Agenți imobiliari

Curs
8/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 149 în total
Cuvinte : 63694
Mărime: 283.74KB (arhivat)
Publicat de: Ioan Preda
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stan Ioana
cursuri imobiliare specializate

Extras din curs

Modulul 1 Tema 1

MANAGEMENTUL AGENTIILOR IMOBILIARE

1.1 Definirea notiunii de management

Cuvantul management corespunde, din punct de vedere

semantic, in limba romana cu termenul “conducere” si este un cuvant englezesc cu origine franceza (“menage”- conducerea si organizarea unei case)- J. Chevalier in lucrarea “Organisation”.

Pe baza unor studii din literatura de specialitate vom prezenta in continuare cateva definitii ale notiunii de management:

1.)“Managementul este procesul intreprins de una sau mai multe persoane, in vederea coordonarii activitatii altor persoane spre a obtine rezultate pe care nu le-ar inregistra daca ar actiona individual”- Ivancevich, Donnely, Gibson.

2.)“Managementul este procesul de atingere a obiectivelor organizatiei lucrand cu si prin oameni si valorificand celelalte resurse organizationale”- Samuel Certo

3.)“Managementul reprezinta o lucrare cu si prin alte persoane in vederea atingerii obiectivelor organizatiei, folosind eficient resursele limitate, in conditiile unui mediu schimbator” – Kreitner.

4.)“Managementul este un proces de realizare eficienta a activitatii cu si prin alti oameni”- Stephen Robins.

Facand o interpretare a definitiilor de mai sus cu aplicare la

domeniul tranzactiilor imobiliare vom spune ca:

Managementul agentiilor imobiliare este un proces in care intervin una sau mai multe persoane, care prin activitatea lor coordoneaza activitatea altor persoane, pentru folosirea eficienta a resurselor, in scopul atingerii unor obiective organizationale in conditiile unui mediu schimbator.

Etapele pe care trebuie sa le parcurga acest proces sunt: planificarea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul.

1.2 Teoria firmei

Pe baza elementelor de teorie a firmei vom spune ca agentiile imobiliare sunt organizatii care transforma intrarile in servicii indispensabile unei tranzactii avand ca obiect un bun imobil.

Existenta unei agentii imobiliare este conditionata de urmatoarele caracteristici:

- sa aiba denumire care s-o deosebeasca de alte agentii si deci sa-i asigure identitatea;

- sa aiba sediu social si adresa (pentru indeplinirea scopului comunicational);

- sa aiba patrimoniu propriu;

- sa aiba personalitate juridica fapt ce-i confera calitatea de subiect al raporturilor juridice civile.

In Romania exista mai multe tipuri de firme in functie de

numarul de asociati, de marimea capitalului social si de caracterul divizibil sau indivizibil al acestuia, de responsabilitatea asociatilor fata de creante, de conducerea firmei etc. (ex. societati cu raspundere limitata- S.R.L, societati pe actiuni- S.A, deosebirea fundamentala dintre cele doua fiind ca actiunile S.A. pot fi tranzactionate pe piata actiunilor).

1.3 Infiintarea unei agentii imobiliare

In conformitate cu prevederile Legii 31/1990, republicata, precum si cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 3/2000, infiintarea unei agentii imobiliare, presupune redactarea unei documentatii speciale, pe baza carora organele in drept, pot aprecia corectitudinea organizarii firmei si ii aproba functionarea. OG 3/2000 obliga administratorul agentiei sa urmeze cursurile de pregatire pentru agenti imobiliari, iar agentia este obligata sa se inscrie in Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari din Romania si sa aiba ca principal obiect de activitate intermedierea tranzactiilor imobiliare. In prezent, toate informatiile necesare infiintarii unei societati comerciale avand ca obiect principal de activitate tranzactiile imobiliare se pot obtine de la Oficiul National al Registrului Comertului.

Dimensionarea agentiilor imobiliare: este procesul prin care se urmareste determinarea marimii agentiilor imobiliare. Interesul pentru dimensionarea firmei a atins si sfera politicului, in prezent in tara noastra existand programe speciale care promoveaza dezvoltarea economica sprijinita de asa numitele Intreprinderi Mici si Mijlocii- IMM.

Avem asadar cunostinte despre modul in care putem infiinta o agentie imobiliara si cunoastem importanta ce trebuie acordata dimensionarii acesteia, totusi greul abia acum incepe. Supravietuirea agentiilor imobiliare depinde in mare masura de acum incolo de corecta desfasurare a procesului decizional.

