maghiarii reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din România. Astfel, aceştia sunt chiar majoritari faţă de români în două judeţe din România, Covasna şi Harghita, iar la recensământul din 2002, de unde provin ultimele date oficiale, oraşul cu cei mai mulţi etnici maghiari era Târgu-Mureş, peste 70.000. Alte procente semnificative de cetăţeni români de etnie maghiară erau în judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj şi Cluj, în timp ce Sibiul era judeţul cu cei mai puţin locuitori din această categorie, doar puţin peste 3% din populaţie.

Oricât si-ar dori cei de la UDMR şi oricât ar şantaja clasa politică românească, maghiara nu va deveni limbă oficială în nicio parte a României, nici acum, nici în 20, nici în 100 de ani. Românii nu vor permite ca o limbă care le-a fost impusă sute de ani în istoria Transilvaniei şi a fost simbolul opresiunii şi al anti-românismului să devină limbă oficială în statul român suveran şi naţional.

Preview document

Obsesia Etniei Majoritare - Pagina 1
Obsesia Etniei Majoritare - Pagina 2
Obsesia Etniei Majoritare - Pagina 3
Obsesia Etniei Majoritare - Pagina 4
Obsesia Etniei Majoritare - Pagina 5
Obsesia Etniei Majoritare - Pagina 6
Obsesia Etniei Majoritare - Pagina 7
Obsesia Etniei Majoritare - Pagina 8
Obsesia Etniei Majoritare - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Obsesia Etniei Majoritare.doc

Ai nevoie de altceva?