Rolul comunicării în construirea unei relații de prietenie

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2050
Mărime: 251.58KB (arhivat)
Publicat de: Luciana V.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.univ.dr. Maria Daniela Pipaș
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea "Bogdan Voda", Cluj-Napoca

Cuprins

  1. CAPITOLUL I 3
  2. INTRODUCERE 3
  3. CAPITOLUL II 4
  4. TEORIA COMUNICĂRII 4
  5. 2.1. Scurt istoric. Definirea comunicării 4
  6. 2.2. Formele comunicării 4
  7. 2.3. Particularitățiile comunicării 5
  8. 2.4. Elementele procesului de comunicare 5
  9. 1.5. Stiluri de comunicare 6
  10. CAPITOLUL III 6
  11. DEZVOLTAREA RELAȚIEI DE PRIETENIE/COLEGIALITATE CU AJUTORUL COMUNICĂRII 6
  12. CAPITOLUL IV 7
  13. Concluzii 7
  14. Bibliografie 8

Extras din referat

CAPITOLUL I

INTRODUCERE

Comunicarea este elementul cheie al conectării oamenilor și ajută la stabilirea unor relații între aceștia. În viața cotidiană, aceasta este esențială, crucială și chiar inevitabilă.

Comunicarea are rolul de a-i conecta pe oameni în mediul în care aceștia trăiesc , de a transmite o informație, de a anunța, a indica, a descrie, argumenta, cunoaște etc.

Prin comunicare se formează, se întreține și se încheagă relațiile de prietenie.

Tema aleasă de mine pentru acest eseu argumentativ cu denumirea ,, Modul în care comunicarea este fundamentul unei relații de prietenie/colegialitate", este din punctul meu de vedere cea mai sugestivă pentru a defini comunicarea și a scoate în evidență particularitățiile și rezultatul ei.

Temelia pe care se stabilesc relațiile de prietenie/colegialitate este comunicarea, fiind imposibil să cunoaști o persoană doar prin observație. Doar comunicând poți descoperi mai multe lucruri legate de o persoană, puncte forte, atuuri, lucruri pe care le aveți în comun etc.

Pentru a întelege mai bine ce este comunicarea, în capitolul al II-lea al acestui eseu am ales să dezvolt teoria comunicării.

Comunicarea fiind un fenomen complex, cunoașterea istoricului si a definiției acesteia ajută la întelegerea și formarea anumitor ideei în legătură cu acesta, tocmai de aceia am ales sa le dezvolt în acest capitol .

De asemenea, comunicarea cunoaste mai multe forme, particularități, elemente și stiluri. Cunoașterea acestora ajută la stabilirea legăturii dintre persoane și tipul de relație dezvoltat de aceștia; și nu numai, cunoașterea acestora ajută și la o comunicare mai ușoară între persoane.

Prin conținutul ei comunicarea face cunoscute intențiile, scopurile, gândurile și sentimentele celuilalt. În capitolul al III-lea al acestui eseu vom putea observa cum se dezvoltă relațiile de prietenie/colegialitate cu ajutorul comunicării.

Comunicarea în cadrul stabilirii unor relații de prietenie ajută la crearea unor planuri, acțiuni care nu ar putea avea loc dacă acest proces nu ar exista.

Oamenii fiind într-o continuă schimbare, transformare fără o comunicare eficientă în lume ar fi un haos. Datorită acesteia oamenii au capacitatea de a creea anumite relații atât față de alte persoane cât și față de mediul înconjurător.

Procesul comunicării stă la baza creării, menținerii și dezvoltării structurilor sociale ,cu ajutorul acesteia societatea reușește să își mențină echilibrul în consens și nonconsens, factor care generează energie, creație și dezvoltare.

CAPITOLUL II

TEORIA COMUNICĂRII

2.1. Scurt istoric. Definirea comunicării

Comunicarea face parte din categoria celor mai vechi termeni, această acțiune fiind folosită atât de către ființele umane, cât și de viețuitoarele celelalte ale omenirii.

Începutul acestui proces a avut loc în preistorie și cu siguranță nu se v-a sfârși nicodată. Acest termen este derivat din latinescul communis, care înseamnă a pune de acord, a fi in relație, a fi în legătură.

Toate viețuitoarele au nevoie de comunicare și au dezvoltat odată cu trecerea timpului acest proces, însă omul este cel care a făcut în acest principalul intrument al socializării sale, deoarece acesta nu poate trăii izolat.

Comunicarea se afla intr-o continuă transformare, aceasta este baza tuturor relațiilor dintre oameni, instituții. Ea este calea spre întelegere, armonie, dreptate, a urii și răului de asemenea.

Comunicarea insemnă și comunitate, aceasta dezvoltă grupuri și structuri sociale, este de asemenea un proces de transfer si cotransfer care nu poate exista fără prezența acestora

sau persoane.

Există trei semnificații date de Dicționarul Explicativ al Limbii Române pentru termenul de comunicare:

1. înștiințare, aducere la cunoștiință;

2. contacte verbale în interiorul unui grup sau colectivități;

3. prezentare sau ocazie care favorizează schimbul de ideei sau relații spirituale.

Așsadar, comunicarea este procesul prin care se emite sau transmite un mesaj, într-o manieră codificată cu ajutorul uni canal de comunicare către un destinatar în vederea receptării lui.

Bibliografie

1. CosticăVoicu, Ștefan Prună- Managementul oranizațional , Editura MediaUNO, București,2007, pg 381

2. Gheorghe Arădăvoice- Comunicarea interumana, Editura Antet xx

3. https://deacoffee.com/modul-in-care-comunicarea-este-fundamentul-unei-relatii-de-prietenie/

4. https://www.scribd.com/doc/88026656/COMUNICAREA-%C5%9EI-RELA%C5%A2IILE-INTRE-PRIETENI

5. Lucian Pricop- Dicționarul explicativ al limbii române, Editura Cartex, București, 2007

Preview document

Rolul comunicării în construirea unei relații de prietenie - Pagina 1
Rolul comunicării în construirea unei relații de prietenie - Pagina 2
Rolul comunicării în construirea unei relații de prietenie - Pagina 3
Rolul comunicării în construirea unei relații de prietenie - Pagina 4
Rolul comunicării în construirea unei relații de prietenie - Pagina 5
Rolul comunicării în construirea unei relații de prietenie - Pagina 6
Rolul comunicării în construirea unei relații de prietenie - Pagina 7
Rolul comunicării în construirea unei relații de prietenie - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Rolul comunicarii in construirea unei relatii de prietenie.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Carierei Profesionale

I. Fişa postului este documentul în care se descrie un post din cadrul unei organizaţii, precizâdu-se rolul acestuia, precum şi relaţiile...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Brandingul Personal

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să trateze tema comunicării verbale şi nonverbale în brandingul personal, iar motivul pentru care am ales...

Tehnici de Comunicare și Negociere Utilizate în Cadrul Companiei TinaR

Capitolul I NEGOCIEREA – FORMĂ PRINCIPALĂ DE COMUNICARE 1.1. Consideraţii generale privind negocierea Negocierea trebuie privită drept cel mai...

Arta Negocierii în Munca de Conducere

Introducere Ne vom întreba de ce, oare, se abordează un subiect despre arta negocierii într-un mediu bazat destul de strict pe regulamente- În...

Sociologie

3.4.Efecte de compunere complexe -efectele provocate de agregarea comportamentelor individuale.R Boudon arate ca un individ are interesul sa...

Ai nevoie de altceva?