Procesul decizional, este mecanismul de identificare si de alegere a variantelor de actiune, corespunzatoare cerintelor impuse de un anumit context si parcurge urmatoarele etape:

- analiza situatiei interne si externe. Reprezinta o etapa extrem de importanta si impune managerului o buna cunoastere a mediului extern in care isi desfasoara activitatea. De asemenea factorii de influenta, atat ai mediului extern cat si ai mediului intern in care evoluaza agentia imobiliara trebuie analizati si anticipate urmarile pe care acestia le au sau le pot avea. O buna analiza elimina situatiile neprevazute si duce la optimizarea rezolvarii problemelor. Daca analiza situatiei interne si externe duce la concluzia ca se impune luarea unei decizii, trecem la urmatoarea etapa:

- analiza tipului de decizie. Managerul agentiei imobiliare poate fi pus in situatia sa ia o decizie de rutina (programata), sau o decizie neprogramata. Nu vom insista asupra deciziilor de rutina, ce implica folosirea unor metode cunoscute ci ne vom concentra asupra analizei deciziei neprogramate. Procesul de luare a unei decizii neprogramate, este la randul sau jalonat de anumite etape:

a.) identificarea problemei- in aceasta etapa, se face analiza situatiei actuale in comparatie cu o situatie dorita si se incearca identificarea cauzei ce a dus la diferenta existenta;

b.) generarea de solutii alternative- in aceasta etapa apar doua tipuri de abordari: una subiectiva si intuitiva in care experienta si flerul managerului joaca cel mai important rol; o abordare obiectiva si analitica in care datele concrete obtinute din procesul de cercetare sau din alte surse sunt analizate si impun o anumita decizie;

c.) alegerea solutiei- dintre solutiile alternative generate, se

va alege solutia sau solutiile potrivita(e) pentru atingerea obiectivelor urmarite.

d.) monitorizarea rezultatului. Decizia luata si aplicata trebuie sa produca rezultatele scontate, adica sa duca la identitatea dintre situatia dorita si cea actuala. Daca acest lucru este obtinut, spunem ca problema este rezolvata, in caz contrar trebuie reluat procesul de la etapa considerata incomplet parcursa.

Intr-o agentie imobiliara deciziile sunt individuale sau de grup.

De cele mai multe ori deciziile le ia managerul mai ales cand este vorba despre deciziile programate (de rutina). Pentru deciziile neprogramate este bine uneori sa fie aplicata decizia colectiva deorece asigura o perspectiva mai ampla pentru definirea si analiza problemelor. Prin consultarea colectivului, managerul poate evalua un numar mai mare de fapte, informatii sau variante. Discutiile stimuleaza creativitatea si initiativa agentilor imobiliari. Deciziile colective prezinta dezavantajul consumului de timp si al lipsei de focalizare a responsabilitatii decizionale.

1.4. Etapele procesului de management

a.) Planificarea

Este considerata drept cea mai importanta etapa a procesului

de management si reprezinta mijlocul prin care se face alocarea resurselor, se stabilesc termenele de realizare a obiectivelor si se asigura procesul de urmarire a rezultatelor. Agentiile imobiliare au nevoie de planificare deoarece aceasta aduce urmatoarele avantaje:

- ii determina pe manageri sa gandeasca pentru viitor;

- conduce la cresterea performantei;

- ii obliga pe manageri sa armonizeze obiectivele cu resursele;

- planificarea ofera solutii pentru rezolvarea problemelor

neasteptate.

b. Organizarea

Functia de organizare a managementului impune juxtapunerea

partilor sistemului agentiei imobiliare in vederea functionarii coerente a acesteia astfel incat sa contribue la realizarea obiectivelor planificate.

