Contabilitate

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 6 fișiere: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 9737
Mărime: 70.88KB (arhivat)
Publicat de: Paulica Costea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioanas Corina

Extras din curs

Prima definiţie a fost dată contabilităţii de către italianul Luca Paciolo în tratatul său de matematică - „Summa de Arithmetica, Geometria, Proportione et Proportionalita”, publicat în anul 1494 la Veneţia şi care cuprindea şi o descriere a practicilor negustorilor italieni, între care şi cea a contabilităţii în partidă dublă.

În concepţia acestuia, obiectul de studiu al contabilităţii este: „tot ceea ce aparţine negustorului, avere mobilă şi imobilă, precum şi toate afacerile sale mari şi mărunte, în ordinea în care au avut loc”.

Fiecare mişcare intervenită în masa averii şi implicit a capitalului este reprezentată ca un raport între DEBITOR (persoana care primeşte o valoare) şi CREDITOR (persoana care avansează acea valoare).

Ca rezultat al acestei judecăţi, Luca Paciolo este autorul primului principiu fundamental al contabilităţii, considerat de unii autori drept teorie a contabilităţii.

Pornind de la această simplă descriere a averii şi afacerilor negustorului, în timp contabilitatea a căpătat şi conotaţii sociale, devenind în prezent un sistem informaţional foarte complex, cu implicaţii în distribuirea resurselor la nivelul economiei unei ţări.

Astfel, putem afirma despre contabilitate că este un set de teorii, concepte şi tehnici prin care datele financiare sunt transformate în informaţii necesare raportării, planificării, controlului şi luării deciziilor.

Prin extensie, putem spune că multe discipline au la bază teorii şi concepte proprii. Nici contabilitatea nu face excepţie. Fundamentul celor mai multe proceduri şi metodologii contabile este format din concepte de bază şi practici care sunt general acceptate de către profesia contabilă. Pornind de la aceste principii şi practici, au fost dezvoltate numeroase tehnici pentru implementarea lor. Contabilitatea foloseşte aceleaşi tehnici pentru a reflecta tranzacţiile financiare ale unei firme multinaţionale, dar şi pentru cele ce aparţin unei asociaţii familiale. În acest sens, contabilitatea este cea care crează informaţii pertinente, care să fie folosite de toţi utilizatorii de informaţie contabilă.

Contabilitatea financiară („financial accounting”) are ca obiect măsurarea şi evaluarea tranzacţiilor care au loc între întreprindere şi mediul exterior. Astfel, contabilitatea financiară este cea mai importantă modalitate de raportare a informaţiilor despre poziţia financiară şi despre rezultatele întreprinderii.

Contabilitatea managerială („managerial accounting”) are ca obiect producţia şi comunicarea de informaţii interne privind performanţa întreprinderii, de exemplu informaţii despre costul şi profitabilitatea fiecărui produs sau despre diferitele părţi componente ale întreprinderii.

Utilizatorii de informaţie contabilă.

Fiecare întreprindere trebuie să furnizeze informaţii despre activitatea sa pentru că există grupuri diverse de utilizatori care sunt interesate de aceste informaţii privitoare la situaţiile sale financiare. Trebuie să ne facem o idee despre categoriile de persoane care au nevoie de informaţii despre firmă. În plus, ar trebui să ştim ce tip de informaţii doreşte fiecare categorie în parte.

a) Managerii firmelor sunt persoanele însărcinate de proprietarii firmei să supervizeze zi de zi activitatea acesteia. Ei au nevoie de informaţii atât despre situaţia financiară curentă cât şi despre previziunile pe următoarele perioade. Acest lucru îi poate ajuta să conducă afacerea cât mai eficient şi să efectueze un control efectiv asupra întreprinderii, în vederea luării celor mai bune decizii.

b) Acţionarii (investitorii) vor dori să evalueze performanţele manageriale ale echipei pe care a angajat-o. Ei vor dori să ştie cât de profitabilă este activitatea managerilor şi cât de mult profit îşi pot permite să retragă din firmă în orice moment. Totodată, au nevoie de informaţii pentru a putea să decidă dacă mai merită să păstreze acţiunile în această firmă sau să le vândă.

c) Partenerii comerciali care includ furnizorii de bunuri ai companiei şi clienţii care cumpără bunuri sau servicii de la firmă. Furnizorii vor dori să ştie dacă firma are capacitatea de a-şi plăti obligaţiile; clienţii au nevoie să ştie dacă firma este o sursă sigură care să le furnizeze bunurile şi dacă nu există pericolul de a intra în lichidare.

d) Furnizorii de fonduri ai firmei pot include băncile sau alte instituţii de credit. Băncile vor să se asigure că firmele sunt capabile să îşi plătească dobânzile şi să restituie sumele împrumutate.

e) Autorităţile fiscale vor să cunoască informaţii despre profitul firmei în vederea evaluării impozitelor şi taxelor datorate de companie.

f) Angajaţii au dreptul la informaţii despre situaţia financiară, pentru că mărimea salariului, a pensiilor şi a altor avantaje, precum şi cariera lor viitoare depind de aceasta.

