Frederick Winslow Taylor și managementul științific

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2999
Mărime: 33.53KB (arhivat)
Publicat de: Viorela G.
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Cea mai intalnita definitie a manegementului este : “managementul desemneaza stiinta organizatiilor si conducerea stiintifica a acestora”.

Insa termenul de management a fost folosit de catre diversi teoreticeni si practicieni avand diferite acceptiuni si definitii.

Frederick W. Taylor in cartea sa “Shop Management” (1903) definea managementul astfel: “a sti exact ce doresc sa faca oamenii si a-I supraveghea ca ei sa realizeze aceasta pe calea cea mai buna si mai ieftina”.

Henri Fayol in “Administration Industrielle et Generale”(1916) spune “a administra inseamna a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona si a controla”.

A. Mackensie in “Harward Business Review”(1969) mentioneaza ca managementul este “procesul in care managerul opereaza cu trei elemente fundamentale –idei, lucruri si oameni-realizand prin altii obiectivele propuse”

“Managementul este unul dintre factori care explica de ce o tara este bogata sau saraca” - Richard Farmer.

Un management modern pune accent pe rezolvarea rationala a problemelor si pe o gandire logica.

In acest domeniu trebuie sa stii sa lucrezi cu indivizii dar si cu echipe de lucru.

Viitorul manager trebuie sa aiba un bagaj bogat de cunostinte din domenii diferite si abilitatii care sa ii permita sa indeplineasca o serie de functii si care il vor ajuta sa se perfectioneze.

Succesul unei activitati depinde de o serie de factori, dintre care cel mai important este reprezentat de modul in care activitatea este condusa.

Practica conducerii este foarte veche, geneza sa aflandu-se la inceputul civilizatiei si a cunoscut o dezvoltare de la formele principale de organizare sociala, politica si economica, spre aparitia scolilor de gandire manageriala(scoala rationala , scoala stiintifica si scoala relatiilor umane).

Stiinta managementului se cristalizeaza la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20, pionieri fiind Frederick W. Taylor si Henri Fayol.

Managementul ca stiinta se ocupa cu studierea procesului de management in vederea sistematizarii si generalizarii unor concepte, legi,principii,reguli si a unor noi sisteme, metode si tehnici care sa contribuie la cresterea eficentei activitatilor desfasurate pentru realizarea unor obiective.

Frederick Winslow Taylor (20 martie 1856- 21 martie 1915) cunoscut mai mult ca F.W. Taylor , a fost un inginer mecanic american.

De asemenea mai este cunoscut si ca primul consultant din domeniul managementului, ca lider intelectual al “Efficiency Movement” (miscarea eficenta) si nu in ultimul rand ca “Parinte al managementului stiintific”.

Taylor s-a nascut intr-o familie instarita dinn Germantown, Philadelphia, Pennsylvania.

Tatal sau a studiat la Princeton si a fost un avocat cunoscut care si-a facut avere pe seama ipotecilor pe cand mama sa a militat impotriva pedepsei cu moartea si a lucrat impreuna cu Lucretia Mott.

Taylor a studiat doi ani in Franta si Germania si a calatorit prin toata Europa timp de 18 luni.

In 1872 a intrat la Academia “Phillip Exeter” in New Hampshire. Dupa absolvire a fost acceptat la Harvard Law.

Insa dupa putin timp Taylor s-a gandit la o alta cariera si dupa depresia din 1873 a devenit ucenic industrial castigand experienta la compania “Enterprise Hydraulic Works” din Philadelphia.

A avansat in 1878 cand a devenit muncitor mecanic necalificat la Midvale Steel Works apoi a fost promovat ca sef de banda apoi ca maistru, director de cercetare si in final inginer sef la Midvale.

A urmat studii la seral la “Stevens Institute of Technology” si in 1883 a obtinut o licenta in inginerie mecanica.

Un an mai tarziu (3 mai 1884) s-a casatorit cu Louise Spooner din Philadelphia si impreuna au adoptat doi baieti (Kempton si Robert)si o fata(Elizabeth).

Din 1890 si pana in 1893 a lucrat ca director general si inginer consultativ( fiind primul consultant in domeniul managementul) pentru “Manufacturing Investment Company”.

In 1893 si-a deschis un birou consultativ independent “magazin de gestionare a costurilor de fabricatie si de specialitate”

In 1898 s-a alaturat firmei “Beyhlehem Steel” unde impreuna cu Mausel White au dezvoltat otelul de mare viteza. Pentra acest lucru a primit o medalie de aur din partea expozitiei din 1900 de la Paris si a fost medaliat in acelas an cu medalia de aur “Elliott Cresson” de catre Institutul Franklin din Philadelphia.