Preview document

Agenți imobiliari - Pagina 1
Agenți imobiliari - Pagina 2
Agenți imobiliari - Pagina 3
Agenți imobiliari - Pagina 4
Agenți imobiliari - Pagina 5
Agenți imobiliari - Pagina 6
Agenți imobiliari - Pagina 7
Agenți imobiliari - Pagina 8
Agenți imobiliari - Pagina 9
Agenți imobiliari - Pagina 10
Agenți imobiliari - Pagina 11
Agenți imobiliari - Pagina 12
Agenți imobiliari - Pagina 13
Agenți imobiliari - Pagina 14
Agenți imobiliari - Pagina 15
Agenți imobiliari - Pagina 16
Agenți imobiliari - Pagina 17
Agenți imobiliari - Pagina 18
Agenți imobiliari - Pagina 19
Agenți imobiliari - Pagina 20
Agenți imobiliari - Pagina 21
Agenți imobiliari - Pagina 22
Agenți imobiliari - Pagina 23
Agenți imobiliari - Pagina 24
Agenți imobiliari - Pagina 25
Agenți imobiliari - Pagina 26
Agenți imobiliari - Pagina 27
Agenți imobiliari - Pagina 28
Agenți imobiliari - Pagina 29
Agenți imobiliari - Pagina 30
Agenți imobiliari - Pagina 31
Agenți imobiliari - Pagina 32
Agenți imobiliari - Pagina 33
Agenți imobiliari - Pagina 34
Agenți imobiliari - Pagina 35
Agenți imobiliari - Pagina 36
Agenți imobiliari - Pagina 37
Agenți imobiliari - Pagina 38
Agenți imobiliari - Pagina 39
Agenți imobiliari - Pagina 40
Agenți imobiliari - Pagina 41
Agenți imobiliari - Pagina 42
Agenți imobiliari - Pagina 43
Agenți imobiliari - Pagina 44
Agenți imobiliari - Pagina 45
Agenți imobiliari - Pagina 46
Agenți imobiliari - Pagina 47
Agenți imobiliari - Pagina 48
Agenți imobiliari - Pagina 49
Agenți imobiliari - Pagina 50
Agenți imobiliari - Pagina 51
Agenți imobiliari - Pagina 52
Agenți imobiliari - Pagina 53
Agenți imobiliari - Pagina 54
Agenți imobiliari - Pagina 55
Agenți imobiliari - Pagina 56
Agenți imobiliari - Pagina 57
Agenți imobiliari - Pagina 58
Agenți imobiliari - Pagina 59
Agenți imobiliari - Pagina 60
Agenți imobiliari - Pagina 61
Agenți imobiliari - Pagina 62
Agenți imobiliari - Pagina 63
Agenți imobiliari - Pagina 64
Agenți imobiliari - Pagina 65
Agenți imobiliari - Pagina 66
Agenți imobiliari - Pagina 67
Agenți imobiliari - Pagina 68
Agenți imobiliari - Pagina 69
Agenți imobiliari - Pagina 70
Agenți imobiliari - Pagina 71
Agenți imobiliari - Pagina 72
Agenți imobiliari - Pagina 73
Agenți imobiliari - Pagina 74
Agenți imobiliari - Pagina 75
Agenți imobiliari - Pagina 76
Agenți imobiliari - Pagina 77
Agenți imobiliari - Pagina 78
Agenți imobiliari - Pagina 79
Agenți imobiliari - Pagina 80
Agenți imobiliari - Pagina 81
Agenți imobiliari - Pagina 82
Agenți imobiliari - Pagina 83
Agenți imobiliari - Pagina 84
Agenți imobiliari - Pagina 85
Agenți imobiliari - Pagina 86
Agenți imobiliari - Pagina 87
Agenți imobiliari - Pagina 88
Agenți imobiliari - Pagina 89
Agenți imobiliari - Pagina 90
Agenți imobiliari - Pagina 91
Agenți imobiliari - Pagina 92
Agenți imobiliari - Pagina 93
Agenți imobiliari - Pagina 94
Agenți imobiliari - Pagina 95
Agenți imobiliari - Pagina 96
Agenți imobiliari - Pagina 97
Agenți imobiliari - Pagina 98
Agenți imobiliari - Pagina 99
Agenți imobiliari - Pagina 100
Agenți imobiliari - Pagina 101
Agenți imobiliari - Pagina 102
Agenți imobiliari - Pagina 103
Agenți imobiliari - Pagina 104
Agenți imobiliari - Pagina 105
Agenți imobiliari - Pagina 106
Agenți imobiliari - Pagina 107
Agenți imobiliari - Pagina 108
Agenți imobiliari - Pagina 109
Agenți imobiliari - Pagina 110
Agenți imobiliari - Pagina 111
Agenți imobiliari - Pagina 112
Agenți imobiliari - Pagina 113
Agenți imobiliari - Pagina 114
Agenți imobiliari - Pagina 115
Agenți imobiliari - Pagina 116
Agenți imobiliari - Pagina 117
Agenți imobiliari - Pagina 118
Agenți imobiliari - Pagina 119
Agenți imobiliari - Pagina 120
Agenți imobiliari - Pagina 121
Agenți imobiliari - Pagina 122
Agenți imobiliari - Pagina 123
Agenți imobiliari - Pagina 124
Agenți imobiliari - Pagina 125
Agenți imobiliari - Pagina 126
Agenți imobiliari - Pagina 127
Agenți imobiliari - Pagina 128
Agenți imobiliari - Pagina 129
Agenți imobiliari - Pagina 130
Agenți imobiliari - Pagina 131
Agenți imobiliari - Pagina 132
Agenți imobiliari - Pagina 133
Agenți imobiliari - Pagina 134
Agenți imobiliari - Pagina 135
Agenți imobiliari - Pagina 136
Agenți imobiliari - Pagina 137
Agenți imobiliari - Pagina 138
Agenți imobiliari - Pagina 139
Agenți imobiliari - Pagina 140
Agenți imobiliari - Pagina 141
Agenți imobiliari - Pagina 142
Agenți imobiliari - Pagina 143
Agenți imobiliari - Pagina 144
Agenți imobiliari - Pagina 145
Agenți imobiliari - Pagina 146
Agenți imobiliari - Pagina 147
Agenți imobiliari - Pagina 148

