Leadership de Mediu

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 9740
Mărime: 609.28KB (arhivat)
Publicat de: Darius Toader
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Radulescu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE-BUCURESTI ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Introducere pag 2
  3. Capitolul 1 – Calităţile unui lider pag 3
  4. Capitolul 2 –Lideri şi leadership-ul pag 4
  5. Capitolul 3 –Rolul liderului pag 5
  6. Capitolul 4 –Cele 5 trepte ale leadership-ului pag 7
  7. Capitolul 5 –Principii ale tehnicilor de leadreship pag 11
  8. Capitolul 6 –Cele 21 de legi incontestabile ale leadership-ului pag 13
  9. Capitolul 7 –Cele 7 cerinţe ale leadership-ului pag 16
  10. Capitolul 8 –Cele 10 reguli de aur ale unui lider pag 18
  11. Capitolul 9 - Lester Brown- lider in „dezvoltarea durabila” pag 19
  12. Bibliografie pag 27

Extras din proiect

INTRODUCERE

Conceptul de leadership a trezit interes încă din Antichitate, de la filozofii greci Platon şi Socrates şi până la reprezentanţii cei mai de seamă ai managementului din zilele noastre. Cu toate acestea, leadership-ul nu a fost promovat ca în secolul 21, principalul argument în acest sens fiind acela că în aceste vremuri atât de schimbătoare în care accentual se pune pe adaptabilitate, pe capacitatea de a fii pregătit pentru situaţii inedite , leadershipul reprezintă punctul de plecare în succesul indivizilor şi organizaţiilor, respectiv regiunilor şi ţărilor în care trăim.

De-a lungul timpului s-au formulat atât de multe definiţii cu privire la conceptul de leadership astfel încât am putea trage concluzia că este un termen ce nu mai are nici un mister. În ciuda acestui fapt Stogdiil afirmă că“sunt tot atâtea definiţii ale leadershipului câte persoane încearcă să îl definească“

Raportându-ne la afirmaţia mai sus menţionată putem deduce faptul că leadership-ul este privit prin prisma experienţei individuale precum şi a motivaţiilor care te conduc spre afirmare. Pe de o parte conceptul de leadership este supus interpretărilor subiective iar pe de altă parte acesta este filtrat prin intermediul cunoştinţelor dobândite prin accesul la informaţie.

Din punct de vedere social, leadership-ul este privit dintr-o perspectivă multiplă: una se raportează la conducătorul grupului, iar ce-a de-a doua la munca în echipă ce acţionează ca un întreg.

În sprijinul acestei idei putem aduce în discuţie următoarele aspecte:

-Lidership-ul derivă din calităţile personale ale liderului sau din faptele întreprinse deacesta? Părerea noastră este că liderul se caracterizează prin propriile acţiuni, deoarece nu este suficient să deţii calităţi dacă nu eşti capabil să le valorifici în cadrul unui grup, grup pe care se presupune că îl conduci.

-Liderul exercită o influenţă intenţionată asupra comportamentului adepţilor lui sau sunt acţiuni determinate de situaţie şi context?

Liderii sunt acei oameni care “se impun” în mod natural. El se află în relaţie directă cu capacitatea de a influenţa comportamentul oamenilor. În preajma liderilor adevăraţi, angajaţii se simt mai competenţi şi găsesc munca mai interesantă.

Calităţile unui lider

“Ceea ce creeza încredere este, până la urmă,

Respectul vădit la liderului pentru oamenii”

Jim O’Toole -“Leading Change

Atributele de mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvent observate la liderii inspiraţi:

1. Au o focalizare strategică intensă. Ştiu foarte bine să se asigure că firmele lor fac numai acele lucruri pentru care au resurse care le permit să obţină rezultate bune şi în care pot să adauge valoare.

2. Au capacitate de gândire laterală. Sunt foarte capabili să tragă învăţăminte din experienţele celor din afara propriului sector şi reuşesc să aibă o viziune mult mai largă decât se întâlneşte în mod obişnuit. Privesc lucrurile lateral şi încurajează şi pe cei din jur să o facă.

