Managementul producției industriale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2896
Mărime: 17.87KB (arhivat)
Publicat de: Emilia P.
Puncte necesare: 7
Universitatea Babes-Bolyai Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor Managementul dezvoltarii afacerilor-Baia Mare

Extras din referat

Definirea conceptului

Intreprinderea industriala reprezinta o unitate economica de baza in cadrul economiei nationale privita in ansamblul ei ca o unitate organizatorica constituita pentru realizarea unei activitati industriale specifica ramurii sau subramurii din care face parte.

Intreprinderea industriala este atat utilizatoare de resurse cat si sursa de bogatie si detinatoare de putere economica.

Ca organizatie economica, intreprinderea utilizeaza resurse materiale si umane, impune stabilirea unei ierarhii cu precizarea diferitelor nivele de responsabilitate; impune o anumita repartitie a sarcinilor, existenta unor raporturi formale si neformale intre diferiti participanti la activitatile efectuate si impune existenta unei anumite structuri organizationale a carei complexitate variaza in functie de o multitudine de factori:

- particularitatile ramurii din care intreprinderea face parte;

- gradul de marime al intreprinderii;

- personalitatea fondatorilor intreprinderii;

- reglementarile existente,etc.

Finalitatea economica reprezinta acea caracteristica a intreprinderii care defineste ca obiectiv principal, satisfacerea cerintelor pietelor carora se adreseaza intreprinderea respective in conditiile crearii unei anumite bogatii sociale, destinate vanzarii.

Existenta unei anumite autonomii de decizie reprezinta acea caracteristica a intreprinderii, care defineste modul in care intreprinderea dispune de un centru de decizie care asigura coordonarea si conducerea tuturor activitatilor, existand si posibilitatea unei anumite descentralizari la nivelul deciziilor care trebuiesc insa luate respectand reglementarile si limitele stabilite de nivelurile ierarhice superioare.

Gradul de autonomie in luarea deciziilor depinde de sistemul economic al tarii in care intreprinderea isi desfasoara activitatea, de cadrul juridic existent ca si de o serie de factori ce pot frana libertatea de actiune a intreprinderii.

Enumeram:

- influenta diferitelor grupe de presiune;

- dificultatea de a dispune de anumite influente,etc.

Scopul principal al intreprinderii este acela de a fabrica bunuri sau de a furniza servicii pentru a satisface cerintele pietei, existand un context relational economic client – furnizor, in care intreprinderea joaca alternativ unul dintre aceste roluri.

produs → produs→

Furnizor Intreprindere Client

←finante ←finante

Inteprinderea industriala, ca forma specifica de intreprindere, reprezinta o unitate economica in care se desfasoara, in mod nemijlocit, procesul de productie industriala.

Intreprinderea industriala poate fi definite ca o unitate de baza a economiei nationale, care dispune de resurse fizice, umane si financiare, pe care un colectiv de oameni le foloseste pentru realizarea procesului de productie, pe baza principiilor de eficienta si rentabilitate in vederea obtinerii de bunuri a executarii de lucrari si servicii cu character industrial, destinate satisfacerii cerintei pietei interne si externe.

Din obiectul activitatii ei, o intreprindere industriala are rolul de a administra, cu eficienta maxima, mijloacele de care dispune pentru a asigura indeplinirea ritmica si integrala a productiei prevazute, folosirea completa a capacitatii de productie, modernizarea proceselor tehnologice, cresterea productivitatii muncii, reducerea continua a cheltuielilor de productie si sporirea pe aceasta baza a profitului.

O intreprindere industriala poate fi caracterizata prin existenta a trei trasaturi de baza:

1. unitatea tehnico – productiva;

2. unitatea organizatorico – administrativa;

3. unitatea economico – sociala.

Unitatea tehnico – productiva este determinata de faptul ca intreprinderea industriala dispune de un complex de mijloace de productie (cladiri, masini, utilaje, instalatii, materii prime, etc), in anumite rapoarte cantitative si calitative, astfel determinate, incat sa asigure o activitate ritmica conform obiectului de activitate stabilit in conditiile unei folosiri complete a potentialului productiei de care dispune intreprinderea si in raport cu cerintele pietei interne si externe.

Unitatea tehnico – productiva a intreprinderi se poate prezenta sub doua aspecte:

a. omogenitatea procesului tehnologic in toate unitatile de productie de baza specializate in executia anumitor tipuri de produse sau parti ale acestora.

La intreprinderile care se caracterizeaza prin acest aspect, procesul tehnologic este asemanator in toate unitatile de baza ale productiei, folosindu-se utilaje cu aceeasi destinatie tehnologica, aceeasi forta de munca, aceleasi profesii si grad de calificare, existand o organizare asemanatoare a procesului de productie.

b. unitatea productiei fabricate de intreprindere, cu reuniunea in acest scop a unor unitati de productie, unde se desfasoara procese neomogene din punct de vedere netehnologic.

Sub raportul reunirii proceselor tehnologice neomogene in cadrul unitatii de productie ale intreprinderii pot exista diferite variante:

- in mod frecvent, este aceea in care se constituie unitati de productie cu executarea unui anumit stadiu/faze a procesului tehnologic pentru toate produsele sau piesele prevazute in planul intreprinderii;

- se organizeaza unitati de productie pentru organizarea unui anumit tip de produs, numindu-se in cadrul fiecarei unitati toate stadiile/fazele necesitate de executarea lui;

- se organizeaza sectii de productie pentru executarea anumitor stadii ale procesului de productie, de regula stadii pregatitoare pentru toate produsele intreprinderii, urmand a se constitui sectii de productie pentru executarea celorlalte stadii ale procesului tehnologic.

