Finalitățile Educației și Conținuturile Învățământului

Curs
6.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4067
Mărime: 24.98KB (arhivat)
Publicat de: Virgil Giurgiu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

FINALITĂŢILE EDUCAŢIEI

Categorii şi funcţii ale obiectivelor educative

Din perspectivă educaţională educaţia are un caracter finalist. Ea este produsul acţiunilor oamenilor, deci poate fi explicată numai prin prisma intenţiilor urmărite şi a rezultatelor obţinute. Deci acţiunea educaţională este un fapt uman instituit şi organizat în vederea dobândirii unor finalităţi. Finalităţile sunt generate de contextul social în care acţiunea educativă se desfăşoară. Ele circumscriu modelul de personalitate pe care educaţia urmează să-l formeze.

Prin finalităţi se înţelege intenţionalităţile procesului instructiv-educativ de diferite tipuri şi grade de generalitate, achiziţii la care urmează să ajungă elevii, schimbări care urmează să se producă în conştiinţa şi comportamentul elevilor.

Finalităţile educaţiei reprezintă "acele dimensiuni definitorii ale edu¬caţiei, acele componente structurale, strategice chiar, ale procesului de instruire şi formare care dau sensul, orientarea, direcţia, ordinea şi pers¬pectiva acţiunii educative" (Cerghit, Vlăsceanu). Finalităţile acţiunii educaţionale îmbracă forma:

1) idealului educaţional

2) scopurilor educaţionale

3) obiectivelor educaţionale

Finalităţile constituie un sistem cu funcţionalitate internă bine conturată, care are rol director şi reglator al acţiunilor educaţionale.

Idealul educaţional defineşte modelul de personalitate dorit de societate pe termen mediu şi lung. El exprimă corelaţia dintre societate şi acţiunea educaţională. Astfel conţinutul lui este prin excelenţă social, incluzând cerinţele fundamentale ale societăţii faţă de acţiunea educaţională. Prin conţinutul său idealul educaţional are un caracter raţional-filosofic. Reprezintă finalitatea cu cel mai mare grad de generalitate a proceselor de formare şi perfecţionare. El exprimă orientările strategice ale unui sistem educativ într-o anumită perioadă istorică a dezvoltării economico-sociale ştiinţifice şi culturale a unei ţări, modelul de personalitate care polarizează aspiraţiile unei societăţi la un moment dat.

În elaborarea lui se porneşte de la cerinţe actuale şi de perspectivă, avându-se în vedere şi posibilităţile pe care le poate oferi acţiunea educaţională. Prin intermediul lui se proiectează noile nevoi sociale obiective ale societăţii. Din acest motiv conţinutul idealului educaţional se poate modifica pe măsura amplificării acestor nevoi şi pe măsura perfecţionării acţiunii educaţionale. Aceasta înseamnă că idealul educativ nu este un model standard ci un model dinamic în interiorul căruia se produc restructurări şi modificări continue. I. Nicola afirma că un ideal educaţional ar trebui să se caracterizeze prin trei dimensiuni:

a. dimensiunea socială (să fie congruent sau coextensiv unor cerinţe sociale);

b. dimensiunea psihologică (să răspundă nevoilor şi posibilităţilor indivizilor; nu trebuie să fie cu mult peste „putinţa" oamenilor);

c. dimensiunea pedagogică (să permită o transpunere practică în plan instructiv-educativ).

Ca imagine sintetică a celor trei dimensiuni, idealul educaţional realizează jocţiunea între ceea ce este şi ceea ce trebuie să devină omul în procesul educaţiei.

Idealul şcolii româneşti prezente apare explicitat Legea Învăţământului în felul următor:

• învăţământul urmăreşte realizarea idealului educaţional întemeiat pe tradiţiile umaniste, pe valorile democraţiei şi pe aspiraţiile societăţii româneşti şi contribuie la păstrarea identităţii naţionale

• Idealul educaţional al şcolii româneşti constă în dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane, în formarea personalităţii autonome şi creative.

Scopurile educaţiei definesc direcţiile mari de dezvoltare a educaţiei şi a instruirii pe termen mediu în raport de care specialiştii în proiectare curriculară desprind criteriile generale de elaborare a planului de învăţământ şi a programelor şcolare.

