Program de intervenție pentru dificultăți de comprehensiune a textelor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1393
Mărime: 2.13MB (arhivat)
Publicat de: Ciprian Trif
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Horea Raul
Universitatea de Vest Vasile Goldis Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei anul II

Extras din referat

Strategiile cele mai bune de citit ne ajuta sa citim in cel mai eficient mod. Scopul folosirii acestor strategii este sa optinem un numar mare de beneficii cu un efort scazut.

Inainte sa incepem citirea unui text trebuie sa ne intrebam cu ce scop citim acel text, pentru recreere, sa il invatam sau sa cautam o informatie anume. Odata ce cunoastem scopul pentru care citim materialul in cauza urmeaza sa verificam prin cuprins/capitolele cartii daca materialul este potrivit scopului nostru. Daca citim materialul cu un scop fixat in minte ne vom putea concentra mai mult pe partile relevante ale textului si vom putea strategiile potrivite de citit. Materialul nu trebuie sa contina nici mai multe nici mai putine informatii decat avem nevoie iar in cazul in care existe diferente mari intre scop si material e recomandabil sa schimbam materialul cu unul mai adecvat nevoilor noastre.

In functie de scopul nostru vom intra mai mult sau mai putin in detalii ;

Daca avem nevoie de cunostiinte :

- minime vom citi introducerea, cuprinsul si notele importante din fiecare capitol. - medii vom citi primele parti ale fiecarui capitol urmand sa stabilim daca restul informatiei este relevanta pentru noi, subliniind cuvintele si conceptele cheie, importante mai fiind graficele, diagramele si diferitele tipuri de shite, scheme.

- maxime cand avem nevoie de cunostinte maxime din materialul de studiu vom citi intai cuprinsul ca sa avem o idee generala iar mai apoi intreg materialul in detaliu. Conceptele cheie se pot investiga si din alte materiale pentru a avea o profunzime mai buna a textului. Metoda SQ3R este foarte recomanda pentru acest timp de citire.

Ca sa citim un text complex in detaliu vom aveam nevoie de instrumente ce ne pot ajuta atat sa intiparim cat si sa revizuim mai usor textul citit.

Instrumente ajutatoare :

Dictionare Sublinierea textului Sublinirea

explicative important sau a in culori a textului

specifice sau cuvintelor cheie sau a cuvintelor

generale cheie

Folosing diferitele instrumente ne mentinem mintea ocupata si exista slabe sanse sa fugim cu gandul in alta parte. In cazul in care documentul are o valoare ridica sau nu va apartine este recomandabil sa xerorati partile necesare ca mai apoi sa puteti folosi instrumentele prezentate.

Diferitele tipuri de materiale necesita diferite strategii de citire/invatare. Intre diferitele tipuri de materiale exista diferente majore de lungime si continut iar intelegerea structurii materialului ne permite sa extram informatia folositoare mult mai usor.

Cartile au ca referinta cuprinsul ce contine majoritatea capitolelor ce va pot ajuta sa realizati in ce masura cartea e potrivita scopului dumneavoastra. Marea majoritate a cartilor au un capitol introductiv si unul final de sinteza ce prezinta argumentele si ideile principale a cartii; lista de index prezinta autorii parafrazati precum si principalele idei.

Ziarele si revistele prezinta de multa ori un material foarte accesibil si usor de inteles. De obicei subiectele sunt foarte fragmentate, direct la subiect iar cele de pe prima pagina contin pagina unde sunt dezvoltate in detaliu; ziarele si revistele tind sa aiba o structura de organizare informatie ce se repeta la fiecare aparitie.

Informatia din ziare si reviste este foarte usor de extras daca cunoasteti exact partea ce doriti sa o aflati.

Un alt factor important este locul in care studiati textul. Majoritatea oamenilor prefera liniste totala pe cand altii citesc mai bine daca exista un zgomot pe fundal. E important sa va cunoasteti mediul cel mai eficient pentru citit.

Elemente cheie :

- sa cunoasteti cea ce trebuie sa stiti si sa cititi textul in maniera potrivita

- sa cunoasteti cat de in detaliu sa cititi un text scanare, stuidere sau survolare

- folosirea instrumentelor pentru reperarea punctelor cheie si mentinerea concentrarii

- folosirea tabelelor de elemente si a cuprinsurilor pentru a intelege structura textului si pentru a gasi informatia cautata

- crearea propriului tabel de elemente in cazul ca in cae ve-ti revizui cu alta ocazie materialul.

Preview document

Program de intervenție pentru dificultăți de comprehensiune a textelor - Pagina 1
Program de intervenție pentru dificultăți de comprehensiune a textelor - Pagina 2
Program de intervenție pentru dificultăți de comprehensiune a textelor - Pagina 3
Program de intervenție pentru dificultăți de comprehensiune a textelor - Pagina 4
Program de intervenție pentru dificultăți de comprehensiune a textelor - Pagina 5
Program de intervenție pentru dificultăți de comprehensiune a textelor - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Program de Interventie pentru Dificultati de Comprehensiune a Textelor.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Relația complexă între tulburările de dezvoltare și tulburările de învățare

R E Z U M A T Persoanei cu tulburare de dezvoltare îi sunt afectate atât integritatea - structurarea completă din punct de vedere somato-psihic,...

Ai nevoie de altceva?