Dogmatică ortodoxă - curs

Curs
7.3/10 (6 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 57510
Mărime: 189.92KB (arhivat)
Publicat de: Albert-Titus Puiu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pr.Prof. Sandu
pentru studentii din anul II de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi

Extras din curs

CURSUL I:

TEOLOGIA – CHEMAREA LĂUNTRICĂ A OMULUI SPRE CUNOAŞTEREA LUI DUMNEZEU

SENSUL NOŢIUNII „TEOLOGIE”

Cuvântul „teologie” este folosit încă din antichitate şi se referea la ştiinţa despre zei sau despre divinitate. Provine din grecescul theos, Dumnezeu şi logos, cuvânt, ştiinţă, cunoaştere, raţiune. Îl descoperim folosit în Metafizica lui Aristotel, referindu-se la conceptul păgân de cunoaştere a voii zeilor.

Primul scriitor creştin care-l foloseşte cu înţeles creştin este Fericitul Augustin care defineşte teologia drept „ştiinţa sau vorbirea despre Dumnezeu” (“de divinitate ratione sive sermonem”). Încă de la început, deci, teologia a fost cultivată de şi în Biserică, în sensul de comunitate a celor credincioși, pe temeiul revelaţiei, în slujba membrilor pe care îi conduce spre mântuire. Teologia subsumează întregul tezaur de învăţături ale Bisericii cu privire la Dumnezeu şi lucrările Sale în lume. Este nu numai o ştiinţă a religiei, pentru Dumnezeu, ci depăşeşte acest nivel pentru că presupune credinţa personală în adevărurile revelate. (Papadopoulou, 2007, p. 74)

Ca disciplină teologia este ştiinţa care studiază adevărurile de credinţă, pe temeiul revelaţiei divine, cu privire la Dumnezeu şi lumea creată în raport cu El. Orice studiu al lucrărilor lui Dumnezeu în lume este o problemă teologică. Ca preocupare personală, teologia este şi gnoză, respectiv cunoaştere a realităţilor dumnezeieşti prin experienţă, în mod nemijlocit.

Atât ca ştiinţă discursivă, cât şi ca experienţă religioasă, teologia ia mai multe forme de manifestare în existenţa individuală: dogmatic, practic, ritualic, mitologic, etc. Dacă la început creştinismul a cunoscut un singur mod de a face teologie, astăzi diferitele curente de sorginte protestantă au lansat noi concepte, cunoscute ca „teologii ale genitivului”: teologia crucii (Martin Luther), a societăţii, a lumii, a cuvântului, a muncii, a istoriei, a crucii, a revelaţiei, a întrebării, a speranţei, a păcii etc. Ele sunt, de fapt, aspecte disparate ale aceleiaşi realităţi, respectiv relaţia lui Dumnezeu cu lumea.

TEOLOGIA ÎN AFARA REVELAŢIEI

Din punct de vedere fenomenologic şi sociologic teologie poate fi numită orice reprezentare sau practică grosieră, referitoare la relaţia creaturii cu Dumnezeu, sau ideea de Dumnezeu: rituri, mituri, incantaţii. Acestea sunt forme denaturate de teologie. Ele au un caracter esoteric, iniţiatic adresându-se unui cerc închis de persoane, în care omul este simplul instrument al unor tradiţii de sorginte umană. Aşa au fost categorisite drept „teologice” unele comentarii practice cum ar fi Cartea egipteană a morţilor, Tălmăciri despre Oracolul de la Delphi, Teogoniile lui Homer şi Hesiod, operele filosofice ale lui Platon, Pitagora, Pluto, filosofii stoici sau poezia persană şi egipteană, scrierile vedice, brahmanice, buddhiste şi alte forme de exprimare a trăirilor religioase.

Deşi sunt desemnate prin noţiunea „teologie”, nu poate fi vorba despre o teologie autentică, pentru că nu există adevăruri revelate, ci precepte dobândite prin experienţa umană, în căutare de absolut. În mediul păgân, teologia a luat nenumărate forme mitologice. În operele precreştine dedicate subiectului se încearcă o sistematizare a misterelor şi miturilor despre lumea îndepărtată a zeilor, fără ajutorul deducţiilor logice şi a gândirii empirice. Ea păstrează anumite elemente din revelaţia iniţială, dar a degenerat în mituri, fiind lipsită de învăţătura dumnezeiască. Orice efort unilateral al omului de a cunoaşte ceva despre Dumnezeu, căutându-L în afară de descoperirea Lui, printr-un excurs exclusiv omenesc este sortit eşecului.