Scopurile educaţiei reprezintă anticiparea pe plan mintal a desfăşurării şi a rezultatelor ce urmează a fi dobândite. Ele acoperă o zonă mai largă de fenomene, motiv pentru care au un caracter mai general şi preconizează angajarea unui lanţ de acţiuni educaţionale. Ele se referă la achiziţii mai ample, realizabile după o perioadă mai mare de timp şi care se exprimă în concepte complexe, sisteme de noţiuni, capacităţi şi competenţe. Din acest motiv ele pot fi numite şi obiective generale.

Din punct de vedere structural ele se prezintă ca unitate dialectică a două laturi:

• o latură ideală – imaginare a operaţiilor şi rezultatelor

• o latură intenţională – de declanşare imanentă a acţiunii în vederea realizării sale

Scopurile au următoarele caracteristici:

- vizează finalitatea unui complex de acţiuni educaţionale determinate

- sunt multiple şi variate în funcţie de diversitatea acţiunilor educaţionale concrete ce se realizează

- au caracter reglator asupra acţiunii , ele orientând şi controlând modul în care se desfăşoară aceasta

- sunt determinate de idealul educativ

- au determinare psihologică pentru că presupune acceptarea şi adeziunea subiectivă a agentului acţiunii educaţionale (interese, trebuinţe convingeri)

Ca scopuri concretizate în programele şcolare se pot aminti:

- obiectivele cadru (achiziţii ample care vizează un ciclu de învăţământ)

- standardele de performanţă (achiziţii mai specifice, valabile pentru un ciclu de învăţământ)

Obiectivul educaţional este o reflectare anticipată a rezultatului învăţării ce se produce în cadrul unei secvenţe educaţionale şi se referă la achiziţii specifice, concrete, observabile şi controlabile după un timp relativ mediu sau scurt. Obiectivele sunt enunţuri cu caracter anticipativ care descriu în termeni de schimbare comportamentală observabilă şi (eventual) măsurabilă, rezultatele aşteptatele aşteptate de la o activitate concretă, menită să asigure realizarea unui scop.

Obiectivele educaţionale se deduc din scopurile educaţiei. Ele poartă, de asemenea şi pecetea idealului educativ. Dacă scopul educativ vizează evoluţii şi schimbări mai extinse din punct de vedere cognitiv, afectiv, comportamental, obiectivele educaţionale au în vedere achiziţii concrete, detectabile, observabile în mod direct.

Relaţiile între idealul, scopurile şi obiectivele educaţionale

Scopul educativ se află în corelaţie cu idealul educativ. Între ele există o strânsă interdependenţă: pe de o parte idealurile determină scopurile educative, iar scopurile concretizează pe diverse planuri, şi la diverse niveluri prescripţiile generale ale idealului.

Scopul şi obiectivul educaţional sunt două aspecte complementare. În timp ce scopul conturează finalitatea în termeni generali, obiectivul detaliază această finalitate. Acelaşi scop poate fi concretizat printr-o multitudine de obiective. Scopul şi obiectivele prin unitatea lor orientează desfăşurarea acţiunii educaţionale. Relaţia unitară dintre cele două tipuri de finalităţi este necesară întrucât scopul vizează evoluţii şi schimbări mai extinse , în vreme ce obiectivele indică ce face elevul, respectiv achiziţiile lui exprimate în termeni de operaţii şi acţiuni concrete. Obiectivele şi scopurile se află într-o relaţie unitară şi exprimă secvenţe mai mari sau mai mici ale idealului educaţional. Dacă între scopuri şi obiective nu există unitate, atunci se creează situaţii de ruptură concretizate în:

• formularea scopurilor fără obiective (scopurile având caracter abstract şi vag vor crea dificultăţi procesului de instruire şi vor submina evaluarea obiectivă; obiectivele au valoarea de indicatori ai nivelului de realizare a scopurilor)

• formularea de obiective fără scopuri (conduce la atomizarea, dispersia, obiectivelor, adică la rezultate şcolare care nu se leagă între ele ; scopurile dau perspectivă şi unitate obiectivelor)

Între ideal, scopuri şi obiective există o strânsă interdependenţă. Pe de o parte idealul determină scopurile şi obiectivele educative, iar pe de altă parte acestea concretizează prescripţiile generale ale idealului. Idealul vizează finalitatea acţiunii educaţionale în ansamblul său, ca o componentă a sistemului macrosocial, în timp ce scopurile şi obiectivele orientează desfăşurarea unor acţiuni educaţionale concrete.

