Impozitul pe Profit

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 7870
Mărime: 20.79KB (arhivat)
Publicat de: Petria Costache
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Deductibilitatea la nivelul cheltuielilor cu amortizarea corespunzatoare duratei de utilizare prevazuta de Legea nr. 15/1994 precum si a dobanzilor platite, se refera strict la contractele de leasing financiar sau si la cele de leasing operational?

Referitor la prevederile art. 1, pct. 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 127/1999, cum se inregistreaza in contabilitate si cand se suporta pe costuri, diferenta dintre nivelul cheltuielilor cu amortizarea, corespunzatoare duratei de utilizare prevazuta de Legea nr. 15/1994 (deductibila fiscal) si totalul ratei lunare de leasing achitata furnizorului? In conformitate cu prevederile Legii nr. 99/1999, titlul II, art. 5, contractele in derulare la data aparitiei legii (27 mai 1999) raman in continuare valabile. Cum se coreleaza aceasta prevedere a Legii nr. 99/1999 cu cele ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 127/1999 care limiteaza deductibilitatea fiscala a ratelor de leasing in conditiile in care multe dintre aceste contracte se afla in diferite stadii de derulare si nu cuprind date concrete privind defalcarea ratei de leasing (rata + dobanda / redeventa)?

Pentru stabilirea regimului deductibilitatii cheltuielilor repre- zentand "rate de leasing" sau "redevente" inregistrate in evidenta utilizatorului unui bun care face obiectul unui contract de leasing, se va avea in vedere incadrarea fiecarei operatiuni de leasing potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 51/1997, aprobata si modificata prin Legea nr. 90/1998, Legea nr. 99/1999, Codul Civil (prevederile referitoare la contractele de inchiriere, Regulamentului nr. 3/1997 al B.N.R. privind efectuarea operatiunilor valutare, cu modificarile ulterioare.

In cazul in care din analiza operatiunilor de leasing, conform prevederilor legale mentionate mai sus, rezulta ca, acestea se incadreaza in categoria leasingului operational, la calculul profitului impozabil sunt deductibile ratele de leasing platite de utilizator , la nivelul amortizarii calculate in conformitate cu actele normative in vigoare si marja de profit convenita intre parti.

In cazul in care din analiza operatiunilor de leasing, conform prevederilor legale mentionate mai sus, rezulta ca , acestea se incadreaza in categoria leasingului financiar, la calculul profitului impozabil sunt deductibile cheltuielile cu amortizarea calculata conform legislatiei in vigoare si cele reprezentand dobanda conveni

Care este profitul si impozitul asupra caruia se aplica prevederile art. 23, art. 24 si 26 din Legea nr. 133/1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii ?

Facilitatile fiscale privind scutirea de la plata impozitului pe profit pentru profitul brut reinvestit, prevazuta la art. 23 din Legea nr. 133/1999, precum si reducerile prevazute la art. 24 si 26 din aceeasi lege, se vor aplica numai asupra profitului aferent perioadei cuprinse intre 23 iulie si 31 decembrie 1999, si se vor calcula la impozitul datorat , obtinut conform metodologiei prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, cu modificarile si completarile ulterioareta intre parti.

Care este perioada pentru care societatile care s-au privatizat, potrivit prevederilor Legii nr. 77/1994, au beneficiat de reducerea cu 50% a impozitului pe profit ?

Prin art. 50 din Legea nr. 77/1994 privind asociatiile salariatilor si membrilor conducerii societatilor comerciale care se privatizeaza, se instituiau anumite facilitati in sensul ca "societatile comerciale care se privatizeaza prin transmiterea de actiuni asociatiei constituite prezentei legi beneficiaza pe toata durata achitarii ratelor sau a rambursarii creditelor, in conditiile prevazute in contractul de vanzare-cumparare, de reducere cu 50% a impozitului pe profit aferent actiunilor dobandite".

Acest articol a fost modificat ulterior prin Ordonanta de urgenta a guvernului nr. 38/1997 pentru modificarea si completarea Legii nr. 77/1994. Seria modificarilor a continuat prin aparitia Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, care prin dispozitiile art. 44(1), incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei citate mai sus, respectiv 29 decembrie 1997, Legea nr. 77/1994, cu modificarile si competarile ulterioare , a fost abrogata , fara a cuprinde o prevedere expresa care sa permita mentinerea facilitatilor fiscale prevazute la art. 50 din legea citata mai sus.

Pe cale de consecinta, facilitatile fiscale acordate societatilor comerciale care s-au privatizat in conditiile Legii nr. 77/1994 privind asociatiile salariatilor si membrilor conducerii societatilor comerciale care se privatizeaza, cu modificarile si competarile ulterioare, act normativ abrogat incepand cu 29 decembrie 1997 prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997, nu se mai aplica incepand cu aceasta data.

