MMQ Curs1

Curs
7.2/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 3189
Mărime: 23.21KB (arhivat)
Publicat de: Dalia Pintea
Puncte necesare: 0

Extras din curs

I. Calitatea  evolutia conceptului

Oamenii au fost preocupati de calitatea muncii lor sau de a bunurilor cu care-si satisfaceau nevoile înca din cele mai vechi timpuri. Daca la începuturi, când nevoile umane erau cu preponderenta elementare, iar sursele de satisfacere a lor erau extrem de limitate în timp si în spatiu, oamenii acceptau eroarea ca pe ceva mai mult sau mai putin inerent, de mult mai mica importanta decât însasi simpla disponibilitate a bunului, treptat atitudinea lor s-a modificat.

1) Calitatea în Comuna Primitiva

Pentru omul primitiv principala preocupare se rezuma la identificarea alimentelor comestibile sau la identificarea unor arme suficient de puternice.

În starea sa cea mai primitiva, omul era un simplu cautator de alimente, natura fiind care i le oferea. Când omul a facut primul pas catre productie (cultura plantelor, cresterea animalelor, pregatirea alimentelor, prelucrarea pieilor) el actiona exclusiv pentru uzul propriu (uzufructul) iar forma de productie era una unitara, în sensul ca întregul ciclu al activitatilor se executa de catre un singur individ.

Tehnologia, aflata în aceasta perioada la un nivel foarte scazut, era realizata si coordonata de un singur individ, individ care era totodata si beneficiarul rezultatului operatiilor tehnologice desfasurate.

Atât timp cât nevoile omului au fost elementare, iar sursele sale de aprovizionare limitate, omul nu a fost exigent, acceptând eroarea ca pe o fatalitate, ca pe un rau mai putin important decât indisponibilitatea însasi a produsului.

Odata cu aparitia comunitatilor umane au aparut si pietele de desfacere, ceea ce a determinat separarea dintre producator si consumator. Ca urmare, treptat, productia pentru uzul propriu a fost înlocuita cu manufactura. În momentul în care produsele au început sa se concureze pe aceeasi piata, omul a devenit mai exigent, având posibilitatea de a alege, fapt ce a generat progresul. Locul de întâlnire al producatorului cu consumatorul devine din acest moment piata iar scopul acestei întâlniri era acela de a vinde, a cumpara sau a face schimb. Schimbul se realiza numai cu produse existente, pe care atât vânzatorul cât si cumparatorul le puteau vedea, pipai sau gusta, în aceasta epoca istorica productia realizându-se în lipsa unor specificatii sau garantii, notiuni ce au aparut mai târziu.

2) Calitatea în Antichitate  Egipt, Babilon, China

Orasele din antichitate au constituit una dintre primele forme de comunitati organizate. Formarea în cadrul acestora de piete cu o marime determinata si cu un caracter stabil a creat conditiile necesare elaborarii de specificatii pentru produse si procese, determinând totodata dezvoltarea unor noi forme de organizare.

Deseori întâlnim în literatura de specialitate expresia calitatea este un concept vechi. Este însa foarte dificil sa se stabileasca originea exacta a acestui concept, iar cea mai îndepartata legatura a calitatii cu istoria omenirii o reprezinta, dupa unii autori, civilizatia egipteana. Când au ridicat piramidele, vechii egipteni au definit calitatea prin instituirea unor masuri drastice de control.

În jurul anului 2700 î.Chr., când mormântul regelui Khufu a fost construit la El Giza, toleranta pe fiecare fata a piramidei a fost 230 m ± 0,1m.

Dupa alti autori, problema calitatii s-a pus pentru prima data în Babilon, pe timpul domniei lui Hammurabi, suveran al regatului vechi babilonean.

Codul lui Hammurabi, una dintre cele mai vechi culegeri de legi din lume, cuprinde printre altele si o lege a calitatii în constructii, care prevedea pedepse relativ dure pentru arhitectii constructorii si mesterii care nu îndeplineau cerintele clientilor si pentru cei ale caror constructii provocau accidente beneficiarilor lor.