Preview document

Finalitățile Educației și Conținuturile Învățământului - Pagina 1
Finalitățile Educației și Conținuturile Învățământului - Pagina 2
Finalitățile Educației și Conținuturile Învățământului - Pagina 3
Finalitățile Educației și Conținuturile Învățământului - Pagina 4
Finalitățile Educației și Conținuturile Învățământului - Pagina 5
Finalitățile Educației și Conținuturile Învățământului - Pagina 6
Finalitățile Educației și Conținuturile Învățământului - Pagina 7
Finalitățile Educației și Conținuturile Învățământului - Pagina 8
Finalitățile Educației și Conținuturile Învățământului - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Finalitatile Educatiei si Continuturile Invatamantului.doc

Alții au mai descărcat și

Aportul psihoterapiei cognitiv-comportamentală la ameliorarea și îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților cu tulburări depresive

INTRODUCERE În societatea contemporană, omul este martorul unor schimbări socioculturale intense. Astăzi, mai mult ca oricând, suntem expuşi unor...

Influen'a motivației asupra stabilității relației de cuplu

Căsătoria este o experiență esențială de maturizare și dezvoltare a personalității umane. Condiția căsătoriei moderne este marcată de libertatea...

Colaborarea dintre Părinți și Educatori în Corectarea Tulburarilor de Limbaj la Copil

ARGUMENT Motto: „Faptul că aveţi un copil nu vă face părinte, precum faptul că aveţi un pian, nu vă face pianist.” Mihail Levine Pentru a fi un...

Neglijarea Copilului - Considerații Generale

ARGUMENT Dacă eşecurile din sectoarele economice sau politice pot fi stopate sau diminuate prin mijloace legislative sau economice, eşecurile în...

Politici Educaționale

Cuvânt înainte Asistăm actualmente la o multitudine de iniţiative în domeniul educativ fapt pentru care nu este uşor să concluzionăm asupra...

Familia Monoparentală

REZUMAT Această lucrare abordează o temă de actualitate, şi anume familia monoparentală. Aceste familii sunt formate dintr-un singur părinte şi...

Terapia cognitiv-comportamentală în Depresia Postpartum

ARGUMENT În viziunea contemporană, sarcina rămâne un eveniment medical care a suferit o mică schimbare de-a lungul timpului, de la „doctorul știe...

Mediul Familial

CAP I.:MEDIUL FAMILIAL 1.1.FAMILIA-definire „Familia reprezinta, in orice societate o forma de comunitate umana alcatuita din cel putin doi...

Te-ar putea interesa și

Predarea și învățarea limbii române la școlarul de vârstă mică, cu abordare între școala generală și școala specială

ARGUMENT Alegerea acestei teme de cercetare este fondată pe mai multe motive. Un prim motiv este dat de importanţa educaţiei văzută ca factor de...

Optimizarea demersului didactic în grădiniță prin utilizarea resurselor curriculare de concepție proprie

ARGUMENT De-a lungul istoriei educația a înregistrat numeroase schimbări, unele însemnate, în scopul apropierii protagoniștilor acesteia- copiii,...

Planificarea strategică orientată spre piață la Uzina Mecanică

INTRODUCERE Intrarea pe o piaţă străină implică o prospectare ştiinţifică, cunoşterea temeinică a tuturor oportunităţilor pe care le oferă ţara...

Metode interactive - aplicații practice

În cadrul unui sistem de instruire, metodologia didactică trebuie sa fie consonantă cu toate modificările şi transformările survenite în ceea ce...

Rutină și creativitate

Argument In masura in care politica unei tari este axata pe dezvoltare durabila, reformele apar ca o necesitate. Orice dezvoltare presupune oameni...

Metode tradiționale versus metode moderne de predare învățare

In cadrul unui sistem de instruire, metodologia didactica trebuie sa fie consonanta cu toate modificarile si transformarile survenite in ceea ce...

Formele educației - criterii de selecție și organizare a conținuturilor curriculare

În cursul existenţei sale, fiecare persoană este supusă unui ansamblu de influenţe care se succed sau se îmbină armonios. Unele au un caracter...

Forme de organizare în procesul de învățământ

Introducere Formele de organizare ale procesului instructiv-educativ reprezintă structura organizatorică, cadrul de desfăşurare al activităţii...

Ai nevoie de altceva?