Politică de distribuție

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2557
Mărime: 24.37KB (arhivat)
Publicat de: Lioara Scurtu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Finalitatea activitatii oricarei intreprinderi este reprezentata de ajungerea produselor sau serviciilor la consumatori si de satisfactia pe care o asigura acestora.Notiunea de distributie reuneste un ansamblu de activitati organizatorice,economice si tehnice relative eterogene,menite sa dirijeze fluxurile de produse si servicii intr-o maniera cat mai favorabila atat pentru firmele participante cat si pentru consumatorii finali.Urmare a importantei pe care o prezinta,distributia este inclusa ca variabila in mixulde marketingcu misiunea de a armoniza in timp si spatiu relatia dintre oferta si cerere.

Continutul distributiei

Prin locul intermediar pe care il ocupa intre productie si consum,distributia are un continut complex materializat in:

Canalele de distributie,care se refera la itinerariul ce il parcurg marfurile pe piata de la producator pana la consumatorul final.In aceasta deplasare,producatorul reprezinta punctul de plecare,intermediarii sunt cei care realizeaza miscarea,iar consumatorii reprezinta punctul de distributie.

Distributia fizica sau logistica marfurilor,care reuneste totalitatea proceselor operative necesare pentru ajungerea marfurilorin cele mai bune conditii la purtatorii cererii.

Ansamblul de operatiuni economice(vanzare,cumparare)prin care marfurile trec de la un agent economic la altul pe parcursul dintre producator si consumator.

Aparatul ethnic constitiui din reteaua de depozite si puncte de vanzare ,utilaj,mobilier comercial la care se adauga personalul specializat in realizarea proceselor si operatiunilor specifice.

Canale de distributie

Una din functiile esentiale ale distributiei o constituie realizarea actelor de vanzare-cumparare, prin intermediul carora, odata cu miscarea efectiva a marfurilor are loc schimbarea proprietatii asupra lor, respectiv transferarea succesiva a dreptului de proprietate de la producator pana la consumator. Este vorba de un itinerar in circuitul economic al marfurilor, alcatuind un „canal de distributie”.

In general, canalul de distributie reprezinta o combinatie de unitati si functiuni asigurate de intreprinderile ce constituie itinerarul deplasarii marfurilor de la productie la consum.

Dupa ce produsul a fost obtinut in urma unui proces specific de productie, etapa urmatoare, componenta a activitatii de marketing, consta in determinarea metodelor si rutelor ce vor fi folosite pentru ca produsul sa ajunga la utilizatorul sau consumatorul sau final. In acest context, se considera ca „un canal se sfarseste si incepe altul, din momentul in care bunurile se modifica prin anumite prelucrari”.

Fiecare canal de distributie, astfel delimitat, este o componenta a unui sistem de canale de distributie cu caracteristici determinate de componentele mediului national sau mediului international in care functioneaza. Structura interna a sistemului este marcata de competitie, mai multe canale de distributie disputandu-si in acelasi timp distributia unui produs.

Conectarea unui sistem de canale de distributie la trasaturile mediului extern determinata nu numai de gradul de dezvoltare a sistemului, dar si anumite particularitati ale procesului distributiei, cum ar fi: amploarea, costul, utilitatile, facilitatile etc.

In toate cazurile, un canal de distributie cuprinde producatorul si consumatorul. Cei doi formeaza punctele extreme – de intrare si de iesire – ale unui canal de distributie, alcatuit dintr-un lant de verigi prin care marfurile trec succesiv. In pozitia acestor verigi intermediare se afla firme (intreprinderi) specializate in activitati de distributie. In cadrul sectorului comercial, produsul trece printr-o serie de procese si etape, isi schimba succesiv locul, proprietarul, „statutul” si nu de putine ori, infatisarea materiala.

Dimensiunile canalului de distributie

Diferit de la o categorie de marfuri la alta, canalul de distributie se particularizeaza prin cele trei dimensiuni ale sale: lungime, latime, adancime.

Lungimea canalului se refera la numarul de verigi intermediare prin care marfurile trec de la producator la consumatorul (utilizatorul) final. Este vorba, deci, de numarul de etape (verigi) si nu de distanta in spatiu parcursa de marfuri. Astfel, un produs care merge de la producator direct la destinatarul sau final parcurge cel mai scurt canal de de distributie, chiar daca cei doi sunt despartiti de mii de kilometri, in timp ce un produs, in itinerarul caruia intervin mai multe intreprinderi, aflate in aceeasi localitate cu destinatarul final, parcurge un canal de distributie larg.

Preview document

Politică de distribuție - Pagina 1
Politică de distribuție - Pagina 2
Politică de distribuție - Pagina 3
Politică de distribuție - Pagina 4
Politică de distribuție - Pagina 5
Politică de distribuție - Pagina 6
Politică de distribuție - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Politica de Distributie.docx

Te-ar putea interesa și

Politica de distribuție a produselor la SC Napochim SA

Introducere.5 INTRODUCERE 1. Problematica abordatǎ Nici o organizaţie mare sau micǎ, cu scop lucrativ sau nelucrativ, din sectorul producţiei...

Mixul de marketing la SC Ira SA Câmpina

Introducere Universalitatea marketingului reprezinta o trasatura unanim acceptata de specialisti. Ea reflecta o realitate obiectiva exprimata prin...

Politica de Distribuție a Serviciilor Turistice pe Piața Românească

Introducere Prea bogata ca sa poata fi cuprinsa intr-o definitie, sfera turismului il are in centrul sau pe "Homo viator", adica pe omul care...

Fundamentarea politicii de distribuție a SC Automobile Dacia SA în vederea creșterii profitabilității acesteia

INTRODUCERE Scriitorul englez Edward Morgan Forster a scris în anul 1909 o nuvelă intitulată „Maşina se opreşte”, o nuvelă în care a descris o...

Mixul de Marketing și Rolul Acestuia în Atingerea Obiectivelor Majore ale Întreprinderii

Capitolul 1. Conceptul de marketing mix Optiunea strategica de marketing, concretizata in decizia echipei manageriale exprima "a face ceea ce...

Politica de Distribuție

ARGUMENT Am ales să realizez proiectul pentru obţinerea certificatului de competenţe profesionale, pe tema Politicii de distribuţie deoarece mi-a...

Cercetări de marketing - SC Siegel Chemicals SRL

Prezentarea generala a unitatii economice analizate Industria de producere a grundurilor, vopselelor si diluantilor a constituit unul dintre...

Politica de Distribuție

ARGUMENT Nu o singură dată mi s-a întâmplat ca, intrând într-un magazin, să văd o inscripţionare de genul “adaos comercial 30-50%”. Mă întrebam...

Ai nevoie de altceva?