Management internațional - Mexic

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 16964
Mărime: 14.16MB (arhivat)
Publicat de: Sergiu Pricop
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: A. Manolica
FEAA Iasi - specializarea Management

Extras din proiect

Cap. I Prezentarea ţării

Mexic (México în spaniolă) este o ţară situată în America de Nord, mărginită de Statele Unite la nord şi Belize şi Guatemala la sud. Este cea mai nordică ţară din America Latină şi cea mai populată ţară vorbitoare de spaniolă din lume. Întrucât Mexic este de fapt o republică federală, numele oficial complet este Statele Unite Mexicane (Estados Unidos Mexicanos). Ţara este frecvent numită Republica Mexicană (República Mexicana) deşi acesta nu este titlul recunoscut oficial.

Diviziuni politice Republica federală Mexic este împărţită în 31 de state (estados) şi un district federal. Fiecare stat are constituţia şi legislativul propriu. Districtul federal conţine capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, şi are statul special, cu puteri reduse în comparaţie cu cele 31 de state.

Steag Steagul Statelor Unite Mexicane se prezintă sub forma a trei benzi verticale egale (verde – alb – roşu), având în centrul benzii albe stema statului (blazonul). Conform „Enciclopediei Steagurilor Lumii” (Alfred Znamierowski), în prezent, simbolistica celor trei culori este următoarea: verde – speranţă, alb – puritate, roşu – credinţă.

Stema Mexicului îşi are originea într-o legendă aztecă referitoare la descoperirea Tenochtitlán-ului (capitala Imperiului Aztec). În prezent, aceasta înfăţişează un vultur auriu mexican aflat pe un cactus imediat după capturarea unui şarpe.

Geografie Din punct de vedere geografic, Mexic face parte din America de Nord, deşi de multe ori este considerată ca parte din America Centrală din cauze culturale-economice. Forma teritoriului este aproximativ triunghiulară, având peste 3000 km de la extremitatea nord-vestică la cea sud-estică. Ţara are graniţe cu Statele Unite ale Americii la nord şi cu Belize şi Guatemala la sud. Peninsula Baja California, cu o lungime de 1250 km, este situată în vestul ţării şi formează Golful Californiei. În estul ţării este situat Golful Mexicului, format de cealaltă peninsulă mexicană, Yucatán.

Cel mai mare oraş este capitala, Ciudad de Mexico, care are peste 19 milioane de locuitori şi este printre cele mai mari aglomeraţii urbane din lume. Alte oraşe cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrey, Toluca, Puebla, Tijuana, Ciudad Juárez, León şi Torreón.

Mexicul are o suprafaţă de 1.972.567 km2 împărţită în 49.510 km2 apă şi 1.923.057 km2 uscat. Are un relief variat, constituit din deşert, câmpii şi munţi. Teritoriul ţării este format dintr-un sector al Cordilierilor, format din Sierra Madre de Est şi Sierra Madre de Vest, care închid în partea centrală Podisul Mexican. Deasemenea relieful este caracterizat şi de existenţa a numerosi vulcani. Cel mai adânc punct al Mexicului este Laguna Salada situată la o adancime de 10m, iar cel mai înalt punct este atins de vulcanul Pico de Orizaba care are o înălţime de 5700m.

Deşi Mexicul este frecvent asociat cu teren deşertos, părţile de sud ale ţării au o climă tropicală, fiind situate sub Tropicul Cancerului. Râurile principale sunt Rio Grande, în extremitatea nordică şi Usumacinta în sud, plus Grijalva, Balsas, Pánuco şi Yaqui în interior. Se mai poate aminti aici vulcanul activ Popocatepetl.

Populaţia Mexicul are o populaţie de aproximativ 110 milioane locuitori (estimare pentru iulie 2008). Structura pe vârste este următoarea :

- Între 0-14 ani: 29.6 %

- Între 15-64 ani: 64.3 %

- Peste 65 ani: 6.1 %

Rata de creştere a populaţiei a fost estimată ca fiind de 1,142 % (estimare 2008). Grupurile etnice existente sunt: metişi 60 %, albi 9 %, amerindieni 30 % şi alte etnii 1 %.. Religii: catolici 93%, protestanţi 3% şi alte religii 4%.

Limbi vorbite Limba oficială: spaniola. Alte limbi vorbite: engleză, limbi amerindiene - nahuatl, maya, mixteca.

Moneda Peso Mexican (MXN) = 100 centavos; 1USD= 10,8 MXN (2007).

Politică De la constituţia din 1917, Mexicul este o republică federală prezidenţială, unde preşedintele, ales prin vot public, este şi şeful statului şi şeful guvernului. Executivul este format din preşedintele şi miniştrii săi. Legislativul, care este ales democratic, este cunoscut ca şi Congresul Uniunii, şi este bicameral, compus din Camera Deputaţilor şi Senatul. Sistemul judiciar este independent de ramura executivă şi legislativă. Vicente Fox, de la Partidul Acţiunea Naţională, este preşedinte din 1 decembrie 2000.

Economie Mexicul are a XIV-a cea mai mare economie din lume, cu un PIB de peste un miliard de dolari SUA. Este clasificată ca şi economie cu venit mediu-ridicat, având al patrulea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din America Latină. De la criza economică din 1994-1995, ţara a trecut printr-o revenire economică seminificativă, cu o rată de creştere economică de 3-5% care a dus la scăderi în rata de sărăcie, de la 24,2% în 2004 la 17,6% în 2004. Rata sărăciei în mediul rural a fost de 27,9% în 2004, redusă de la nivelul de 42% în 2000.

