Inovare în Standardizare

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6854
Mărime: 47.77KB (arhivat)
Publicat de: Crin Petcu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1. Standardizarea

1.1 Scurt istoric privind activitatea de standardizare

Activitatea de standardizare este mult mai laborioasă decât ne imaginăm. Toată lumea ştie că societăţile industriale produc milioane de produse identice, însă puţini sunt cei care au observat că standardizarea înseamna mult mai mult decât standardizarea sticlelor de băuturi răcoritoare, standardizarea becurilor electrice sau a automobilelor.

Primul om care a înţeles importanţa ideii de standardizare a fost Theodore Vail, care la sfârşitul secolului trecut, a transformat firma American Telephone and Telegram într-un gigant. Lucrând ca funcţionar de poştă la căile ferate, pe la sfârşitul anilor 1860, Vail a observat că două scrisori nu ajungeau la destinaţie în mod necesar pe aceeaşi rută. Saci cu corespondenţă călătoreau între expeditor şi destinatar, deseori săptămâni sau chiar ani, înainte de a sosi la destinaţie şi din acest motiv, Vail a introdus ideea dirijării tuturor scrisorilor pentru aceeaşi localitate pe aceeaşi rută, adică standardizarea rutelor în funcţie de localitate, acest lucru conducând la revoluţionarea serviciului poştal.

Ulterior înfiinţat, AT&T a trecut la instalarea unui aparat telefonic identic în fiecare casă americană. Vail a standardizat nu numai aparatul telefonic şi toate componentele lui, ci şi metodele de lucru şi administraţia AT&T. Într-un anunţ din 1908 el a justificat încorporarea unor mici societăţi de telefoane, pledând pentru un centru al standardizării care să asigure economii în construcţia de echipamente, linii şi conductori, ca şi metodele de exploatare şi contabilizare. Acesta şi-a dat seama că pentru a reuşi în mediul de afaceri, procedeele de muncă administrativă trebuiau standardizate, împreună cu echipamentul, el fiind primul dintre marii standardizatori care au modelat societatea industrială.

Winslow Taylor, un mecanic, a considerat că munca poate fi făcută ştiinţific standardizând fazele care reveneau fiecărui muncitor. În primele decenii ale secolului nostru, Taylor a promovat conceptul existenţei a unui singur mod optim standard de a face o operaţie, un mecanism standard pentru a o efectua şi un timp standard în care să fie executată.

Înarmat cu această filosofie, el a devenit autoritatea mondială supremă în materie de management, fiind comparat pe vremea aceea şi ulterior cu Freud, Marx şi Franklin.

Printre admiratorii taylorismului s-au numărat patronii capitalişti, care erau dornici să stoarcă din muncitori ultima picătură de productivitate.

Metodele de angajare ca şi munca au fost şi acestea standardizate. Au fost folosite teste standardizate pentru a descoperi şi elimina salariaţii presupuşi nepotriviţi, mai cu seamă din administraţia de stat. Deasemenea a fost standardizată şi scara de salarizare în câte o întreagă ramură industrială, împreună cu veniturile suplimentare, orele de masă, concediile şi procedeele de rezolvare a revendicărilor.

În vederea pregătirii tineretului pentru piaţa locurilor de muncă, pedagogii au elaborat programe analitice standardizate, iar în acest sens, Binet şi Terman au conceput teste de inteligenţă standardizate.

S-au standardizat şi principiile de repartizare pe clase în şcoli, metodele de admitere şi regulile de atestare a calificării. Între timp, mijloacele de informare în masă difuzau materiale care favorizau uniformizarea, astfel că milioane de oameni citeau aceleaşi reclame, aceleaşi ştiri, aceleaşi nuvele.

Împreună cu influenţa comunicaţiilor de masă, desconsiderarea limbilor minorităţilor de către guvernele centrale au condus practic la dispariţia dialectelor locale şi regionale şi chiar la dispariţia unor limbi, ca de pildă, galeza şi alsaciana. Americana, engleza, franceza şi rusa ,,standard” au înlocuit limbile ,,nestandard”.

Diverse regiuni ale ţărilor au început să semene, căci staţii de benzină, panouri de afişare şi case identice au apărut peste tot, astfel, principiul standardizării a pătruns în toate sectoarele vieţii cotidiene.

La un nivel mai profund, civilizaţia industrială avea nevoie de greutăţi şi măsuri standardizate. Nu întâmplător, unul din primele acte ale Revoluţiei Franceze, care a deschis epoca industrialismului în Franţa, a fost o încercare de a înlocui amalgamul de unităţi de măsură, obişnuite în Europa preindustrială, cu sistemul metric şi cu un nou calendar.

Dacă producţia de masă necesita standardizarea maşinilor şi produselor, piaţa în expansiune reclama o standardizare corespunzătoare a banilor şi chiar a preţurilor. În cursul istoriei, banii au fost emişi atât de bănci, cât şi de persoane particulare şi regi. Monede bătute de particulari mai circulau şi în secolul al XIX-lea în unele regiuni din SUA, iar în Canada această practică a dăinuit până în anul 1935. Naţiunile în curs de industrializare au suprimat însă treptat toate monedele neoficiale şi au reuşit să impună o singură monedă standard.

