Extras din referat
MANAGEMENTUL CA STIINTA SI DEFINITIE, CONCEPTE, SCOLI IN DOMENIUL MANAGEMENTULUI
Managementul a fost prezent in activitatea oamenilor din cele mai vechi timpuri, facandu-si simtita prezenta odata cu debutul activitatii productive a omului, fara insa sa fie perceput ca atare. Managementul a fost prezent in intreaga activitate desfasurata de om sau de colectivitatile umane inca din comuna primitiva.
Ca stiinta, managementul s-a dezvoltat mai tarziu, odata cu aparitia marilor teorii care au guvernat procesul productiv
Conceptul de management a fost folosit initial in tarile anglo-saxone, acest fapt datorandu- se nivelului de dezvoltare industriala si sociala, in general mai avansat, din aceste tari. Ulterior, conceptul de management a cunoscut o rapida raspandire si dezvoltare pe toate meridianele globului.
Primele aprecieri asupra termenului de management, asupra elementelor sale de continut au fost facute in secolul al XVII-lea, odata cu derularea revolutiei industriale, proces prin care munca manuala a omului a fost inlocuita cu productia industriala de grup. Managementul s-a nascut si s-a manifestat in toate activitaile umane, ca urmare a trecerii de la munca individuala la cea de grup. In acel moment a aparut necesitatea armonizarii activitatilor individuale desfasurate de fiecare membru al grupui sau al colectivitatii si a transformarii acestora intr-un tot organizat si optimizat, scopul urmarit fiind cresterea productivitatii muncii si pe aceasta baza a castigului intreprinzatorului si al executantilor.
Cuvantul management provine din latinescul manus, care inseamna mana. De la latinescul manus s-a format in limba italiana termenul mannegio, care inseamna prelucrare manuala. Din italiana cuvantul a trecut in franceza sub forma de manege, iar din franceza a trecut in limba engleza sub forma to manage, termen care inseamna a administra, a organiza, a conduce. De la termenul manege, englezii au format termenii manager si management, care in limba romana se traduc functional prin termenii conducator, respectiv conducere. In limba engleza verbul to manage si substantivul management au avut sensul de a manui, a dresa caii in manej cu timpul termenul to manage a trecut din sfera sportiva a dresarii cailor in sfera activitatilor operative si strategice cu caracter militar. Adevarata vocatie insa, termenul de management si-o gaseste in domeniul economicului(sec al XVIII- lea), odata cu revolutia industriala, proces prin care munca manuala manufacturiera s-a inlocuit radical cu productia de fabrica, bazata pe folosirea masinilor.
In Anglia, cel ce defineste primul termenul de management este Adam Smith in lucrarea sa „ Bogatia natiunilor” din 1776, in care arata ca managementul consta in organizarea rationala si coordonarea competenta a grupurilor umane in cadrul activitatii de producere a bunurilor materiale.
Ca urmare a dezvoltarii si expansiunii lente a principiilor si conceptelor de management, secolul XVIII si XIX nu inregistreaza progrese notabile in stiinta managementului, chiar si in tarile Europei, zona caracterizata printr-un nivel de dezvoltare industriala mai ridicat, ceea ce constituia un teren mai favorabil dezvoltarii conceptului de management.
Bazele managementului ca stiinta si concept au fost puse de inginerul american Frederik Winslow Taylor(1856-1915) si de inginerul francez Henry Fayol(1841-1925). In acceptiunea lui stiintifica termenul de managemnt a patruns intai in SUA si apoi in Franta. Ulterior termenul de management a patruns si in celelalte tari, cuprinzand nu numai aria productiei industriale, ci si celelalte zone ale activitatii umane, respectiv politica, ziaristica, administratia, astfel ca astazi legile managementului guverneaza intreaga activitate umana.
Cea mai puternica expansiune a termenului , conceptului si stiintei managementului s-a realizat in ultimii 50 ani, ca urmare a puternicului impact pe care l-a avut cartea lui James Burnham- Revolutia manageriala, aparuta pentu prima data la New York, in anul 1941.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Managementul ca Stiinta si Definitie.docx