Extras din referat
Economia mondială în secolul al XX-lea cunoaște procesul de globalizare. Crește interdependența economiei statelor naționale. În timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, precum și în contextul crizei economice mondiale din 1929-1933, are loc un proces invers, de autarhizare, fiecare stat încercând să-și.rezolve propriile probleme în dauna altor state. Se instituie astfel tarife vamale protecționiste. Crește progresiv bugetul statelor raportat la venitul național. Astfel, dacă în secolul al XIX-lea bugetul mediu a! guvernelor constituia cel mult 10% din venitul național, în decursul secolului al XX-lea, proporția se majorează până la 50% în timp de război și până la 30-40 % în timp de pace. O trăsătură importantă a economiei este și creșterea cheltuielilor sociale, fie că e vorba de pensii, indemnizații în caz de boală sau de ajutor de șomaj, burse pentru studenți etc. Acest lucru se observă mai ales după 1929-1933 și seva accentua după 1945, prin crearea statului bunăstării generale.
Consecințele economice ale celui de-al Doilea Război Mondial Al Doilea Război Mondial a fost cel mai distructiv război din istoria umanității, atât în planul pierderii de vieți omenești, cât și al economiei. Guvernele statelor lumii au pierdut peste un trilion de dolari, cifră care nu include daunele cauzate proprietăților private și de stat. Germania a pierdut în urma bombardamentelor 10% din potențialul său industrial, iar restul, mai ales din zona de ocupație sovietică după 1945, a fost confiscat în contul despăgubirilor de război. Economia Europei după război reprezenta doar jumătate din potențialul său de la 1938.
În 1944, la Conferința de la Bretton Woods a fost creat Fondul Monetar Internațional în scopul evitării pe viitor a unei crize economice mondiale. La aceeași conferință s-a decis și crearea Organizației Internaționale a Muncii, care impunea reglementări clare în ceea ce privește competiția între națiuni. A fost semnat la Geneva, în 1947, și Acordul general pentru tarife și comerț (GATT), menit să asigure introducerea clauzei națiunii celei mai favorizate în comerțul dintre state (nediscriminarea în comerț) și reducerea tarifelor. în 1994, GATT a fost înlocuit cu Organizația Mondială a Comerțului.
Ca urmare a dezastrului economic din Europa, SUA au lansat în 1947 Planul Marshall, prin care statele din Europa de Vest au primit un ajutor de 13 mld de dolari SUA. Condiția necesară impusă de americani a fost cea a integrării economiilor țărilor Europei Occidentale, ceea ce a pus bazele Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (1951) și, ulterior, pe cele ale Comunității Economice Europene (1957, din 1993 devenind Uniunea Europeană).
Bibliografie
Braudel, Fernand, Timpul lumii, Editura Meridiane, București, 1989
Brăilean, Tiberiu, O istorie a doctrinelor economice, Institutul European, Iași, 2000
Corm, G, Noua ordine economică mondială, Editura Humanitas, București, 1996
Ignat, I., Pohoață, N. Clipa, Ghe. Luțac, Economie politică, Editura Economica, București, 2000
Ignat, Ion, Pralea, Spiridon, Economie Mondială, Editura Symposium, Bacău, 1994
Preview document
Conținut arhivă zip
- Economia mondiala dupa 1945.docx