Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7937
Mărime: 56.60KB (arhivat)
Publicat de: Diana V.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. INTRODUCERE ..3
  2. 1. Noțiunea de autoritate judecătorească ...4
  3. 2. Structura sistemului judecătoresc în Republica Moldova ..4
  4. 3. Autoadministrare a puterii judecătorești 7
  5. 4. Prevederile constituționale privitoare la procedura de numire a judecătorilor. 12
  6. 5. Garanțiile de asigurare a independenței judecătorului în exercitarea funcției ..14
  7. CONCLUZII 19
  8. BIBLIOGRAFIE ..20

Extras din referat

INTRODUCERE

Importanța și actualitatea temei de cercetare. Statul de drept reprezintă idealul spre care tind statele contemporane cu regimuri politice democratice, de altfel rolul dreptului în societatea contemporană manifestându-se ca unul vital.

O importanță majoră în edificarea unui stat de drept, în care în calitate de valori supreme să triumfe echitatea, dreptatea, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, o reprezintă o justiție independentă, imparțială, aptă de a soluționa litigiile corect, conform legii, iar înfăptuirea unei asemnea justiției îi revine autorității judecătorești.

Fiind parte compenentă a statului, autoritarea judecătorească influențiază direct exercitarea drepturilor și libertăților omului, astfel aceasta reprezintă un ,,instrument” important al statului de drept, menit să contribuie la apărarea valorilor fundamentale ale omului, apărarea și realizarea drepturilor și libertăților ale cetățenilor și ale asociațiilor acestora, ale întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor, fapt ce impune asigurarea autonomiei și indepedenței sale.

La etapa contemporană anume de eficiența și calitatea acesteia depinde, în mare măsură, dinamica procesului de dezvoltare juridică a vieții sociostatale. În condițiile actuale ale Republicii Moldova, dimensiunea organizațională și funcțională a autorității judecătorești obține o importanță crucială în procesul de afirmare a statalității democratice.

În acest context scopul studiului este de a prezenta pe baza izvoarelor normative și științifice rolul și importanța autortității judecătorești în Republica Moldova.

Pentru realizarea scopului propus sunt înfățișate următoarele obiective:

- Dezvoltarea aspectelor științifico-teoretice cu privire la conceptul de autoritate judecătorească;

- Prezentarea structurii sistemului judecărorec în Republica Moldova;

- Determinarea organului responsabil de autoadministrare a puterii judecătorești și comptențele acestuia;

- Elucidarea prevederilor constituționale privitoare la procedura de numire a judecătorilor;

- Evidențierea garanțiilor de asigurare a independenței judecătorului în exercitarea funcției;

- Formularea anumitor concluzii în baza celor prezentate.

1. NOȚIUNEA DE AUTORITATE JUDECĂTOREASCĂ

Noțiunea de autoritate judecătorească, folosită în Constituția Republicii Moldova, nu este altceva decât o expresie concisă a doctrinei politico-juridice, care derivă din conceptul separației puterilor în statul de drept și care determină locul organelor de justiție în stat.

Astfel, autoritatea judecătorească prin sistemul organelor, care o alcătuiesc, realizează în practică funcția jurisdicțională a statului, adică puterea judecătorească.

Fără autoritățile judecătorești puterea judecătorească rămâne o simplă formulă teoretică, inaptă să se realizeze singură în viață.

Așadar ,,autoritatea judecătorească reprezintă unitatea corpului de magistrați (judecători) încadrați în sistemul distinct al organelor judecătorești, chemați prin realizarea puterii judecătorești, în conformitate cu prevederile Constituției și altor legi să săvârșească actul de justiție, să facă dreptate.”

2. STRUCTURA SISTEMULUI JUDECĂTORESC ÎN REPUBLICA MOLDOVA

În corespundere cu legislația în vigoare, în Republica Moldova, autoritatea

judecătorească este reprezentată prin sistemul instanțelor judecătorești. Acest sistem este stipulat în Capitolul IX din Constituția Republicii Moldova, denumit ,,Autoritatea judecătorească”, precum și legile organice respective.

Sistemul judecătoresc reprezintă un ansamblu de organe judecătorești constituite în baza diferențierii competențelor potrivit celor trei trepte ale sistemului, în funcție de structura internă a fiecăreia și competența materială și teritorială prevăzută de lege.

Astfel, referindu-ne la structura sistemul judecătoresc al Republicii Moldova art.115 din Constituția Republicii Moldova prevede că ,,justiția se înfăptuiește prin Curtea Supremă de Justiție, prin curțile de apel și prin judecătorii. Pentru anumite categorii de cauze pot funcționa, potrivit legii, judecătorii specializate. Înființarea de instanțe extraordinare este interzisă.”