3. Au viziune şi ştiu să comunice. Un lider capabil să inspire are o viziune foarte puternică, orientată spre client, cu privire la locul unde trebuie să ajungă compania. Ce e important este că sunt şi capabili să-şi comunice acea viziune, astfel încât oamenii să şi-o însuşească şi să ştie să-şi găsească propriul loc în cadrul ei. Cei mai buni lideri sunt excelenţi comunicatori şi preferă limbajul comun în locul jargoanelor de specialitate.

4. Sunt principiali. Sunt profund angajaţi, curajoşi, pretenţioşi faţă de ei însăşi şi faţă de oamenii lor, chiar dacă de multe ori doar în forul lor interior. Ceea ce-i deosebeşte de ceilalţi este faptul că posedă un set de valori extrem de puternice cu privire la onestitate, deschidere şi respect autentic pentru oamenii lor.

5. Sunt reflexivi. Ceea ce îi deosebeşte de ceilalţi este modestia lor autentică şi faptul că nu se tem să arate uneori că sunt vulnerabili. Aceste calităţi vin din faptul că-şi rezervă adesea momente de reflexie şi din setea lor nepotolită de a învăţa.

6. Îşi asumă riscuri. Au o tendinţă marcantă de a “forţa tiparele”, de a-şi asuma riscuri calculate, şi, uneori, de a se lăsa călăuziţi de instincte. De asemenea, tolerează aceste lucruri şi la alţii, recunoscând că o anumită doză de flexibilitate este esenţială pentru adaptarea la împrejurări şi pentru a face paşi mari înainte.

7. Sunt accesibili. Îşi fac timp să vină printre oameni şi să discute cu ei. Aceste contacte personale lipsite de formalism sunt un foarte bun factor de motivare. În acealasi timp, câtă vreme se află la propriile birouri, nu se ascund în spatele unui zid de asistenţi personali.

8. Preţuiesc atitudinea. Preţuiesc foarte mult aptitudinile şi instruirea oamenilor, dar în aceeaşi măsură pun mare preţ pe atitudine, fiind convinşi că în lipsa motivării şi a unei atitudini pozitive, nimic nu se va realiza.

Lideri şi leadership-ul

1. Liderii modelează viitorul. Liderii aduc schimbarea şi provocarea următorului nivel în

organizaţie. Dacă nu este nevoie de progres şi de schimbare, atunci nu este nevoie de leadership.

2. Leadershipul este o opţiune. Opţiunea de a trăi o viziunea în fiecare zi. Leadershipul nu

se întâmplă într-o clipă

3. Liderii se formează nu se nasc. Liderii ştiu cine sunt, înţeleg scopul lor unic,

slăbiciunile şi punctele forte. Se folosesc de cine sunt pentru a aduce viziunea în prezent.

4. Liderii trăiesc viziunea. Devin schimbarea pe care vor să o vadă în lume. Setează

exemplul şi arată drumul.

5. Liderii incită la conversaţie. Leadershipul înseamnă să faci o diferenţă şi să conduci

shimbarea ce stimulează conversaţia şi dezbaterea.

6. Liderii înţeleg cât de important este caracterul. Aceasta reprezintă fundaţia încrederii.

Fără încredere nu poţi să conduci.

7. Liderii investesc în ei. Au grijă de starea lor spirituală, emoţională, mentală şi fizică.

8. Sunt orientaţi către rezultate. Iau iniţiativa şi fac lucrurile să se întâmple.

9. Liderii inspiră. Nu pot să atingă viziunea singuri. Inspiri alţi oameni să vină alături de ei

şi să participe la călătorie.

10. Liderii dezvoltă alţi lideri. Întotdeauna căuta să dezvolte oamenii ce sunt alături de ei.

Rolul liderului

Liderii reprezintă factorii cei mai importanţi în succesul sau eşecul oricărei echipe. Oamenii îi urmează pentru cine sunt ei şi pentru ceea ce reprezintă. Liderii eficienţi creează un mediu în care membrii echipei pot să se dezvolte. Au grijă ca toate resursele să fie disponibile. Nu creează bariere ce ar putea împiedica operaţiunile echipei – ci le îndepărtează. Nu generează probleme ci le rezolvă atât pe cele obişnuite şi pe cele care depăşesc scopul membrilor. Acceptă responsabilitatea pentru orice acţiune pe care echipa o face şi setează un exemplu pentru toate departamentele. Îşi protejează muncitorii de interferenţe şi critici externe. Sunt destul de înţelepţi să îşi dea seama că nu pot să atingă obiectivele singuri.

