Management General

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 15784
Mărime: 59.94KB (arhivat)
Publicat de: Octav-Abel Voinea
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CAPITOL I-

NOTIUNEA DE MNG. MNG-UL CA STIINTA SI ARTA

Managementul-stiinta originala care se bazeaza pe legi,principii,reguli,metode si tehnici riguros stabilite.

Managementul stiintific e apreciat ca reprezentand practica a conducerii bazata pe elementele stiintei,adica cercetarile teoretice ale procesului de mng.Stiinta mng e stiinta care are ca obiectiv studierea relatiilor de conducere din sistemele economico-sociale,descoperirea legilor,legitatilor,principiilor si metodelor ce guverneaza aceste relatii,conceperea de noi sisteme,metode si tehnici si modalitati de conducere care au drept scop asigurarea functionarii normale a acestor sisteme.

Managementul e considerat a fi o arta bazata pe intuitia ,perceptia,maiestria,talentul,metodele si tehnicile elaborate de stiinta mng.

Din pdv managerial arta de a conduce oamenii indiferent de conditiile concrete ale aplicarii acesteia e un element important al oricarei conduceri,in general,acest fel de activitate deosebindu-se calitativ de celelalte activitati de natura tehnica,ec.,juridica etc.

Singurul instrument de lucru al managerului e informatia.Indiferent de domeniul pe care il conduce,eficienta activitatii lui depinde de capacitatea acestuia de a asculta,a citi,a vorbi si a scrie.El trebuie sa posede arta de a face ca ideile gandurilor sale sa ajunga pana la constiinta celorlalti,precum si arta de a evidentia parerile altora.

De-a lungul timpului s-au prefigurat mai multe scoli de conducere (ala mng):

1.SCOALA CLASICA sau SCOALA MANAGEMENTULUI STIINTIFIC

2.SCOALA RESURSELOR UMANE sau a COMPORTAMENTULUI UMAN

3.SCOALA EMPIRICA

4.SCOALA SISTEMELOR SOCIALE

5.NOUA SCOALA DE MNG

1 SCOALA CLASICA

Aparitia acestei scoli e situata in timp la inceputul sec XX.Din pdv istoric aceasta e prima directie de cercetare in mng organizational.Principalele idei formulate de aceasta scoala sint:

-Specificarea detaliata a functiilor in comformitate cu obiectivele si strategia firmei.

-Gruparea lucrarilor,a activitatilor in sectoare.a sectoarelor in servicii si in subdiviziuni compartimentale mai mari.

-Delegarea autoritatii

-Fixarea responsabilitatilor pt indeplinirea sarcinilor

-Stabilirea relatiilor formale dintre lucratori, a.i. fiecare sa stie locul si rolul pe care il detin in cadrul grupului

-Organizarea activitatilor executantilor

Scoala clasica trateaza organizatia ca fiind exclusiv formala.proiectata din timp de specialisti ,cu un sistem de comportament prescris de oamenii situati pe treptele superioare al ierarhiei,iar orice abatere de la aceasta structura fiind considerata o incalcare a starii de normalitate.

Scoala clasica considera organizatia ca fiind de tip functional precis reglementata de sus in jos si care se bazeaza pe definirea clara a functiilor si sarcinilor pe specializarea fiecarei functii.De asemenea,e conceputa pe baza principiilor unitatii de mng sau de conducere si a unitatii de dispozitie.E conceputa a.i. sa aiba un aparat de conducere functional capabil sa faca fata indeplinirii sarcinii lor si coordonarii acestora.Organizatia e considerata ca fiind un sistem inchis lipsit de orice fel de legatura cu mediul exterior fapt ce a condus la ignorarea aspectelor psihologice ale comportamentului uman.Scoala clasica e legata in principal de F.W.Taylor si H.Fayol.

Principalele idei formulate de Taylor:

1.Crearea unui fundament stiintific pt fiecare element al muncii,care sa inlocuiasca metodele de munca traditionale cu studierea stiintifica a fiecarui element component al muncii.

2.Selectarea,instruirea si perfectionarea pe baze stiintifice a muncitorilor in locul practicii de a lasa pe seama acestora alegerea locului de munca si formatarea calificarii lui.

3.Cooperarea intre mamanager si muncitor in introducerea si implementatrea efectiva a sistemului stiintific de organizare a muncii.