În ultimii ani, Mexicul a devenit o economie din ce în ce mai "privatizată", cu companiile de stat având un rol mai restrâns în activitatea economică. Economia mixtă este bazată pe industrie şi servicii, deşi există un sector agricol puternic. Deasemenea, republica este al patrulea cel mai mare producător de ţiţei din lume. Datorită înţelegerii NAFTA, comerţul cu Canada şi SUA s-a triplat din 1994. Din anii 1990, Mexicul s-a angajat în comerţ din ce în ce mai liber, introducând agremente de comerţ liber cu peste 40 de ţări, inclusiv ţările Uniunii Europene şi Japonia. Guvernul este în discuţii cu blocul Mercosur pentru aranjamente de comerţ liber.

Deşi economia mexicană s-a modernizat semnificativ în ultimul deceniu, încă mai există diverse probleme structurale. Probleme includ salarii mici, o distribuţie de venit inegală (20% din populaţie câştigă 55% din venitul naţional) şi oportunităţi reduse pentru statele din sud, care au o populaţia amerindiană numeroasă.

Preview document

Management internațional - Mexic - Pagina 1
Management internațional - Mexic - Pagina 2
Management internațional - Mexic - Pagina 3
Management internațional - Mexic - Pagina 4
Management internațional - Mexic - Pagina 5
Management internațional - Mexic - Pagina 6
Management internațional - Mexic - Pagina 7
Management internațional - Mexic - Pagina 8
Management internațional - Mexic - Pagina 9
Management internațional - Mexic - Pagina 10
Management internațional - Mexic - Pagina 11
Management internațional - Mexic - Pagina 12
Management internațional - Mexic - Pagina 13
Management internațional - Mexic - Pagina 14
Management internațional - Mexic - Pagina 15
Management internațional - Mexic - Pagina 16
Management internațional - Mexic - Pagina 17
Management internațional - Mexic - Pagina 18
Management internațional - Mexic - Pagina 19
Management internațional - Mexic - Pagina 20
Management internațional - Mexic - Pagina 21
Management internațional - Mexic - Pagina 22
Management internațional - Mexic - Pagina 23
Management internațional - Mexic - Pagina 24
Management internațional - Mexic - Pagina 25
Management internațional - Mexic - Pagina 26
Management internațional - Mexic - Pagina 27
Management internațional - Mexic - Pagina 28
Management internațional - Mexic - Pagina 29
Management internațional - Mexic - Pagina 30
Management internațional - Mexic - Pagina 31
Management internațional - Mexic - Pagina 32
Management internațional - Mexic - Pagina 33
Management internațional - Mexic - Pagina 34
Management internațional - Mexic - Pagina 35
Management internațional - Mexic - Pagina 36
Management internațional - Mexic - Pagina 37
Management internațional - Mexic - Pagina 38
Management internațional - Mexic - Pagina 39
Management internațional - Mexic - Pagina 40
Management internațional - Mexic - Pagina 41
Management internațional - Mexic - Pagina 42
Management internațional - Mexic - Pagina 43
Management internațional - Mexic - Pagina 44
Management internațional - Mexic - Pagina 45
Management internațional - Mexic - Pagina 46
Management internațional - Mexic - Pagina 47
Management internațional - Mexic - Pagina 48
Management internațional - Mexic - Pagina 49
Management internațional - Mexic - Pagina 50
Management internațional - Mexic - Pagina 51
Management internațional - Mexic - Pagina 52
Management internațional - Mexic - Pagina 53
Management internațional - Mexic - Pagina 54
Management internațional - Mexic - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Management International - Mexic.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Strategia de internaționalizare a firmei - studiu de caz - Grupul Carrefour

Capitolul 1. Elemente generale privind internaționalizarea unei firme 1.1 Introducere Tema „Strategia de internaționalizare a firmei” a fost...

Analiza evoluției circulației turistice internaționale - studiu de caz - America de Nord

CAPITOLUL 1. Prezentarea conceptelor de bază utilizate în turismul internaţional Turismul, reprezintă un fenomen economico-social propriu...

Management internațional - Costa Rica

Cap I. Prezentarea ţării I.1 Date generale República de Costa Rica Republica Costa Rica Capitala: San José, limba officiala este spaniola, a...

Sisteme de Avertizare Timpurie a Crizelor Bancare

Introducere Rolul sistemului bancar ca verigă esenţială în procesul de economisire-investire face ca stabilitatea acestuia să fie o prioritate pe...

Management internațional - Peru

Peru se află în emisfera sudică şi este a treia ţară ca mărime din America de Sud, după Brazilia şi Argentina. Are mai multe ecosisteme cu o climă...

Particularități ale comunicării manageriale în SUA

Introducere Statele Unite ale Americii , este situată între Canada, Mexic, Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific, un stat foarte dezvoltat din punct...

John Higgins - An American Goes Native în Japan

1. Prezentare generala Studiul de caz “John Higgins – An American goes native in Japan” reliefeaza diferentele dintre managementul japonez si cel...

Management Internațional

O problema esentiala în afacerile internationale o reprezinta adaptarea eficienta la diferite culturi. Adaptarea necesita întelegerea diversitatii...

Ai nevoie de altceva?