Conținut arhivă zip

  • Agenti Imobiliari.doc
  • imob.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Calității

Integrarea României în Comunitatea Economică Europeană - un vast spaţiu în care funcţionează principiile liberei circulaţii a produselor,...

Management

Def. mangementului – in literature de specialitate exista mari diferente si explicatii ale mangementului care tin seama de modul de abordare al...

Cadrul Conceptual Specific

1. Barierele de iesire si de mobiliate. - Factorii care obstructioneaza iesirea dintr-o industrie sau schimbarea pozitiei ocupate pe piata ....

Nivelurile Strategice

Concept care departajeaza strategiile in functie de sfera de cuprindere , importanta obiectivelor , marimea resurselor alocate, specificul...

Managementul Resurselor Umane

I. RESURSELE UMANE, PRINCIPAL FACTOR DE PRODUCŢIE MUNCA - Factor activ şi determinant al producţiei Procesul dintre om şi natură prin care omul...

Prezentarea Agenției de Imobiliare Star Intermed

Istoricul firmei Povestea de succes a companiei STAR INTERMED SRL incepe cu perioada anilor ‘90, declansata fiind de ideile inovatoare ale...

Management în Ecologie

4. MANAGEMENTUL DE MEDIU În general un Sistem de Management de Mediu (SMM) trebuie să ofere toate detaliile necesare pentru evaluarea impactului...

Managementul Serviciilor

1CONŢINUTUL ŞI SFERA DE CUPRINDERE A SERVICIILOR 1.1 Contribuţia serviciilor la crearea avuţiei Teoria economică împarte economia, în mod...

Te-ar putea interesa și

Sistem informatic pentru urmărirea activității într-o agenție imobiliare

Sistem informatic pentru urmarirea activitatii intr-o agentie imobiliara 1. Descrierea activitatii agentiei imobiliare Agentia imobiliara...

Sistem Informatic pentru Urmărirea Activității într-o Agenție Imobiliară

Descrierea activităţii agenţiei imobiliare Agenţia imobiliară IMOBILIARE.SRL este o agenţie nou apăruta pe piaţa românească, singurul domeniu de...

Piața de imobiliare

CAPITOLUL 1 1. Introducere in marketingul serviciilor In literatura de specialitate autohtona si internationala exista sute de definitii ale...

Evidența proprietăților la o agenție imobiliară - proiect la Baze de Date II

1. Sa se creeze urmatoarele tabele privind evidenta proprietatilor la o agentie imobiliara: - oferte_proprietati- contine date generale despre...

Piața imobiliară

Obiectivul acestui referat este de a scoate in evidenta aspecte legate de piata imobiliara din Romania ce a parcurs numeroase transformari in...

Managementul calității serviciilor

Cap. I. Prezentarea generală a organizației. Descrierea generală a produsului/serviciului realizat 1.1 Prezentarea firmei RE/MAX Timeline...

Bazele de date cu clienți în cadrul unei agenții imobiliare

I. BAZA DE DATE. GENERALITATI O bază de date (BD) reprezintă o colecţie de date integrată, anume structurată şi dotată cu o descriere a structurii...

Proiect baze de date - agenție imobiliară

AGENŢIE IMOBILIARĂ Prezentare Agenţia imobiliară oferă următoarele servicii pentru clienţi: - o serie de oferte variate puse la dispoziţia...

Ai nevoie de altceva?