Până în secolul al XIX-lea cumpărătorii şi vânzătorii din ţările industriale obişnuiau să se tocmească pentru fiecare obiect, după vechea tradiţie de la Cairo, însă, în 1825, un tânăr emigrant irlandez, pe nume A.T. Steward, şochează atât clienţii cât şi rivalii din New-York prin preţul fix aplicat pentru fiecare articol aflat în magazinul de galanterie pe care l-a deschis. Politica preţului fix, adică standardizarea preţurilor, l-a ajutat pe Steward să devină unul din magnaţii comerţului la aceea vreme. Indiferent de dezacordurile dintre ei, gânditorii progresişti împărtăşeau convingerea că standardizarea este eficientă.

În prezent, cei mai inteligenţi oameni de afaceri ştiu să personalizeze producţia lor, la costuri cât mai mici şi găsesc căi ingenioase de a-şi individualiza produsele şi serviciile. În cadrul populaţiei ocupate, numărul lucrătorilor care prestează munci identice devine tot mai mic, pe măsură ce creşte varietatea ocupaţiilor, iar salariile şi veniturile suplimentare încep să se diferenţieze tot mai mult de la un muncitor la altul.

Muncitorii înşişi devin diferiţi unul de altul, şi cum şi ei sunt consumatori, acest aspect se resimte pe piaţă. Consumatorii încep să aleagă nu numai în funcţie de faptul că un produs îndeplineşte o funcţie specificată, ci şi în funcţie de modul în care acest produs se încadrează în configuraţia mai largă a produselor şi serviciilor pe care ei le solicită. Aceste configuraţii, puternic individualizate, sunt pasagere, aşa cum sunt pasagere şi stilurile de viaţă şi moda. Chiar şi preţurile încep să prezinte variaţii, întrucât produsele nemaifiind identice, este firesc ca ele să se diferenţieze.

A apărut astfel destrămarea mentalităţii de masă, cu efecte benefice pentru dezvoltarea individului. În acelaşi timp are loc şi demasificarea mijloacelor de comunicare prin apariţia unui număr mare de minireviste, buletine de informare, televiziuni prin cablu etc., iar marile întreprinderi îşi înfiinţează mici sucursale în diferite oraşe din lume, care se adaptează obiceiurilor, tradiţiilor şi gusturilor din perimetru.

Preview document

Inovare în Standardizare - Pagina 1
Inovare în Standardizare - Pagina 2
Inovare în Standardizare - Pagina 3
Inovare în Standardizare - Pagina 4
Inovare în Standardizare - Pagina 5
Inovare în Standardizare - Pagina 6
Inovare în Standardizare - Pagina 7
Inovare în Standardizare - Pagina 8
Inovare în Standardizare - Pagina 9
Inovare în Standardizare - Pagina 10
Inovare în Standardizare - Pagina 11
Inovare în Standardizare - Pagina 12
Inovare în Standardizare - Pagina 13
Inovare în Standardizare - Pagina 14
Inovare în Standardizare - Pagina 15
Inovare în Standardizare - Pagina 16
Inovare în Standardizare - Pagina 17
Inovare în Standardizare - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Inovare in Standardizare.docx

Alții au mai descărcat și

Inovația în firma Coca-Cola

INTRODUCERE Compania Coca-Cola HBC Romania a fost inclusa, pentru al doilea an consecutiv, intre primele 20% cele mai responsabile companii din...

Valorificarea fructelor de pădure în Vânători Neamț

Schita de proiect propusa prezinta ideea de proiect, justificarea proiectului, scopul si grupurile tinta, precum si obiectivele cu jaloanele...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Controlul Calității

De-a lungul anilor s-au dezvoltat mai multe concepte, printre care şi „Total Quality Control“ (Controlul total al calităţii) apărul la începutul...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Sisteme integrate de management implementate la navele portcontainer

1.1Noțiuni introductive Sistemul de management integrat (SMI) poate fi definit ca fiind un set de procese interconectate care folosesc aceleași...

Politici Regionale

CAPITOLUL 1 FUNDAMENTELE ECONOMIEI SPAŢIALE Ştiinţa regională, ca disciplină de sine stătătoare, nu are o istorie prea lungă deşi, ca excepţii,...

Agenda Digitală Europeană

INTRODUCERE Criza a anulat ani întregi de progrese economice și sociale și a pus în evidență deficiențe structurale în economia Europei. Astăzi,...

Standardizare - Uleiul de Floarea-Soarelui

1. Importanta uleiului de floarea-soarelui Produsele grase sunt o sursa importanta de energie si sunt indispensabile vietii. Consumate in...

Fișa produsului - parfumul

Capitolul 1. Scurtă prezentare a parfumului 1.1.Scurt istoric Cuvântul parfum, folosit în zilele noastre, provine din limba latina "per fumus" şi...

Standardele ISO - Utilitate și Obiect

1.Conceptul de standardizare Standardizarea este o activitate de interes general care, prin aplicaţiile ei, are un impact important asupra...

Contribuția standardizării privind calitatea produselor alimentare

INTRODUCERE. MOTIVAȚIA TEMEI. OBIECTIVE Timp îndelungat standardizarea a fost privită ca o activitate secundară , eventual dezirabilă ,...

Standarde și Standardizare

1.Organizația Internațională de Standardizare Organizația Internațională de Standardizare, cu numele scurt ISO care vine din limba greacă, unde...

Ai nevoie de altceva?