Preview document

Leadership de Mediu - Pagina 1
Leadership de Mediu - Pagina 2
Leadership de Mediu - Pagina 3
Leadership de Mediu - Pagina 4
Leadership de Mediu - Pagina 5
Leadership de Mediu - Pagina 6
Leadership de Mediu - Pagina 7
Leadership de Mediu - Pagina 8
Leadership de Mediu - Pagina 9
Leadership de Mediu - Pagina 10
Leadership de Mediu - Pagina 11
Leadership de Mediu - Pagina 12
Leadership de Mediu - Pagina 13
Leadership de Mediu - Pagina 14
Leadership de Mediu - Pagina 15
Leadership de Mediu - Pagina 16
Leadership de Mediu - Pagina 17
Leadership de Mediu - Pagina 18
Leadership de Mediu - Pagina 19
Leadership de Mediu - Pagina 20
Leadership de Mediu - Pagina 21
Leadership de Mediu - Pagina 22
Leadership de Mediu - Pagina 23
Leadership de Mediu - Pagina 24
Leadership de Mediu - Pagina 25
Leadership de Mediu - Pagina 26
Leadership de Mediu - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Leadership de Mediu.doc

Alții au mai descărcat și

Știința Conducerii în Domeniul Militar - Leadershipul Militar

1. Definirea organizaţiilor. Scopul definirii organizaţiei este de a construi un cadru teoretic al intervenţiei organizaţionale orientate spre...

Management și Leadership

Introducere Această lucrare doreşte să definească conceptele „management” respectiv „leadership” dar şi „manager” şi „leader” pentru a face mult...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Leadership și Responsabilitate Socială

Introducere În cadrul acestei lucrări, se realizează o abordare conceptuală privind leadershipul, respectiv responsabilitatea socială, precum și...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Implementarea Sistemului Integrat de Management - Calitate - Mediu în Domeniul Produselor Electrocasnice

1.1. Generalitati Prin credibilitatea si recunoasterea internationala pe care le confera, implementarea si certificarea unui sistem al calitatii...

Relația Dintre Stilul de Leadership și Strategiile Motivaționale Aplicate de Leader

Introducere Procesul ce determină în mod indispensabil adaptabilitatea, mai cu seamă celor care conduc resursele umane şi inclusiv performanţele...

Analiza stilurilor de management și a impactului acestora asupra performanțelor organizaționale

INTRODUCERE Tema centrală a acestei lucrări o reprezintă stilurile de management care se regăsesc într-o organizație. Mi-am ales această temă,...

Leadershipul în comportamentul organizațional

INTRODUCERE Leadershipul în zilele noastre este din ce în ce mai asociat cu conceptul de lucru în echipă, înțelegerea cu alte persoane, inspirație...

Comportament Organizațional

PARTEA 1 – INTRODUCERE Management şi comportament organizaţional Învăţând despre comportamentul organizaţional Management şi comportament...

Leadership. leadership-ul activităților economice

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să trateze problematica leadership-ului în contextul activităţilor economice actuale, să surprindă...

Dezvoltarea Leadership-ului în Contextul unui Mediu în Schimbare

CAPITOLUL I. DIFERENŢE ÎNTRE MANAGEMENT ŞI LEADERSHIP 1.1 Management şi manageri Definirea noţiunii de management a întâmpinat destul de multe...

Evaluarea și Îmbunătățirea Performanței Angajaților

1. PROGRAME DE EVALUARE A PERFORMANŢEI Obiective generale: • Să ofere angajaţilor oportunitatea de a discuta cu managementul probleme legate de...

Ai nevoie de altceva?