Integrarea minorităților naționale prin politicile educaționale multilingve - educația bilingvă în Ungaria - limba slovacă

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3217
Mărime: 16.48KB (arhivat)
Publicat de: Viviana Turcu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Simona Macarie

Extras din referat

Politicile educationale reprezinta un instrument important în protectia si integrarea minoritatilor nationale în societate. Beneficiile politicilor educationale multilingve pentru minoritatile nationale sunt bazate pe practica europeana prin educatia bilingva, educatia trilingva (multilingva) contribuie la cultivarea identitatii dar si stimuleaza integrarea minoritatilor nationale în societate.

Potrivit datelor recensamântului, minoritatea slovaca este una din grupurile minoritare cel mai repede asimilate din Europa. Datele recensamântului colectate în sec. XX au aratat urmatoarele cifre privitor la slovacii ce locuiesc pe teritoriul Ungariei actuale:

1920 1930 1941 1949 1960 1980 1990 2001

Persoane, vorbitoare de slovaca ca limba materna 141.877 104.786 75.877 25.988 30.690 16.054 12.745 11.816

Persoane, care s-au declarat membri ai minoritatii slovace Nu exista date Nu exista date 16.677 7.808 14.340 9.101 10.459 17.692

Persoane, care vorbesc slovaca 399.176 346.053 270.248 168.192 168.872 86.148 68.852 60.664

În Republica Ungara nu este declarata nici o „limba oficiala”. Conform Constitutiei, „Republica Ungara va proteja minoritatile nationale si etnice. Aceasta va asigura participarea lor în viata publica, promovarea culturii lor, folosirea limbii lor materne, instruirea în limba materna, si dreptul de a utiliza numele lor în limba materna.”

Legea LXXVII privind drepturile minoritatilor nationale si etnice din 1993 defineste statutul limbilor minoritatilor dupa cum urmeaza:

Articolul 43

Statul recunoaste limbile materne ale minoritatilor drept factor ce contribuie la coeziunea comunitatii, si sprijina studierea lor – unde se cere – în institutiile educationale care nu sunt sub controlul organelor de conducere municipale minoritare...”

Articolul 13

Persoanele apartinând unei minoritati au dreptul de a

a) studia, cultiva, îmbogati, si a trece la limba lor materna, istoria, cultura si traditiile lor;

b) participa la instruirea si dezvoltarea culturala în limba lor materna.

Statutul sistemului de învatamânt în domeniul limbii

Atât Legea LXXIX cu privire la educatia publica din anul 1993 cât si Decretul Nr. 32/1997 (XI.5) al Ministerului Culturii si Educatiei (cu privire la Emiterea Ghizilor pentru Învatamântul Pre-scolar si Scolar al Minoritatilor Nationale si Etnice) sunt de o importanta majora pentru statutul studierii limbilor, precum si pentru studierea în limbile minoritare din Ungaria.

Articolul 5 al legii cu privire la educatia publica stipuleaza ca: „În cadrul învatamântului în gradinite, scoli si universitati vor fi folosite atât limba ungara cît si limbile minoritatilor nationale si etnice. Copiii ce apartin minoritatilor nationale sau etnice pot fi instruiti în gradinite, scoli si universitati în limba lor materna, ori în limbile lor materne si în ungara sau numai în ungara – în baza alegerii specificate din Legea privind drepturile minoritatilor nationale si etnice.”

Actualul sistem de învatamânt din Ungaria este unul traditional, folosit de decenii. Noile reforme semnificative din învatamânt nu au schimbat aceasta structura. Instruirea în Ungaria, conform legii, este obligatorie pentru toti copiii de 6-16 ani. Structura prezenta consta din cinci trepte, atât în scoala publica cât si cea privata.

Sistemul educational

Învatamântul prescolar

Grupul tinta

Gradinitele din Ungaria reprezinta niste institutii, unde se educa copii de la vârsta de 3 ani pâna la atingerea nivelului de dezvoltare necesar pentru a frecventa scoala, dar, cel târziu, pâna la 7 ani. Când copilul a atins vârsta de 5 ani, din prima zi a anului academic la gradinita, el este obligat sa participe la programele pregatitoare (pre-scolare ) în cadrul gradinitei, care pregatesc copilul pentru scoala.

Structura

Cheltuielile pentru gradinite sunt acoperite cu mijloacele banesti (pe cap de om) din bugetul de stat si din contributiile de la guvernele municipale locale.

Legislatia

Urmatoarele decrete asigura conditiile legale a realizarii obligatiunilor:

1. Decretul Guvernului nr.137/1996 (VIII.28) despre Emiterea Programului National pentru Educatia în Gradinite

2. Decretul nr. 32/1997 (XI.5) a Ministerului Culturii si Educatiei despre Emiterea Ghizilor pentru Instruirea Pre-scolara a Minoritatilor Nationale si Etnice si a Învatamântului Scolar a Minoritatilor Nationale si Etnice.

Programele pedagogice pre-scolare locale au fost elaborate de gradinite, în conformitate cu programul si ghizii mentionati. Acordul guvernelor autonome ale minoritatii slovace este necesar pentru aprobarea programelor de catre conducerile municipale.

Limba utilizata

Limba slovaca este folosita în învatamântul pre-scolar în doua forme. Forma bilingva este mai raspândita. Ponderea celor doua limbi în programul de studii depinde de abilitatile lingvistice ale copiilor .Însa se pune accent pe dezvoltarea limbii minoritatii.

Materiale didactice

Din cauza vârstei copiilor, materialele didactice pentru instruirea la gradinita constau, în primul rând, din desene colorate, imagini, forme tipice, si alt material auxiliar educativ. Anterior, Departamentul Minoritatilor si Limbilor Straine din Tessedik Samuel College din Szarvas avea sarcina de a strânge material tematic (anotimpurile anului, corpul uman, sarbatorile si anumite activitati) pentru obiectivele propuse si pentru organizarea activitatilor pentru copii.

Preview document

Integrarea minorităților naționale prin politicile educaționale multilingve - educația bilingvă în Ungaria - limba slovacă - Pagina 1
Integrarea minorităților naționale prin politicile educaționale multilingve - educația bilingvă în Ungaria - limba slovacă - Pagina 2
Integrarea minorităților naționale prin politicile educaționale multilingve - educația bilingvă în Ungaria - limba slovacă - Pagina 3
Integrarea minorităților naționale prin politicile educaționale multilingve - educația bilingvă în Ungaria - limba slovacă - Pagina 4
Integrarea minorităților naționale prin politicile educaționale multilingve - educația bilingvă în Ungaria - limba slovacă - Pagina 5
Integrarea minorităților naționale prin politicile educaționale multilingve - educația bilingvă în Ungaria - limba slovacă - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Integrarea Minoritatilor Nationale prin Politicile Educationale Multilingve - Educatia bilingva in Ungaria - Limba Slovaca.doc

Ai nevoie de altceva?