TEOLOGIA ÎN CADRUL REVELAŢIEI

În Sfânta Scriptură nu apare termenul „teologie”. El este folosit în literatura patristică timpurie, deşi în faza primară scriitorii bisericeşti o foloseau cu trimitere la învăţătura despre zei. Astfel îl folosesc Taţian Asirianul, Sf. Iustin Martirul şi Filosoful, Clement Alexandrinul şi alţii. În secolul al III-lea, Origen numeşte „teologi” pe autorii biblici care au vorbit despre Dumnezeu (Moise şi profeţii). Eusebiu de Cezareea, în secolul al IV-lea, numeşte „teologi” pe toţi creştinii care înalţă slavă lui Dumnezeu. El face distincţia definitivă între înţelesurile păgâne ale termenului şi teologia creştină, care aparţine Bisericii şi se fundamentează pe revelaţia divină.

Părinţii bisericeşti acordă teologiei un dublu înţeles:

a. Discurs al omului despre Dumnezeu şi lucrările Sale, întregul ansamblu de învăţături de credinţă care sunt definite, apărate şi propovăduite de Biserică pentru mântuirea membrilor ei. Cel care face teologie este omul, dar mai întâi trebuie să-i vorbească Dumnezeu, prin descoperire. Teologia duce la cunoaşterea lui Dumnezeu Treime. Predicile Sf. Grigore de Nazianz au fost numite Cuvântări teologice pentru că au avut ca obiect apărarea Treimii faţă de învăţăturile primilor ereziarhi. Din această perioadă se cristalizează şi diferenţa dintre teologie şi iconomie; teologia se referă la Dumnezeu în Sine, iar iconomia la întrupare şi lucrurile lui Dumnezeu în afară de Sine, planul Său de mântuire a lumii. Termenul „iconomie”, distinct de „teologie”, a fost folosit prima dată de Teodoret al Cirului, incluzând în teologie şi creaţia.

Cuvântul „teologie” primeşte o extensie sensibilă prin secolele III-IV, ajungând să cuprindă tot ceea ce se referă la fiinţa lui Dumnezeu, atât cât se revelează El omului, precum şi ceea ce ţine de lucrările Lui în lume: protologia, soteriologia, hristologia, pnevmatologia, eclesiologia, misteriologia, eshatologia. Teologia se referă, astfel, la întreg ansamblul de învăţături de credinţă mântuitoare, subsumate în esenţă în Crez sau Simbolul de credinţă niceo-constantinopolitan.

b. Calea sau metoda de cunoaştere a lui Dumnezeu, în mod raţional, discursiv, catafatic. Prin teologie, în această accepţiune, se caută definiţii, cuvinte, noţiuni, formule care să redea cât mai fidel realităţile dumnezeieşti. În acest demers Părinţii bisericeşti au descoperit nevoia de ne-definire a lui Dumnezeu, de cunoaştere internă, prin tăcere, în linişte, prin experienţa necunoaşterii în trăirea realităţilor mai presus de cunoaştere, dându-se astfel naştere teologiei apofatice, prin negaţie. În acest sens se poate spune că teologia nu este o simplă ştiinţă, pentru că obiectul ei nu este cognoscibil prin folosirea unor metode. A face teologie nu se poate fără credinţă, întrucât necunoscutul este accesat prin credinţă. Astfel, teologia reprezintă forma coerentă internă şi externă de exprimare a credinţei.