4.Repartizarea pe cat e posibil a sarcinilor de munca intre muncitor si manager fiecare grup preluand munca pt care corespunde cel mai bine.

Taylor a tratat organizatia de pe pozitii mecaniciste ca fiind formala prin excelenta,care nu cunoaste si respinge orice noi noi relatii de servicii neprescrise in continutul functional.Un loc important in teoria lui il ocupa studiul muncii.Analizand miscarile diferitilor muncitori,urmarind executarea operatiilor de munca a cerut defalcarea fiecarei operatii in componentele elementare,iar apoi a folosit cronometrarea pt a crea metode ideale de munca.

Taylor a inlocuit sistemul linear de organizare cand fiecare muncitor era subordonat unui singur maistru cu sistemul denumit de el tip militar de organizare in conditiile caruia fiecare muncitor primea sarcini si asistenta de la 8 manageri.

H.FAYOL-meritul incontestabil a lui consta in separarea activitatilor propriu-zise de conducere ca obiect distinct de cercetare.A fost primul care a incetat sa considere mng exclusiv ca un privilegiu, ca o raspundere exclusiva a conducerii de varf. Principiile formulate de FAYOL se regasesc la toate sferele de activitate sunt:

1.diviziunea muncii 8.centralizarea

2.autoritatea 9.lantul scalar

3.disciplina 10.ordinea

4.unitatea de comanda 11.egalitatea

5.unitatea de conducere 12.stabilirea functiilor personalului

6.subordonarea intereselor personale celor generale 13.initiativa

7.recompensele 14.spiritul corporativ

In cadrul acestor princ. Separa pe cele mai importante, 4 si 5. Aceasta inseamna ca un executant nu tre sa primeasca sarcini decat de la un singur sef, ca pt ansamblul actiunilor ce urmaresc unul si acelasi scop tre sa fie un singur manager si un singur program.

Fayol nu nega necesitatea unei specializari functionale dar o vedea sub forma unui stat major lucratorii din acest compartiment urmand sa fie in afara sistemului liniar de conducere,statul major fiind un organ de conceptie,de gandire care sa pregateasca variantele de decizie.FAYOL acorda atentie organizarii formale care stabileste responsabilitatile diferitelor verigi si intregul sistem de subordonare in ierarhia conducerii.

Statul major- repr un organ de gandire, de studiu, de observare care sa pregateasca variante de solutii pt managerii nemijlociti; repr un compartiment distinct care da variante de decizie celorlalate compartimente.

Reprezentantii scolii clasice considera organizatia ca fiind formala,iar conducerea ca pe o constructie ca pe o constructie si transpunere in viata a organizarii unui anumit sistem de reguli,principii,recomandari obligatorii pt toti membrii organizatiei.

1 O asemenea organizare are un caracter impus,iar elementele structurale ale organizatiei trebuie sa functioneze ca un mecanism lipsit de personalitate.

2 Individul in acest sistem e izolat de altii si trebuie sa fie adaptat cu ajutorul unor parghii economice,iar organizatia e considerata ca un sistem inchis.

Criticile aduse sc clasice:

a.viziunea mecanicista asupra organizarii real. In interioru organizatiei.

b.Viziunea simplista privind motivele comportamentului uman.

c.Conceptele si princ.formulate pot fi aplicate mai curand la organizatiile stabilite si mai putin la cele dinamice de azi.

2. SCOALA RESURSELOR UMANE sau a comportamentului uman

E legata de numele lui Elton Mayol.In urma cercetarilor intreprinse a ajuns la concluziile:

1)productivitatea muncii e determinata mai curand de normele de grup ,reguli nescrise mai mult decat de posibilitatile fizice ale acestora.Regulile nescrise se dezvolta ca mijloc de conducere a relatiilor de grup,iar in procesul dezvoltarii schimba fata organizatiei formale,desi,nu mereu intra in contradictie cu aceasta.Aceste norme sunt o parte a organizarii informale,adica,a acelor elemente de comportament care nu au fost stabilite de administratie sau nu sunt sprijinite in mod deschis de aceasta.

2)Organizarea inferioara apare nu numai pt satisfacerea necesitatilor individului,cat si pt compensarea lipsurilor din procesele si procedurile oficiale.

3)Muncitorii actioneaza si adopta mult mai frecvent decizii in calitate de membri ai grupului decat ca persoane individuale.Nici un membru al grupului nu poate comunica mult timp cu grupul daca nu-si adapteaza comportamentul la normele de grup.