In 1906 pe 19 octombrie Taylor a primit gradul onorific “Doctor in stiinte”de la Universitatea din Pennsylvania si a devenit profesor la Tuck School Of Business la colegiul Dartmouth.

In iarna anului 1915 Taylor a murit de pneumonie la doar o zi dupa ce implinise 59 de ani.

Pe langa toate realizarile sale din domeniul managementului Taylor a fost si un bun jucator de tenis care a castigat primu turneu la dublu de tenis in 1881 alaturi de Clarance Clark la Campionatele Nationale Americane precursorul campionatului U.S Open.

A dorit chiar sa imbunatatesca acest joc si a creat noi rachete de tenis.

In cursul vietii sale Taylor a avut cinci publicatii :

- Notes on belting-1894

- A piece-rate system -1895(Rata de-o bucata de sistem)

- Shop management- 1903 (Magazin de gestionare)

- On the art of cutting metals -1906 (Arta de taiere a metalelor)

- Principles of Scientific Management -1911 (Principiile managementului stiintific).

Cele mai cunoscute sunt insa Principiile managementului stiintific si Shop management.

Trecerea de la managementul empiric la cel stiintific (denumit astfel datorita aplicarii principiiilor stiintifice in domeniul muncii) este marcata de activitatea lui Taylor care s-a orientat apre rationalizarea muncii si conducerea eficenta a unei intreprinderi.

Cunoscut ca “parinte al managementului stiintific”, Taylor considera ca munca oamenilor poate fi rationalizata. Era adeptul conceptiei “maximei prosperitati” astfel ca pentru intreprinzator acest lucru insemna “cel mai mare grad de eficenta” iar pentru angajat “dezvoltarea fiecarei persoane la o stare maxima de productivitate”

Preview document

Frederick Winslow Taylor și managementul științific - Pagina 1
Frederick Winslow Taylor și managementul științific - Pagina 2
Frederick Winslow Taylor și managementul științific - Pagina 3
Frederick Winslow Taylor și managementul științific - Pagina 4
Frederick Winslow Taylor și managementul științific - Pagina 5
Frederick Winslow Taylor și managementul științific - Pagina 6
Frederick Winslow Taylor și managementul științific - Pagina 7
Frederick Winslow Taylor și managementul științific - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Frederick Wnslow Taylor si Managementul Stiintific.doc

Alții au mai descărcat și

Principiile managementului științific în viziunea lui Frederick Taylor și a lui Henry Fayol

Complex si uneori divergent, actul de conducere este definit de eforturile depuse în practica manageriala a mai multor decenii. Pe masura ce...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Elton Mayo și Experimentul de la Hawthorne

Biografie George Elton Mayo (1880-1949) - psiholog american şi sociolog, cercetător privind problemele de comportament organizaţional şi de...

Citate din Management

A) REFERITOARE LA MANAGEMENT. 1) Peter Drucker ( Cel mai mare gânditor - după opinia The Economist – pe care ştiinţa managementului l-a creat...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul strategic în administrația publică

INTRODUCERE Provocările societăţii contemporane la nivelul implementării unor politici de management care să asigure succesul în diferitele...

Managementul resurselor umane la Muzeul Național Cotroceni

INTRODUCERE Cultura înseamnă dezvoltarea perfectă și egală a omului în toate privințele. John Burroughs La nivelul unei organizații și întregii...

Contribuții ale reprezentanților școlilor de management în devenirea managementului operațional al producției

Conceptul de management operational al productiei „Production Operations Management must ensure the quality of functional stability of production...

Motivarea Personalului

Motivarea personalului Pentru a obtine obiective de productie ridicate pe piata nord-americana, fabricantii japonezi de automobile au avut nevoie...

Ergonomia în și pentru Secolul XXI

1. Introducere 1.1 Ergonomia –Definitii Conform DEX, ergonomia este disciplina care se ocupa cu studiul conditiilor de munca in vederea...

Particularitățile modelului francez de management

Introducere Începuturile managementului dateaza de mii de ani atunci când au avut loc primele actiuni umane de grup care s-au desfasurat în mod...

Principiile managementului științific în viziunea lui Frederick Taylor și a lui Henry Fayol

Complex si uneori divergent, actul de conducere este definit de eforturile depuse în practica manageriala a mai multor decenii. Pe masura ce...

Contribuții ale Reprezentanților Școlilor de Management în Devenirea Managementului Operațional

Etimologie Managementul este considerat in mod diferit, in functie de doua perspective lingvistice principale, francofona sau anglofona. In prima,...

Ai nevoie de altceva?