Turism

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 34161
Mărime: 547.33KB (arhivat)
Publicat de: Gianina Ioniță
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Muntean Mihaela
turism predat la facultatea de stiinte economice, domeniul si specializarea afaceri internationale

Extras din curs

CURSUL 1

TURISMUL ÎN CIRCUITUL ECONOMIC MONDIAL

1. Evoluţia turismului de la începuturi până în prezent

2. Definirea noţiunii de turism

3. Dimensiunea socio-culturală a turismului internaţional

1. Evoluţia turismului de la începuturi până în prezent

Deplasarea oamenilor în spaţiu, dorinţa de a descoperi noi teritorii, a debutat în preistorie ca expresie a instinctului de conservare, dar şi a curiozităţii; scopul defensiv (fuga de pericole, căutarea hranei şi a unui climat mai blând, apărarea şi îmbunătăţirea vieţii) a fost însoţit de dorinţa de cunoaştere a ceea ce se afla dincolo de limitele ce marcau teritoriul diferitelor comunităţi.

Progresul civilizaţiei popoarelor s-a împletit cu drumul în spaţiu, al oamenilor, tot mai departe prin cunoaştere – pentru cunoaştere. Exploratorii, comercianţii, oamenii de ştiinţă şi de cultură care au deschis, fiecare în lumea sa, calea spre cunoaştere, au oferit contemporanilor lor posibilitatea de a călători, amplificând, până la necesitate, intensitatea dorinţei de a cunoaşte.

Călătoria propriu-zisă a început o dată cu practicarea războaielor şi a schimburilor de bunuri. Ea a căpătat un scop ofensiv: cucerirea unui trai mai bun, uneori în detrimentul semenilor mai slabi. Originea călătoriei poate fi plasată în Comuna Primitivă, atunci când, mânaţi de necesităţi materiale, oamenii căutau la distanţă ceea ce nu puteau găsi în preajma locuinţei lor, însă aceste călătorii nu pot fi identificate cu călătoriile în scop turistic.

De-abia în Antichitate putem vorbi despre apariţia călătoriei turistice deoarece vechii greci doreau să înlesnească şi să dobândească siguranţă pentru vizitarea oraşelor îndepărtate, încheind contracte de vizite prieteneşti, reciproce, cu alţi oameni care aveau aceeaşi ocupaţie, respectiv cu cei care se confruntau cu probleme de aceeaşi natură – între comercianţi, între persoane oficiale, între oameni de cultură, între familii etc. Vizita prietenească se putea moşteni din tată în fiu.

Semnul vizibil al vizitei prieteneşti era un obiect, „sumbolon” (simbol) care se împărţea în jumătate. Cel care pleca în străinătate se legitima cu partea sa din sumbolon, ceea ce echivala cu paşaportul şi viza din zilele noastre. Încălcarea contractului de vizită prietenească era socotită cea mai grea nelegiuire, care atrăgea după sine „pedeapsa severă a zeilor”. În vechea Grecie nu existau hanuri iar cei care erau posesorii unui sumbolon locuiau la prieteni, în timp ce călătorii de rând se adăposteau în vestibulul marilor temple.

Aportul grecilor la dezvoltarea călătoriilor a constat şi în adoptarea banilor monedă, iar creşterea numărului de călători greci a însemnat dezvoltarea culturii Greciei antice în întreaga zonă mediteraneană. Traficul de călători avea în vedere vizitarea „locurilor sfinte”, băilor curative şi jocurilor festive organizate periodic.

Dintre „locurile sfinte” , de cult amintim Dodona ( prezicerile lui Zeus), Delfi (prezicerile lui Apollo, prin intermediul Pythiei) iar evenimentele festive cu o mare participare erau jocurile şi întrecerile sportive organizate la fiecare patru ani la Delfi, jocurile hipice din Nemeea, Jocurile Istmice organizate în Corint, precum şi Jocurile Olimpice organizate la Olympia.

În nordul Africii, pe vremea dinastiilor egiptene, a înflorit alături de turismul oficial şi cel de plăcere pentru care au fost construite, de-a lungul drumurilor şi în oraşe, adăposturi speciale pentru găzduirea călătorilor.

În perioada de glorie a Imperiului Asirian, mijloacele de transport s-au perfecţionat pentru a răspunde, în special, unor cerinţe militare, extinzându-se şi îmbunătăţindu-se reţeaua de drumuri prin folosirea marcajelor care indicau distanţele între diferitele oraşe sau semnalau eventualele pericole sau alte particularităţi ale drumurilor. Perşii au luat locul asirienilor, după ce i-au învins în război, modernizând drumurile existente şi construind noi drumuri adaptate mijlocului de transport descoperit de ei – carul cu patru roţi.

