Peninsula Kamceatka - risc endogen

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1241
Mărime: 3.25MB (arhivat)
Publicat de: Marin T.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Peninsula Kamceatka este situată în partea de est a Rusiei, între Marea Okhotsk în vest şi Marea Bering şi Oceanul Pacific în est, desfăşurându-se între 51˚ şi 62˚ latitudine N. Lungimea sa maximă este de 1200 km şi lăţimea sa ajunge la 480 km, cu suprafaţa de 370 000 de km², fiind cea mai mare peninsula din Asia de est. Din punct de vedere geologic este o regiune tânără, în urmă cu circa 2 milioane de ani, formându-se în urma mişcărilor geotectonice dintre placa Pacifică şi cea Euroasiatică. La nivelul peninsulei s-au dezvoltat două lanţuri montane: Sredinny (“Centrali”) and Vostochny (“Estici”), cu înalţimea maximă de 4750 m în vulcanul Klyuchevskaya Sopka, fiind şi cel mai înalt vulcan activ din emisfera nordică. La nivelul insulei au fost identificaţi mai mult de 300 de vulcani dintre care 29 sunt înca activi , precum apar şi o serie de gheizere şi ape termale. Cei mai multi vulcani activi sunt situaţi în partea estică a lanţului Vostochny. În interiorul peninsulei se află şi faimoasa “vale a gheizerelor”, care a fost distrusă parţial în luna iunie a anului 2007 în urma unei imense alunecări de teren.

În 1966, această regiune vulcanică de pe Peninsula Kamceatka a fost declarată ca apartinând patrimoniului UNESCO.

Cutremurele şi vulcanii au apărut la nivelul Peninsulei Kamceatka, în urma fenomenului de subducere a Plăcii Pacifice sub placa Okhotsk, în zona Gropii Kurile-Kamceatka situată în estul peninsulei. Punctul pe care se află peninsula este mult mai complex din punct de vedere tectonic fiind situat la contactul dintre placa Euroasiatică şi cea Nord Americană, şi a două plăci de-a lungul Kamceatka-Kurile şi arcul Aleutine – Okhotsk şi Bering (fig. 1). Adâncimea de scufundare a plăcilor este de 7000 – 7500 m şi zona de unde încep să se resimtă cutremurele. Placa oceanică se subduce sub cea continentală aproape într-un unghi drept, cu o viteză de circa 3,1 cm/an. În zona centrală a insulei, vulcanismul şi cutremurele sunt generate de subducţia lanţului de munţi ai Împăratului, generaţi de aşa numitele hot spot-uri, lanţ ce se întinde până în Hawai.

Peninsula Kamceatka este slab populată, numărul total de oameni ce trăiesc în zonă fiind de circa 380 000, majoritatea populaţiei fiind reprezentată de ruşi şi într-un procent redus de koryaki. Densitate populaţiei este scazută. Cel mai mare oraș de pe penisulă este Petropavlovsk Kamciațki, care se află în golful Avacea, unul dintre cele mai mari golfuri naturale din lume. Mai mult de jumatate din populaţia peninsulei se află în acest oraş şi în apropierea acestuia, iar alt loc în care se concentrează populaţia este în Yelizovo.

Preview document

Peninsula Kamceatka - risc endogen - Pagina 1
Peninsula Kamceatka - risc endogen - Pagina 2
Peninsula Kamceatka - risc endogen - Pagina 3
Peninsula Kamceatka - risc endogen - Pagina 4
Peninsula Kamceatka - risc endogen - Pagina 5
Peninsula Kamceatka - risc endogen - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Peninsula Kamceatka - Risc Endogen.docx

Ai nevoie de altceva?