Extras din referat
Valoarea orientării abordată pentru înțelegerea culturii este articolul realizat de Leah Watkins și Juergen Gnoth, Universitatea din Otago, Noua Zeelandă.
INTRODUCERE
În acest articol, se dorește înțelegerea comportamentului turiștilor, studiul cuprinzând în special populația japoneză și tendința de a călătorii în Noua Zeelandă. Se dorește o dezvoltare constructivă a unor rezolvări pentru provocările pe care le întâlnesc vizitatorii, imediate sau de lungă durată. Studiul acesta ilustrează cum o întoarcere la o abordare antropologică și contextuală a valorilor culturale poate da informații pentru înțelegerea comportamentului diferitelor culturi. Rezultatul nu este acela de a afla generalități despre comportamentul turiștilor japonezi ci se dorește o înțelegere amănunțită a sensului și a valorilor populației japoneze în rolul lor ca și turiști în Noua Zeelandă.
METODOLOGIE
Scopul lucrării este acela de a privii influența culturii asupra turismului dintr-o perspectivă a calității. După teoria lui Means, consumatorii fac alegeri pentru că ei cred că atribuțiile specifice ale unei alegeri îi pot ajuta să obțină valorile dorite.
Cercetările care au avut la bază teoriile lui Means din domeniul turismului s-au bazat pe:
- alegerea destinației
- vizitarea muzeelor
- experiențe în natură
- cazarea
Studiile au arătat că oamenii își recunosc mai bine valorile culturale când aceștia răspund în limba lor maternă (lucrarea lui Schaffer&Riordan, 2003), de aceea în grupul de lucru a fost introdus un translator japonez care să discute direct cu participanții. Interpretarea răspunsurilor s-a realizat în prezența unui vorbitor nativ japonez și un observator care lua notițe.
CULEGEREA INFORMAȚIILOR
Culegerea informațiilor s-a realizat într-un resort turistic din Noua Zeelandă denumit Queenstown. Mai cu exactitate, în două locuri: într-un aeroport deoarece s-a dorit găsirea unor grupuri care așteptau să plece și în caselor localnicilor pentru a discuta cu călătorii individuali. Selecția s-a bazat pe variația maximă a oamenilor pentru o mai bună întelegere a subiecților. Călătorii individuali reprezentau aloncentrismul și psihocentrismul. Aloncentrismul reperzintă o tendință de a focaliza interesul personal spre ceilalți. Psihocentrismul, sau sociocentrismul reprezintă tendința de a considera socialul superior individualului. Interviul a început cu întrebări generale cum ar fi: „scopul călătoriei”, „experiențe trecute în călătorii”. Apoi discuțiile se îndreptau spre 4 zone: - Motivul pentru a alege Noua Zeelandă - Activitățile preferate - Cazările preferate - Mijloacele de transport preferat Au fost luate 14 interviuri care au fost traduse toate în limba engleză. REZULTATE Din rezultatele cercetării au reieșit valorile culturii japoneze. Aceștia preferă să călătorească în Noua Zeelanda din următoarele considerente: - Stabilitate emotională - Relaxare fizică și mentală - Pace, liniște, fără grabă, fără dificultăți, poți face ceea ce dorești = ,,yasuraka” care acesta semnifică descrierea chipului lui Buddha; - Libertate, fără a avea anumite restricții, experiențe noi, îmbunătățirea relațiilor intime - Satisfacere personală
Preview document
Conținut arhivă zip
- Orientarea valorii abordata pentru intelegerea culturii.pdf