4) Importanta liderilor informali pt atingerea obiectivelor grupului.Stabilirea si mentinerea normelor de grup.

Preview document

Management General - Pagina 1
Management General - Pagina 2
Management General - Pagina 3
Management General - Pagina 4
Management General - Pagina 5
Management General - Pagina 6
Management General - Pagina 7
Management General - Pagina 8
Management General - Pagina 9
Management General - Pagina 10
Management General - Pagina 11
Management General - Pagina 12
Management General - Pagina 13
Management General - Pagina 14
Management General - Pagina 15
Management General - Pagina 16
Management General - Pagina 17
Management General - Pagina 18
Management General - Pagina 19
Management General - Pagina 20
Management General - Pagina 21
Management General - Pagina 22
Management General - Pagina 23
Management General - Pagina 24
Management General - Pagina 25
Management General - Pagina 26
Management General - Pagina 27
Management General - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Management General.doc

Alții au mai descărcat și

Suport de Curs Management

1.1 Definirea managementului Obiectul de studiu. Ştiinţa managementului si managementul ştiinţific Folosit iniţial în ţările anglo-saxone,...

Managementul Organizației

INTRODUCERE A. Obiectivele cursului Omul prin natura lui este o fiinţă socială. În epoca modernă, progresul tehnico-ştiinţific a adus la o...

Management Comparat

Capitolul 1 1.2.3. MODELE ŞI ABORDĂRI MAJORE DE MANAGEMENT COMPARAT 1.2.3.1. MODELUL FARMER - RICHMAN Produs tipic al şcolii mediului, modelul...

Management Strategic

CAPITOLUL 1 EMERGENŢA CONCEPTULUI ŞI PRACTICII MANAGEMENTULUI STRATEGIC Obiective: - justificarea necesităţii şi utilităţii abordării...

Analiza Mediului Extern

4. Analiza mediului extern Pentru a putea face o analiză coerentă şi cu rezultate benefice pentru elaborarea demersului strategic viitor al...

Previziunea Situațiilor Financiare

Elemente introductive. Terminologia previziunii şi planificării Previziune şi planificare Previziunea şi planificarea, văzute ca un proces...

Management

FUNCŢIILE MANAGEMENTULUI Funcţia de previziune cuprinde ansamblul acţiunilor prin care se stabilesc obiectivele firmei pe termen scurt, mediu şi...

Management

Capitolul I INTRODUCERE ÎN sTIINtA MANAGEMENTULUI Obiective - familiarizarea cu notiunea de management - evidentierea managementului ca stiinta...

Te-ar putea interesa și

Studiu de Caz Privind Motivarea Personalului

CAP. 1. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE- COMPONENTĂ A MANAGEMENTULUI GENERAL 1.1. NOŢIUNI PRIVIND MANAGEMENTUL GENERAL 1.1.1. NOŢIUNEA DE...

Management financiar contabil - SC Bacem Construct SRL

Capitolul 1 - PREZENTAREA FIRMEI ȘI PERFORMANȚA ECONOMICĂ 1.1. Date informative ale SC BACEM CONSTRUCT SRL S.C. BACEM CONSTRUCT S.R.L s-a...

Etica managerială în firmele românești

Capitolul I Etica şi morala în managementul afacerilor 1.1. Noţiuni privind etica managerialǎ Noţiunea de „etică” şi „afaceri” au fost asociate...

Structura Organizatorică a Firmei

Structura organizatorică a firmei Capitolul I Structura organizatorică – expresie a organizării firmei ”Organizaţia îmbracă un caracter organic...

Human Resources Involved în Customer Relatonship Management - BRD Group Societe General

1. Introduction There is a close relation between Customer Relationship Management and Human Resources in every organization or enterprise, the...

Management General - Managementul Timpului

În decursul istoriei, perceptia asupra timpului a cunoscut modificari semnificative: s-a modificat durata de viata, s-a prelungit perioada de...

Managementul General

Prefata Fiecare om se naste cu o serie de simturi printre care exista si cel al managementului. Pe tot parcursul vietii acest simt se dezvolta...

Managementul din Gemania comparat cu cel din Marea Britanie

Dimensiunile culturale ale lui Hofstede intr-o organizatie Identificaţi dimensiunile culturale ale lui Hofstede în organizaţia la care lucraţi....

Ai nevoie de altceva?