Civilizaţiile asiatice au o istorie proprie a călătoriilor de plăcere alături de cele determinate de scopuri comerciale şi militare. Astfel, clasa nobilă din China şi Japonia se retrăgeau în timpul verii, împreună cu oaspeţii lor, în vile şi pavilioane din Suzhou, Hazhou şi din alte regiuni pitoreşti. Alături de confortul procurat de construcţiile de vacanţă, în aceste locuri oaspeţii se bucurau şi de o serie de servicii „terapeutice” de mare rafinament.

În Imperiul Roman majoritatea călătoriilor aveau scopuri comerciale, culturale şi militare. Sistemul social roman a dat posibilitatea unei pături înguste a societăţii nu numai să trăiască în lux, ci şi să călătorească de plăcere sau pentru îmbogăţirea cunoştinţelor. Din Roma antică pleca un număr mare de călători , în special în lunile calde de vară, spre staţiunile de pe litoral şi spre staţiunile balneare, spre oraşele mai îndepărtate ale imperiului. Călătorii erau transportaţi spre destinaţia aleasă de poştalioane imperiale care circulau după un orar regulat. În marile oraşe existau hanuri mai mici şi prăvălii cu alimente care ofereau şi găzduire. Oraşele încheiau contracte de prietenie ospitalieră cu alte oraşe, de avantajele oferite profitând fiecare cetăţean al oraşului. Pe lângă poşta imperială s-au înfiinţat şi întreprinderi particulare pentru organizarea şi desfăşurarea călătoriilor. Pe drumuri circulau trăsuri în care se putea dormi şi astfel a fost conceput vehiculul al cărui urmaş este vagonul de dormit de astăzi.

Romanii călătoreau în Grecia, în Egipt pentru a vedea Piramidele şi Sfinxul, iar Alexandria era o oază cosmopolită, unde aristocraţii din Roma petreceau alături de etiopieni, greci, evrei, indieni şi sirieni ce proveneau din clasa înstărită. Clima din Egipt reprezenta o atracţie pentru cetăţenii romani care profitau de călătorie şi pentru a face cumpărături din bazarele egiptene în care se vindeau mărfuri exotice de lux.

Deosebit de vie era circulaţia spre băile curative. Cultul băilor era la Roma foarte dezvoltat, oraşul având 854 de băi populare şi 14 băi de lux. Mulţi bolnavi, precum şi cei care doreau să se odihnească, vizitau anual băile curative renumite de la Puteoli, Cantibus şi Baiae. Între graniţele Imperiului Roman au fost amenajate şi numeroasele staţiuni balneare a căror faimă dăinuie până în zilele noastre: Aachen în Germania, Baden bei Zurich în Elveţia, Vichy şi Aix-les-Bains în Franţa, Herculanum în România şi Aquineum în Ungaria.

În Evul Mediu călătoreau la distanţe mari, mai ales comercianţii, ambasadorii şi preoţii şi, în scopuri religioase, pelerinii care vizitau locurile sfinte. Un număr important de călători îl reprezentau oamenii de ştiinţă, artiştii, calfele şi studenţii care se îndreptau spre universităţi şi centre culturale. Din cauza nesiguranţei drumurilor şi a decăderii civilizaţiei antice, călătoriile bolnavilor spre izvoarele curative au scăzut. Acestora li s-au substituit pelerinajele spre locurile pe care credinţa oamenilor le-a investit cu puteri miraculoase, vindecătoare.

Înviorarea comerţului dintre state a determinat extinderea, o dată cu acesta, a călătoriilor în scopuri comerciale către Veneţia, Pisa, Genova şi în alte oraşe italiene din regiunile Lombardia şi Toscana, alături de oraşele comerciale franceze, oraşe puternice de pe coasta Mării Nordului din Flandra, precum şi oraşele comerciale germene.