Unitatea organizatorico – administrativa este o alta trasatura ce se concretizeaza in faptul ca intreprinderii, inca de la infiintare i se stabileste un obiect de activitate, i se da un sediu, o denumire, dispunand de un complex de mijloace de productie, de o conducere proprie, in cadrul ei lucrand un colectiv organizat de oameni.

Unitatea economico – sociala este a treia trasatura prin care fiecare intreprindere este inzestrata inca de la infiintare cu mijloace fixe si prevazuta cu mijloace circulante proprii. Ea are un plan propriu, cont in banca, beneficiaza de credite bancare avand relatii economice, financiare si juridice cu alte unitati.

Intreprinderea industriala are autonomie in gospodarirea fondurilor si in folosirea potentialului productiv de care dispune. O intreprindere industriala, ca unitate economico – sociala, poate fi desfiintata, reorganizata prin fuziune, absorbtie, divizare totala/partiala sau poate sa-si modifice obiectul activitatii, denumirea si sediul.

In vederea exercitarii unui rol activ in procesul de dezvoltare al economiei nationale, o intreprindere industriala realizeaza atributii in domeniul stabilirii indicatorilor economici ai executarii si indeplinirii acestora in domeniul cercetarii si dezvoltarii, in domeniul productiei, comercial, financiar – contabil si in cel al activitatii de personal. Aceste atributii sunt reglementate in mod precis prin regulamente de ordine interna care sunt proprii fiecarei intreprinderi.

1. Atributiile in domeniul stabilirii indicatorilor economici ai exercitarii si controlului executarilor se impart in doua grupe:

a. grupa privind elaborarea si fundamentarea indicatorilor economici, care cuprinde atributii privind dimensionarea indicatorilor economici, tinand seama de misiunea intreprinderii si de obiectivele strategice stabilite; pentru buna functionare a acestor indicatori economici, intreprinderea asigura studierea si cunoasterea pietei interne si externe si contracteaza intreaga productie, valorificand la maxim potentialul productiv prin utilizarea integrala a capacitatii de productie si prin folosirea rationala a fortei de munca si largirea profilului de fabricare.

b. executia acestora – intreprinderea trebuie sa urmareasca indeplinirea ritmica si integrala a indicatorilor, sa tina evidenta statistica a realizarii productiei, a folosirii capacitatii de productie si a celorlalti indicatori.

Preview document

Managementul producției industriale - Pagina 1
Managementul producției industriale - Pagina 2
Managementul producției industriale - Pagina 3
Managementul producției industriale - Pagina 4
Managementul producției industriale - Pagina 5
Managementul producției industriale - Pagina 6
Managementul producției industriale - Pagina 7
Managementul producției industriale - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Managementul Productiei Industriale.doc

Alții au mai descărcat și

Aprovizionarea întreprinderii și gestionarea stocurilor

In zilele noastre, au început să apară tot mai multe firme ce se afla intr-un proces de dezvoltare. Pe langa pionii principali, angajatii, in...

Plan de Afaceri

Numar de asociati - 4 Obiectul de activitate potrivit prevederilor din statut : - productie - comert - import-export -prestari servicii...

Analiza Diagnostic

I. PREZENTAREA SOCIETATII Fabrica de bere Craiova a fost pusa in functiune la inceputul lunii aprilie 1970, mai intâi cu sectorul fabricare...

Managementul Calității

1.1 Contextul prezent În prezent, se face referire în mod frecvent la termeni cum ar fi calitate, calitate totala, managementul calitatii etc....

Pepsi Co

Capitolul 1 1.1. INTRODUCERE Pepsi este o bautura carbogazoasa, produsa pentru prima oara in anii 1890 de catre Caleb Bradham, un farmacist din...

Managementul producției industriale

INTREBARE : 1. Care este structura procesului de productie industrial? RASPUNS : Procesul de productie industrial este structurat din doua...

Introducere în managementul operațional și al producției

1.1. Introducere Managementul operational al productiei este procesul care combina si transforma diferite resurse folosite in subsistemele...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Te-ar putea interesa și

Managementul producției industriale - carcase calculator

Motivatie Prezentarea pietei Situatia actuala In prezent, piata de carcase de calculator este caracterizata printr-o lipsa a producatorilor...

Managementul producției industriale - SC Silcotub SA Zalău

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A UNITATII INDUSTRIALE 1.1. Prezentarea firmei S.C. “SILCOTUB” S.A. este cel mai modern producator de tevi din...

Managementul producției industriale

1. CONCEPEREA SI SELECTAREA PRODUSELOR SI A PROCESELOR DE PRODUCTIE 1.1 SELECTAREA PRODUSELOR CU OCAZIA INSTALARII UNEI NOI INTREPRINDERI...

Decizii strategice în managementul producției industriale la înființarea unei noi întreprinderi

CAPITOLUL 1: CONCEPTIA SI SELECTAREA PRODUSULUI SI A PROCESULUI DE PRODUCTIE 1.1.Selectarea produsului cu ocazia instalarii unei noi intreprinderi...

Managementul producției industriale

INTREBARE : 1. Care este structura procesului de productie industrial? RASPUNS : Procesul de productie industrial este structurat din doua...

Managementul producției industriale

MOTIVATIE In ultima perioada s-a observat o crestere puternica in tendintele consumatorilor de a-si indrepta atentia spre tipul de parchet laminat...

Managementul producției industriale

.1.1. Arhitectura sistemelor de producţie în termeni de structură a producţiei Prin sistem de producţie înţelegem o formă particulară de...

Ai nevoie de altceva?