Eșecul firmei Celesio

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2722
Mărime: 32.37KB (arhivat)
Publicat de: Nechifor Balint
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ilie Filip
UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI, FACULTATEA DE INGINERIE MECANICA SI MECATRONICA

Extras din referat

Introducere:

Este usor de pornit o afacere cu sediul acasa si din acest motiv, in fiecare an apar tot mai multe astfel de firme. Toti ne dorim sa avem un inceput mai modest, dar un viitor stralucit, cu multi clienti si profit cat mai mare. Dar pe parcurs, vor aparea multe obstacole si trebuie sa invatam sa trecem peste ele.

Majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii dau faliment datorita unor probleme de organizare interna. Iata cateva exemple care duc la esecul unei afaceri si cum putem sa le evitam.

Relatia cu clientii trebuie sa fie una exemplara. Locul si modul in care ii primiti pentru a va prezenta oferta dvs. conteaza foarte mult sa fie de o maniera profesionala si placuta. Clientii isi vor investi banii in produsele si serviciile oferite de cei care i-au tratat cat mai bine.

O preocupare esentiala pentru orice noua afacere este marketingul. Puteti avea cele mai bune produse si servicii, in schimb trebuie ca lumea sa le cunoasca. Nu este suficienta deschiderea unui magazin, promovarea lui este pasul al doilea. O buna publicitate si o mare promovare sunt fundamentale.

Daca sunteti antreprenor nu inseamna ca toata lumea este la picioarele dvs. O astfel de atitudine va conduce la ruinarea afacerii in scurt timp. In schimb, este indicat sa fiti bine pregatit si sa stiti bazele business-ului. Niste cursuri de specialitatea va vor prinde extrem de bine.

O atentie deosebita la modul in care selectati angajatii. Acestia trebuie sa aiba experienta in domeniul vanzarilor, sa stie cum sa promoveze si si convinga clientul ca dvs. aveti cea mai buna oferta.

Mare grija la taxe, daca nu le platesti din timp riscati sa aveti multe penalitati care vor fi din ce in ce mai mari. Este indicat sa respectati legea si sa aveti platite toate datoriile catre stat.

Factorii ce influenţează eşecul afacerii

Chiar dacă o persoană are abilităţi de mic întreprinzător şi o anumită experienţă în domeniu, afacerea se poate să nu reuşească datorită unor factori ce influenţează eşecul unei afaceri: lipsa unui plan strategic pentru afacere, accesul la capital, lipsa de capital, ciclul afacerii, inflaţia şi dobânzile, reglementările guvernamentale; incompetenţa în management, investiţii prea mari în mijloace fixe, planificare necorespunzătoare, extindere neplanificată, lipsa unui inventar periodic, atitudini neadecvate ale întreprinzătorului.

Cum se poate evita eşecul unei afaceri

Fiecare întreprinzător are modul său specific de a iniţia şi dezvolta o afacere, însă prevenirea eşecului acesteia este guvernată de un număr relativ redus de reguli ş.a.:

1. Cunoaşterea afacerii în profunzime. Înainte de a se lansa într-o afacere, orice întreprinzător trebuie să se asigure că ştie o serie de elemente teoretice şi practice despre lumea afacerilor. Pe parcurs el trebuie să-şi recunoască propriile defecte şi lipsuri şi să acţioneze în aşa fel încât acestea să nu influenţeze mersul afacerii. Întreprinzătorul trebuie să-şi cunoască foarte bine afacerea, deoarece afacerea mică funcţionează fără “plasă de protecţie” şi orice greşeală poate conduce la eşecul ei.

2. Desfăşurarea afacerii după un plan. Nici o afacere nu se poate desfăşura la întâmplare. Aceasta ar conduce la haos şi eşec rapid. Totul trebuie să se desfăşoare după un plan care să conţină măsuri înlănţuite logic şi închegate într-un tot.

3. Înţelegerea formulărilor de tip financiar. Întreprinzătorul nu trebuie să fie specialist în finanţe sau contabilitate, dar trebuie să fie în stare să judece sau să analizeze veniturile şi vânzările.

4. Administrarea resurselor financiare. Pentru a reuşi demarcarea şi dezvoltarea unei afaceri, trebuie să se urmărească permanent obţinerea unui profit maxim, prin imprimarea unui autentic stil de afacere, tuturor activităţilor desfăşurate. Un rol esenţial îl are o administrare raţională a resurselor financiare.

5. Căutarea asistenţei profesionale. Pentru domeniile pe care întreprinzătorul nu le poate acoperi, trebuie să apeleze la o echipă de consultanţi competenţi.

6. Flexibilitatea în afacere. Întreprinzătorul trebuie să fie flexibil şi adaptabil la cerinţele mediului. Flexibilitatea în afaceri îl va ajuta să acţioneze eficient în mediul înconjurător care este foarte dinamic.

‘’ COMPANIA CELESIO’’

Grupul farmaceutic german Celesio, care detine in Romania distribuitorul PharmaFarm Cluj-Napoca, vizeaza extinderea pe piata romaneasca cu activitatea de retail, prin crearea unei retele proprii de farmacii. De asemenea, Celesio vizeaza extinderea pe pietele din Ungaria, Polonia si Bulgaria, potrivit presei germane.Initial, Celesio se va orienta spre constituirea unui lant de farmacii in Germania, dupa ce Guvernul va elimina interdictiile pentru companiile de retail farmaceutic. "Suntem pregatiti pentru o extindere pe piata", a declarat directorul executiv al companiei, Fritz Oesterle, citat de publicatia Sueddeutsche Zeitung.

Celesio detine deja farmacii in Marea Britanie, Norvegia, Italia si Olanda.

In Romania, Celesio este actionarul majoritar al distribuitorului roman PharmaFarm, dupa ce a cumparat in 2004 fostul actionar, compania slovena Kemofarmacia. La randul sau, PharmaFarm detine 14 farmacii, sub denumirea Pharma Net, in Cluj, Bistrita si Salaj. Totodata, compania are 10 depozite in Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Iasi, Galati si Craiova.

Preview document

Eșecul firmei Celesio - Pagina 1
Eșecul firmei Celesio - Pagina 2
Eșecul firmei Celesio - Pagina 3
Eșecul firmei Celesio - Pagina 4
Eșecul firmei Celesio - Pagina 5
Eșecul firmei Celesio - Pagina 6
Eșecul firmei Celesio - Pagina 7
Eșecul firmei Celesio - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Esecul Firmei Celesio.doc

Ai nevoie de altceva?