g) Analiştii financiari şi brokerii au nevoie de informaţii pentru clienţii lor. De exemplu, un broker are nevoie de informaţii pentru a-şi informa investitorul despre numărul şi valoarea acţiunilor, despre profitabilitatea firmei, despre modalităţile de recuperare a investiţiei, etc.

h) Guvernul şi instituţiile sale manifestă interes în alocarea resurselor publice (subvenţii) şi, totodată vor dori informaţii şi pentru a le furniza instituţiilor de statistică.

i) Publicul. Întreprinderile influenţează publicul în feluri diferite. De exemplu, întreprinderile pot avea o contribuţie substanţială la economia locală, prin furnizarea de forţă de muncă şi prin folosirea de contracte cu furnizorii locali. Un alt factor important este efectul pe care îl are întreprinderea asupra mediului, de exemplu referitor la poluare.

Contabilitatea poate fi abordată atât din punct de vedere patrimonial, cât şi din punct de vedere economic şi financiar. În continuare vom prezenta caracteristicile fiecărui model:

A) Abordarea patrimonială este specifică sistemului de contabilitate continental-european şi se bazează pe categoria juridică de patrimoniu, care se fundamentează pe dreptul roman.

Definit din punct de vedere juridic, patrimoniul reprezintă totalitatea drepturilor şi obligaţiilor cu valoare economică ce aparţin unei persoane fizice sau juridice, precum şi bunurile economice privite ca obiecte de drepturi şi obligaţii

Preview document

Contabilitate - Pagina 1
Contabilitate - Pagina 2
Contabilitate - Pagina 3
Contabilitate - Pagina 4
Contabilitate - Pagina 5
Contabilitate - Pagina 6
Contabilitate - Pagina 7
Contabilitate - Pagina 8
Contabilitate - Pagina 9
Contabilitate - Pagina 10
Contabilitate - Pagina 11
Contabilitate - Pagina 12
Contabilitate - Pagina 13
Contabilitate - Pagina 14
Contabilitate - Pagina 15
Contabilitate - Pagina 16
Contabilitate - Pagina 17
Contabilitate - Pagina 18
Contabilitate - Pagina 19
Contabilitate - Pagina 20
Contabilitate - Pagina 21
Contabilitate - Pagina 22
Contabilitate - Pagina 23
Contabilitate - Pagina 24
Contabilitate - Pagina 25
Contabilitate - Pagina 26
Contabilitate - Pagina 27
Contabilitate - Pagina 28
Contabilitate - Pagina 29
Contabilitate - Pagina 30
Contabilitate - Pagina 31
Contabilitate - Pagina 32
Contabilitate - Pagina 33
Contabilitate - Pagina 34
Contabilitate - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Bilantul si Contul de Profit si Pierdere
    • Capitol IV active circulante.doc
    • Capitol IV capitaluri proprii.doc
    • Capitolul I.doc
    • Capitolul II.doc
    • Capitolul III.doc
    • Capitolul IV active imobilizate.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Analiza economico-financiară

Modul 1 OBIECTUL ŞI METODOLOGIA ANALIZEI ACTIVITĂTII ECONOMICE Rezumatul modulului - Clasificarea metodelor specifice de analiză...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Principii contabile și imaginea fidelă prin intermediul situațiilor financiare

Unul dintre cei mai mari clasici ai literaturii universale, Goethe, definea contabilitatea ca fiind „una din cele mai ingenioase creaţii ale...

Monografia contabilă - contabilitatea cheltuielilor și veniturilor în unitățile de învățământ

I STRUCTURA ORGANIZATORICĂ I.1 Educaţia, cercetarea şi cultura; Sunt factori strategici ai dezvoltării oricărui stat. Investiţia în educaţie şi...

Analiza financiar contabilă privind poziția financiară a entității economice studiu de caz la SC San Plant SRL

INTRODUCERE Motto: ,,Analiza este bună ca unealtă a progresului, a civilizaţiei ,bună în măsura în care zdruncină convingerile stupide, risipeşte...

Contabilitatea Veniturilor și Cheltuielilor la SC Martens SA

Introducere Performanțele obținute de cǎtre o întreprindere sunt informații prețioase, esențiale în economiile bazate pe investiții private și...

Implicațiile monedei euro asupra sistemelor informatice contabile

INTRODUCERE În această lucrare vă voi prezenta întregul proces de trecere la moneda euro. Am ales această temă cu scopul de a cunoaşte avantajele,...

Organizarea Contabilității Stocurilor la SC Hutton SA

INTRODUCERE Contabilitatea reprezintă un sistem informatic utilizat pentru măsurarea, prelucrarea şi transmiterea informaţiilor necesare şi...

Contabilitatea fluxurilor de imobilizări corporale și necorporale

INTRODUCERE Sistemul contabil românesc aplicabil de la 1 ianuarie 1994 s-a inspirit din planurile contabile generale ale ţărilor vest-europene, în...

Organizarea Contabilității Privind Taxa pe Valoarea Adăugată la SC New Style SRL

INTRODUCERE Pentru a-şi desfăşura activităţile, statul are nevoie de venituri pe care şi le asigură din impozite prelevate atât de la persoanele...

Ai nevoie de altceva?