Cuprins
- INTRODUCERE . 2
- CAP. 1 PREZENTAREA PRODUSULUI
- 1.1 Istoric .. 3
- 1.2 Conditii de preparare .. 3
- 1.3 Informatii despre consum .. 3
- 1.4 Continutul iaurtului .. 4
- 1.5 Tipuri de iaurt .. 4
- CAP. 2 BENEFICIILE SI DEZAVANTAJELE PRODUSULUI
- 2.1 Beneficiile nutritionale ale iurtului .. 5
- 2.2 Dezavantaje .. 6
- 2.3 Alegerea produsului .. 6
- CAP. 3 ETICHETAREA PRODUSULUI
- 3.1 Prezentarea sortimentului .. 7
- 3.2 Exigente privind etichetarea produsului .. 7
- 3.3 Etichetarea produsului.. 8
- CONCLUZI I.. 9
- BIBLIOGRAFIE .. 10
Extras din referat
Beneficiile nutritionale ale iaurtului:
- bogat in proteine
- sursa de calciu (are de cel putin 2 ori mai mult calciu decât o cana cu lapte degresat)
- combate osteoporoza. O femeie din doua si un barbat din opt vor dezvolta cândva osteoporoza (pierderea rezistentei substantei osoase - oasele devin mult mai fragile si se vor fractura la traumatisme minore). Cantitatea mare de calciu ajuta la mentinerea rezistentei sistemului osos.
- contine potasiu la fel de mult ca si bananele. Potasiul este o substanta minerala vitala, care ajuta la normalizarea batailor inimii, trimite oxigen la creier si mentine constanta cantitatea de apa din corp. Când suntem stresati, metabolismul se accelereaza si nivelul de potasiu scade.
- o sursa excelenta de vitamina B
- ajuta la digestia lactozei, (carbohidratul pe care-l gasim în orice produs lactic) prin intensificarea productiei de enzime lactice
- activeaza stilul de viata, sustine functionarea normala a sistemului muscular
- un bun remediu împotriva diareei
- reduce riscul aparitiei cancerului. Probioticele protejeaza împotriva anumitor forme de cancer, cu precadere cancerul de colon.
- întareste sistemul imunitar. Ne îmbolnavim mai rar. Iaurtul cu bacterii active stimuleaza sistemul imunitar, fapt evidentiat prin înregistrarea cresterii sustinute a anumitor citokine ("hormonii" sistemului imunitar).
- mai putine candidoze vaginale. Consumarea regulata a iaurturilor care contin lactobacillus acidoplilus scade colonizarea vaginului cu ciuperci.
- ajuta în hipertensiunea arteriala. Fiecare pahar de iaurt asigura cantitati importante de calciu, potasiu si magneziu - minerale necesare unui bun control al tensiunii arteriale.
- sursa importanta de proteine are de cel putin 2 ori mai mult calciu decât o cana cu lapte degresat Aproape 20% din necesarul zilnic de proteine este adus de 250 ml de iaurt. Pe vreme torida, inghetata poate fi usor înlocuita cu iaurt cu fructe înghetat (este la fel de delicios, însa mult mai sanatos).
- curata organismul de toxine
- reduce colesterolul
- poate fi consumat si de persoanele cu intoleranta la lactate. Persoanelor cu intoleranta la lactate le lipseste de pe suprafata mucoasei intestinale o enzima (lactaza) care are rolul de a "sparge" moleculele de lactoza în zaharuri mai mici spre a fi absorbita. Nedigerata lactoza ajunge în intestinul gros si acolo în contact cu bacteriile provoaca crampe, diaree, balonari etc.
Bacteriile lactice împiedica înmultirea germenilor toxici în intestin (de mare ajutor în cazul gastroenteritei) si îmbunatatesc tranzitul. Daca ai urmat un tratament cu antibiotice, ar fi bine sa manânci zilnic, pentru o perioada, câte un iaurt ce contine fermenti vii, pentru a-ti reface flora intestinala. Poti afla daca iaurtul tau preferat contine fermenti vii citind ambalajul
Exista de asemenea iaurturi care pe lânga cei doi lactobacili specifici si obligatorii mai contin bifido-bacterii. "Aceste bacterii ne populeaza intestinul înca din primele zile de viata.
În timp, acestea dispar si microflora sanatoasa creata de ele este înlocuita, în functie de obiceiurile alimentare, cu o microflora nesanatoasa, de putrefactie. De aceea, iaurtul cu bifido-bacterii este o solutie pentru sanatatea noastra", afirma prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Microorganismele din iaurt inlocuiesc microflora daunatoare, de putrefactie, care conduce la aparitia unor metaboliti foarte periculosi si care în timp pot da nastere cancerului intestinului gros.
Preview document
Conținut arhivă zip
- iaurt studiu de caz.doc