Productia bunurilor de consum în orasele antice era organizata în cadrul unor ateliere foarte mici. Desi mijloacele de productie erau primitive, s-a reusit obtinerea unor niveluri apreciabile ale caracteristicilor de calitate.

Baza acestei afirmatii o constituie descoperirea unui atelier tipic de tesatorie în mormântul Meketre (din jurul anului 1800 î.Chr.) în cadrul caruia procesul de productie, în ciuda volumului mic de munca, era specializat: existau trei lucratori care pregateau fuiorul de in, trei filatori, doi urzitori, doi tesatori si un supraveghetor.

În China, în secolul al V-lea î.Chr., preocuparile pe linia calitatii se materializau în existenta a cca. 30 de unitati care se ocupau în principal de problemele calitative ale productiei de matase. Tot chinezii sunt considerati a fi parintii calitologiei, fiind atestate istoric preocuparile acestora de creare a unor instrumente de masura si etalon în vederea evaluarii lungimilor, capacitatilor si greutatilor, în aceasta perioada fiind semnalata existenta unor ateliere care, de doua ori pe an, aveau sarcina de masurare a corectitudinii acestor mijloace de masurare.

Tot în antichitate preocuparile pe linia obtinerii calitatii produselor apar pentru prima data si strâns legate de primele mentiuni cu privire la falsificarea produselor alimentare. Însusi Arhimede vorbeste despre falsuri si despre primele manopere frauduloase - falsificarea marfurilor alimentare sau a bauturilor prin adaugare de coloranti si de aromatizanti în vinuri, manifestându-se înca din Grecia si Roma antica.

În Mesopotamia si mai târziu, în cetatile grecesti apar pentru prima data în istoria omenirii asa numitii agoranomi si metronomi a caror îndeletnicire principala era aceea de control al calitatii unor produse si de control al unitatilor de masura si de greutate folosite.

În cultura islamica se poate spune ca s-a facut întotdeauna referire la calitate, în cadrul Coranului ideea transmisa fiind aceea de cautare a îmbunatatirii/perfectiunii.

Preview document

MMQ Curs1 - Pagina 1
MMQ Curs1 - Pagina 2
MMQ Curs1 - Pagina 3
MMQ Curs1 - Pagina 4
MMQ Curs1 - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • MMQ Curs1.doc

Alții au mai descărcat și

Organizații Lucrative în Economia Cunoașterii

CAPITOLUL 3 ORGANIZATII LUCRATIVE ÎN ECONOMIA CUNOASTERII 3.1 Despre teoria firmei si faliment 3.1.1. Teoria firmei Pe parcursul a peste doua...

Managementul Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Modulul I INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL ÎNTREPRINDERILOR MICI SI MIJLOCII Unitatea de curs 1 Rolul si importanta întreprinderilor mici si mijlocii...

MMQ Curs2

CURS 2 4) Calitatea în perioada preindustriala Charles Babbage* (secolul XIX) a anticipat multe dintre schimbarile care au aparut mai târziu....

Managementul producției industriale

INTREPRINDEREA - TRASATURI Def: reprezinta un sistem care foloseste mijloace fixe si resurse umane pentru prodcerea de bunuri si servicii...

Managementul Activităților de cercetare-dezvoltare

2.1. Introducerea progresului tehnic si eficienta economica Raspândirea si aplicarea pe scara tot mai larga a prelucrarii automate a datelor, a...

Introducere în Calitate și Managementul Calității

1.1. Prezentare generală a problemei calităţii Pe măsură ce tehnologiile evoluează, oferta de produse şi servicii pentru societate şi indivizi se...

Procesul de Comunicare și Sistemul Informațional

1.Sistemul informational: definirea si elementele. 2.Comunicarea, notiunea, proces si tipologia. 3.Barierele procesului de comunicare. 4.Retele...

Noțiuni despre Studiul de Fezabilitate în Managementul Calității

Aceste studii sunt documente ce se realizeaza în scopul fundamentarii stiintifice a deciziilor agentilor economici. Au la baza cunoasterea: —...

Ai nevoie de altceva?