Cum se impoziteaza veniturile realizate de o asociere in participatiune cu o persoana fizica ?

Potrivit art. 251 din Codul Comercial, asocierea in participatiune are loc atunci cand un comerciant sau o societate comerciala acorda uneia sau mai multor persoane ori societati o participatiune in beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni, sau chiar asupra intregului lor comert.Totodata, in conformitate cu prevederile art. 1(1), lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicata, cu modificarile ulterioare, sunt contribuabili, obligati la plata impozitului pe profit in conditiile ordonantei de mai sus, asocierile dintre persoanele fizice romane si persoanele juridice romane care nu dau nastere unei persoane juridice, pentru veniturile realizate atat in tara cat si in strainatate. In acest caz, impozitul datorat se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica.

In acest context, avand in vedere si prevederile pct. 101 din Regulamentul pentru aplicarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 704/1993, cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile in participatie trebuie sa fie contabilizate de catre asociatul persoana juridica romana, urmand ca acesta, la sfarsitul perioadei de raportare (luna), pe baza de decont, sa inregistreze in contabilitatea proprie veniturile si cheltuielile inregistrate pe naturi, precum si sa calculeze, sa retina, sa verse impozitul aferent partii care revine asociatului persoana fizica romana, din profitul realizat prin asocierea in participatiune.

Care este regimul fiscal aplicabil pierderilor tehnologice ?

Potrivit prevederilor art. 4, alin. 3, lit. i din Ordonanta Guvernului nr.70/1994 privind impozitul pe profit, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile in limitele stabilite in Hotararea Guvernului nr. 304/1999 pentru aprobarea Normelor privind limitele legale de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare.

Conform punctului 2 din Normele privind limitele legale de perisabilitate, nu sunt considerate perisabilitati pierderile incluse in normele de consum tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri, alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majora.

In acest context legal, pierderile tehnologice care se incadreaza in normele de consum specifice activitatii desfasurate se cuprind in costul produsului finit si nu sunt considerate perisabilitati.

Preview document

Impozitul pe Profit - Pagina 1
Impozitul pe Profit - Pagina 2
Impozitul pe Profit - Pagina 3
Impozitul pe Profit - Pagina 4
Impozitul pe Profit - Pagina 5
Impozitul pe Profit - Pagina 6
Impozitul pe Profit - Pagina 7
Impozitul pe Profit - Pagina 8
Impozitul pe Profit - Pagina 9
Impozitul pe Profit - Pagina 10
Impozitul pe Profit - Pagina 11
Impozitul pe Profit - Pagina 12
Impozitul pe Profit - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Impozitul pe Profit.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Organizarea Contabilității Agenților Economici privind Impozitul pe Profit

CAPITOLUL I CADRUL GENERAL ORGANIZATORIC LA REGIA AUTONOMĂ DE GOSPODĂRIRE COMUNALĂ BACĂU 1.1. PREZENTAREA REGIEI Regia Autonomă de Gospodărire...

Impozitul pe Profit

CAPITOLUL 1 1.1 NOŢIUNEA DE IMPOZIT 1.1.1 INSTITUŢIA IMPOZITULUI Pe parcursul evoluţiei societăţii, impozitele reflectau diversele dări plătite...

Politici și tratamente contabile privind impozitul pe profit

Obiectivul general al prezentei lucrari îl reprezintă tratarea aspectelor contabile si fiscale in ceea ce priveste impozitul pe profit, prin...

Contabilitatea impozitului pe profit la SC DC New Mode SRL

Capitolul 1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE NEW MODE S.R.L. Societatea comercială DC NEW MODE a fost înfiinţată în anul 1994, în baza Legii...

Impozitul pe Profit

Impozitul pe profit este un impozit direct si real. Pentru a întelege mai bine aceasta afirmatie vom da câteva definitii. Impozitul este o forma...

Contabilitatea decontării cu bugetul statului

CAPITOLUL I Aspecte generale privind impozitele şi taxele mobilizate la bugetul de stat 1. Structurã şi caracteristici ale impozitelor şi taxelor...

Impozitul pe Profit

INTRODUCERE În ţările cu economie de piaţă, un rol deosebit de important şi cu implicaţii multiple, îl au problemele fiscale şi bugetare....

Impactul impozitului pe profit asupra activității întreprinderii

Capitolul I. Rolul şi locul impozitului pe profit în sistemul fiscal modern „În neocapitalismul modern, impozitul capătă o semnificaţie mai...

Ai nevoie de altceva?