Preview document

Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 1
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 2
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 3
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 4
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 5
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 6
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 7
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 8
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 9
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 10
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 11
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 12
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 13
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 14
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 15
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 16
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 17
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 18
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 19
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 20
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 21
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 22
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 23
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 24
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 25
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 26
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 27
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 28
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 29
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 30
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 31
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 32
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 33
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 34
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 35
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 36
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 37
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 38
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 39
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 40
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 41
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 42
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 43
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 44
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 45
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 46
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 47
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 48
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 49
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 50
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 51
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 52
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 53
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 54
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 55
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 56
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 57
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 58
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 59
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 60
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 61
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 62
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 63
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 64
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 65
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 66
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 67
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 68
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 69
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 70
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 71
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 72
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 73
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 74
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 75
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 76
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 77
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 78
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 79
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 80
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 81
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 82
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 83
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 84
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 85
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 86
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 87
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 88
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 89
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 90
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 91
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 92
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 93
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 94
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 95
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 96
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 97
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 98
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 99
Dogmatică ortodoxă - curs - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • Dogmatica Ortodoxa - Curs.doc

Alții au mai descărcat și

Terminologia trinitară și relevanța ei în opera Părintelui Dumitru Stăniloae

Preliminarii A rânduit Dumnezeu ca şi Biserica şi Teologia noastră să fie slujite de mari personalităţi, cunoscute în întreaga lume creştină nu...

Hristologia Sfântului Maxim Mărturisitorul

INTRODUCERE Întreaga tradiţie teologică creştină a recunoscut, începând cu veacul al VII-lea, personalitatea Sfântului Maxim Mărturisitorul (580...

Creștinismul în spațiul public european

INTRODUCERE Misiunea creştină este trimiterea Bisericii în lume în vederea propovăduirii Evangheliei la toate neamurile şi a integrării oamenilor...

Aspectul Duhovnicesc al Cunoașterii Teologice

I.INTRODUCERE Sfârşitul secolului V a fost o perioadă de formare pentru teologia mistică, ca de altfel şi pentru alte domenii ale teologiei. Nu că...

Biserica și preoția, din punct de vedere ortodox

Introducere Legătura firească, naturală dintre slujire și preoție, așa cum este arătată în cuvântul revelat al Sfintei Scripturi, este importantă...

Orfismul - Pretinse legături între orfism și creștinism

Introducere În paginile ce urmează nu se va găsi decât o contribuție foarte limitată la studiul unei probleme dintre cele mai obscure și mai...

Hristologia Sfântului Maxim Mărturisitorul

A. Introducere Cu toate că a trăit și a activat într-o perioadă istorică de mari frământări sociale, politice și religioase, Sfântul Maxim...

Taina Preoției

Introducere Taina hirotoniei a reprezentat întotdeauna un subiect delicat în cadrul dialogului ecumenic inițiat la începutul secolului XX. Deși...

Te-ar putea interesa și

Mesianismul creștin și cel iudaic - asemănări și deosebiri

INTRODUCERE De fiecare dată e interesant si util sa citeşti , sa te aprofundezi , să studiezi o tema teologica, un segment aparte pentru a...

Predestinația în Islam și Concepția Ortodoxă despre Predestinație

INTRODUCERE Religia, fiind un fenomen uman, prin însusi acest fapt ea este si un fenomen social, si fenomen lingvistic, si fenomen economic – caci...

Demonologia

Introducere Hristos este Lumina lumii, iar cel care iubeşte pe Dumnezeu trebuie să trăiască în Lumina Adevărului. Fără Adevăr, nu îl avem pe...

Învățătură despre Maica Domnului în doctrina ortodoxă și cea romano-catolică

Introducere Învăţătura ortodoxă despre „Preasfânta, Curata, Preabinecuvântata, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria” are o importanţă...

Taina sfântului botez

INTRODUCERE Sfintele Taine reprezintă puntea de legătură între creştinul ortodox şi Dumnezeu. Prin Sfintele Taine, noi putem simţi harul lui...

Monahismul

Introducere Conform cu concepţia Bisericii Ortodoxe mişcarea monahală este intruchiparea perfectă la tot ceea ce înseamnă viaţa de credinţă. Doar...

Crearea Omului

INTRODUCERE Ca şi toate făpturile, omul îşi are originea la Dumnezeu, dar pe când celelalte făpturi apar prin simpla exprimare a voinţei divine,...

Încheierea cununiei în dreptul canonic

Căsătoria, ca instituţie divină naturală, a fost aşezată în formă monogamă de Dumnezeu în Rai, la crearea primilor oameni, Adam şi Eva : „Nu este...

Ai nevoie de altceva?