Preview document

Turism - Pagina 1
Turism - Pagina 2
Turism - Pagina 3
Turism - Pagina 4
Turism - Pagina 5
Turism - Pagina 6
Turism - Pagina 7
Turism - Pagina 8
Turism - Pagina 9
Turism - Pagina 10
Turism - Pagina 11
Turism - Pagina 12
Turism - Pagina 13
Turism - Pagina 14
Turism - Pagina 15
Turism - Pagina 16
Turism - Pagina 17
Turism - Pagina 18
Turism - Pagina 19
Turism - Pagina 20
Turism - Pagina 21
Turism - Pagina 22
Turism - Pagina 23
Turism - Pagina 24
Turism - Pagina 25
Turism - Pagina 26
Turism - Pagina 27
Turism - Pagina 28
Turism - Pagina 29
Turism - Pagina 30
Turism - Pagina 31
Turism - Pagina 32
Turism - Pagina 33
Turism - Pagina 34
Turism - Pagina 35
Turism - Pagina 36
Turism - Pagina 37
Turism - Pagina 38
Turism - Pagina 39
Turism - Pagina 40
Turism - Pagina 41
Turism - Pagina 42
Turism - Pagina 43
Turism - Pagina 44
Turism - Pagina 45
Turism - Pagina 46
Turism - Pagina 47
Turism - Pagina 48
Turism - Pagina 49
Turism - Pagina 50
Turism - Pagina 51
Turism - Pagina 52
Turism - Pagina 53
Turism - Pagina 54
Turism - Pagina 55
Turism - Pagina 56
Turism - Pagina 57
Turism - Pagina 58
Turism - Pagina 59
Turism - Pagina 60
Turism - Pagina 61
Turism - Pagina 62
Turism - Pagina 63
Turism - Pagina 64
Turism - Pagina 65
Turism - Pagina 66
Turism - Pagina 67
Turism - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Turism
    • Cursul 1
      • Cursul 1.doc
    • Cursul 2
      • Cursul 2.doc
    • Cursul 3
      • Cursul 3.doc
    • Cursul 4
      • Cursul 4.doc
    • Cursul 5
      • Cursul 5.doc
    • Cursul 6
      • Cursul 6.doc
    • Cursul 7
      • Cursul 7.doc
    • Cursul 8
      • Cursul 8.doc

Alții au mai descărcat și

Posibilități de Dezvoltare a Turismului în Valea Jiului

CAPITOLUL I 1. Turismul- aspecte generale Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte...

Organizarea și gestionarea resurselor umane în turism

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico - social specific civilizației moderne, puternic ancorat în viața societății și influențat de...

Integrarea elementelor de etnografie și folclor în circuitul turistic vâlcean

INTRODUCERE Județul Vâlcea a cunoscut de-a lungul evoluției sale social - istorice multiple interferențe care, exprimându-se în similitudini de...

Plan de afaceri - agenție de turism

Capitolul 1 Agenţia de turism – tipologie şi rol în dezvoltarea turismului Etimologic, cuvântul ,,turism” provine din termenul englez ,,tour”...

Analiza Nivelului de Dezvoltare a Turismului Rural în România

ROLUL TURISMULUI RURAL PENTRU DEZVOLTAREA TURISTICA A ROMÂNIEI Urmarindu-se unele interdependente între parte si întreg, în lucrare se prezinta...

Prezentarea unei agenții turistice

ANXE 56 Date generale despre turism Prin turism se intelege , in primul rand ansamblu de activitati ,prin care omul isi petrece timpul liber...

Turismul de Afaceri

1. Turismul de afaceri – definirea conceptului si particularitati Turismul de afaceri este una dintre componentele cele mai dinamice ale...

Potențial turistic al Județului Caraș-Severin

Introducere Caraş-Severin este un judeţ situat în zona vest a ţării, în regiunea istorică a Banatului, cu reşedinţa în oraşul industrial Reşiţa....

Te-ar putea interesa și

Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt

INTRODUCERE În viziunea Organizației Mondiale a Turismului(WTO), turismul este definit ca fiind ,,ansamblul activităților persoanelor aflate în...

Utilizarea marketingului în agențiile de turism

INTRODUCERE Actualitatea temei. Profunzimea și dinamismul din toate sectoarele vieții ecomice și sociale se manifestă prin schimbări majore în...

Rolul Braziliei în Turismul Mondial de Litoral

INTRODUCERE Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia...

Valențe ale Turismului Cultural în Orașul Curtea de Argeș

ARGUMENT Turismul este o activitate umană aflată într-o permanentă dezvoltare, care a luat naştere şi a evoluat în interacţiune atât cu mediul...

Rolul aspectelor Cultural-Istorice, Religioase și Geografice în Dezvoltarea Turismului Republicii Moldova

INTRОDUCЕRЕ Dе-а lungul mаi multоr аni sеctоrul turistic а rеprеzеntаt un fеnоmеn sоciаl-еcоnоmic cоmplеx cаrе crеаză un șir dе bеnеficii și...

Turismul cultural al orașului Sărmașu

Introducere Turismul reprezintă prin conţinutul şi rolul său, un fenomen caracteristic civilizaţiei actuale, una din componentele majore ale...

Rolul Israel în Turismul Mondial de Litoral

INTRODUCERE Activitatea turistică se numără printre cele câteva fenomene ce s-au impus în epoca contemporană, dezvoltarea sa spectaculoasă...

Evoluții și tendințe ale turismului românesc

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico-social propriu civilizației moderne, puternic ancorat în viața societății aflându-se într-o...

Ai nevoie de altceva?