Analiza strategică a SC Newmarkt SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5931
Mărime: 30.83KB (arhivat)
Publicat de: Leonid Cornea
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

INTRODUCERE

In economia moderna, firmele reprezinta „forta motrica” a progresului, a dezvoltarii, sunt cele ce asigura necesarul de supravietuire al societatii.

Studiind firmele, evidentiem polarizarea acestora in doua categorii: unele care obtin succese apreciabile, prospera si se dezvolta constant, iar altele care se lupta cu greu pentru supravietuire sau inregistreaza performante economico-financiare modeste.

Examinarea factorilor care determina succesul sau esecul unei firme (afaceri), a determinat cearea unor metodologii specifice de analiza si diagnosticare a activitatii firmei (afacerii). Managementul strategic este procesul prin care o firma poate obtine efecte materializate in cresterea semnificativa a performantelor sale, in consolidarea pozitiei ei pe piata si anume prin elaborarea, implementarea si controlul strategiei firmei in vederea realizarii misiunii asumate si asigurarii avantajului competitiv.

Formularea strategiei firmei este procesul prin care managementul firmei defineste misiunea ei strategica, deduce obiectivele strategice necesare realizarii misiunii, alege strategia adecvata atingerii obiectivelor si precizeaza modalitatile punerii in opera a acesteia.

Luarea deciziilor strategice privind definirea misiunii firmei, stabilirea obiectivelor strategice si a strategiei necesare atingerii lor, aplicarea planului care materializeaza strategia respectiva, se bazeaza pe un amplu proces de analiza si evaluare a mediului de actiune a firmei, a situatiei competitivitatii ei in acest mediu si a situatiei firmei, a capacitatii acesteia de a infrunta schimbarile produse in mediu.

Managementului strategic ii este specifica, in esenta, analiza continua, pe de o parte, a mediului extern al firmei pentru a anticipa sau sesiza la timp schimbarile din cadrul acestuia iar pe de alta parte,

a situatiei interne a firmei pentru a evalua capacitatea ei de a face fata schimbarilor.

Prin intermediul sau si (sau) al altor analize cum ar fi: analiza situatiei industriei si a atractivitatii acesteia, analiza competitiei, autoanaliza firmei si a fortei ei competitive, managementul de vârf al firmei poate anticipa schimbarile si elabora, implementa strategia optima pentru a asigura prosperitatea firmei.

Metodele de analiza a mediului, a competitivitatii si a firmei pot folosi si eventualilor investitori pentru a-si plasa investitiile sau firmelor de consultanta financiara.

ISTORICUL SI PROFILUL S.C. NEWMARKT S.A.

Fabrica de bere Newmarkt a fost pusa in functiune la inceputul lunii aprilie 1970, mai intâi cu sectorul fabricare bere, iar in urmatoarele luni si cu sectoarele imbuteliere la sticla si butoi si fabrica de malt.

S. C. NEWMARKT S. A. este amplasata in zona industriala a orasului Mures, la mica distanta de gara si la aproximativ 5 km. de centrul orasului. Proiectul noului obiectiv a fost intocmit si avizat de catre specialisti din Centrala Berii in 1968, iar constructia lui a inceput in primavara anului 1969.

La sfârsitul lunii august 1970 este pus in functiune ultimul sector al Intreprinderii de Bere Mures si anume Fabrica de Malt, cu o capacitate anuala de 11.000 tone. Pâna la aceasta data, sectorul fabricare bere a lucrat incepând din 6 aprilie 1970 cu malt indigen de la alte unitati din tara si cu malt de import din Germania, Cehoslovacia, Belgia si Franta .

Unitatea este structurata pe trei mari sectoare de productie si anume:

- fabricare bere cu sectiile: fierbere, fermentare I si captare CO2, fermentare II, filtrare si linistire bere;

- imbuteliere bere la sticle si butoaie;

- fabrica de malt.

Pe lânga aceste unitati de productie, fabrica mai dispunea initial de:

- ateliere de intretinere si reparatii: mecanic, electric, AMC;

- centrala pentru producerea si distribuirea aerului si a agentului de racire;

- punctul de primire si distribuire a agentului termic de la uzina Prefabricate din Craiova.

Ulterior, in anii `90 s-a dat in folosinta si o centrala termica, iar centrala de frig s-a extins cu compresoare care functioneaza pe propilen.

Initial capacitatea de fabricatie a S.C. Newmarkt S.A. a fost de 390.000 hl. bere anual, exprimata in unitati fizice sau 410.000 hl anual, exprimata in bere echivalent de 120 Bllg.

Dotarea majoritatii sectoarelor de productie s-a facut cu utilaje de import pe relatia vest.

Fabrica de malt are o capacitate anuala de 11.000 tone malt, echivalentul a 16.000 tone oarze prelucrate. Sectorul este format din urmatoarele subsectoare de fabricatie:

- siloz – casa masinii: la acest subsector exista un numar mare de utilaje provenind de la firmele germane Unitechno si Hartman;

- inmuiere oarze: este dotat in totalitate cu utilaje românesti, in principal de la FGUCM Bucuresti. Are o capacitate zilnica de prelucrare a 45 tone de orz sortat;

- germinare: este dotat in mare masura cu utilaje germane, ca de exemplu instalatia completa Wanderhaufen ce provine de la firma Seeger;

- uscare malt: aici exista doua uscatoare cu gratar basculant având o capacitate de 17 tone malt pe zi, fiecare de provenienta germana.

Preview document

Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 1
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 2
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 3
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 4
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 5
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 6
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 7
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 8
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 9
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 10
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 11
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 12
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 13
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 14
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 15
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 16
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 17
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 18
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 19
Analiza strategică a SC Newmarkt SA - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Analiza Strategica a SC Newmarkt SA.doc

Ai nevoie de altceva?