Legea Supremă nu stabilește structura întregului sistem judecătoresc. În sensul dispozițiilor constituționale, organizarea și funcționarea instanțelor judecătorești sunt de competența legislativului și necesită a fi reglementate prin lege organică. În acest context alin.4 al art.115 din Constituția Republicii Moldova prevede că ,,organizarea instanțelor judecătorești, competența acestora și procedura de judecată sunt stabilite prin lege organică.”

Bibliografie

A. Acte normative interne

1. Constituția Republicii Moldova adoptată la 29 iulie 1994, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 1 din 12 august 1994, intrată în vigoare de la 27 august 1994, republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.78 din 2016.

2. Legea nr.514 din 06.07.1995 privind organizarea judecătorească, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 58 din 19.10.1995.

3. Legea nr.76 din 21.04. 2016 cu privire la reorganizarea intanțelor judecătorești, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 184-192 din 01.07.2016.

4. Legea nr.789 din 26.03.1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiție, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.32-33 din 30.05.1996.

5. Legea nr.947 din 19.07.1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.64 din 03.10.1996.

6. Legea nr.544 din 20.07.1995 cu privire la statutul judecătorului, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.50-60 din 26.10.1995.

B. Manuale

În română (surse din Republica Moldova)

7. A.Tănase, R.Secrieru, L.Rusu, M.Strulea, N. Vîlcu-Bajurean, Compendiu al jurisprudenței Curții Constituționale a Republicii Moldova, București, 2017.

8. Comentariul Constituției Republicii Moldova, Chișinău, 2012.

C. Articole din reviste științifice

9. Alexandru Arseni, Autoritatea judecătorească - veritabilă instituție de realizare a ramurii puterii de stat în condițiile edificării statului de drept // Revista Națională de Drept, nr. 11, 2013, p.17.

10. Alexandru Arseni, Constantin Roșca, Consiliul Superior al Magistraturii veritabil garant al interdependenței puterii judecătorești: reglementări legale și abordări doctrinaire // Revista Națională de Drept, 2014, nr. 1, p.14.

D. Jurisprudența

11. HCC nr. 9 din 27.05.2003<https://constcourt.md/public/ccdoc/hotariri/ro_2003_h_9.pdf>

12. HCC nr. 35 din 01.07.1997

<https://www.constcourt.md/public/files/file/Actele%20Curtii/acte1997/h_35.pdf >

Preview document

Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 1
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 2
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 3
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 4
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 5
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 6
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 7
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 8
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 9
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 10
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 11
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 12
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 13
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 14
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 15
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 16
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 17
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 18
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 19
Rolul și importanța autorității judecătorești în Republica Moldova - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Rolul si importanta autoritatii judecatoresti in Republica Moldova.docx

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Rolul Controlului în Eficientizarea Activității Administrației Publice

INTRODUCERE În condiţiile actuale complexe ale proceselor sociale, în efortul de edificare a unui stat de drept real democratic se impune o...

Separația puterilor în condițiile statului de drept

INTRODUCERE Statul, cuvantul care desemneaza societatea organizata din punct de vedere politic, este un termen relativ modern, care a aparut mult...

Analiza principiilor constituționale privind organizarea și funcționarea autorităților judecătorești în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei. Jurisdicţia reprezintă una dintre funcţiile statale – aceea de a aplica dreptul în cazul unui litigiu sau în...

Motodologia cuvântului pedeapsă

Capitolul I. Apariţia şi evoluţia pedepselor penale ca sancţiuni de drept penal Secţiunea I. Evoluţia pedepselor penale ca sancţiuni de drept...

Organizarea sistemului judecătoresc în Republica Moldova

INTRODUCERE Problema înfăptuiri justiţiei după declanşarea procesului penal a constituit pentru mine o preocupare mai veche, hotărîtoare în...

Contenciosul Administrativ în Republica Moldova

Introducere Actualitatea lucrarii Începînd cu anii ’90 , Republica Moldova, odată cu căderea regimului sovietic, a trecut pe o nouă cale de...

Instanța de Judecată

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate şi gradul de cercetare a lucrării. Înfăptuirea justiţiei este una din cele mai vechi activităţi de stat...

Principiul ocrotirii și respectării vieții intime, familiale și private

Introducere Pentru a realiza sarcinile procesului penal, este necesară o reglementare în conformitate cu anumite idei şi reguli diriguitoare de...

Ai nevoie de altceva?