Analiza Pietii Berii în România

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3909
Mărime: 21.24KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina Filip

Extras din proiect

SCURT ISTORIC:

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt si apa, fiert cu hamei.

Unii cercetatori, studiind un numar mare de texte antice, cat si texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatura stransa intre coacerea cerealelor si fabricarea berii. Coacerea cerealelor este pana in zilele noastre un moment important in fabricarea berii.

Se pare ca berea era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o cantitate mare de alcool, insa foarte hranitoare. Datorita gustului deosebit, ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme. Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregatire a berii si cerealelor in Egiptul antic. Obiectul de studiu a fost gasit in mormintele in care s-au pastrat ramasite de mancare si bere. Calitatea acestora depinde de zaharul necesar pentru fermentatie.

In zilele noastre pentru usurarea procesului, semintele se pun la uscat, astfel incat se obtine maltul. Acesta se fierbe, se strecoara si se adauga drojdie. Potrivit retetei traditionale, pentru obtinerea unei drojdii naturale se prepara un aluat din faina de grau, aluatul se pune la copt pana cand mijlocul se intarea. Dupa care, bucatile din aluatul copt se puneau intr-un decoct de malt pentru pregatirea berii.

In toata lumea, 20000 de feluri de bere sunt imbuteliate in 180 de feluri, de la normala, slab alcoolizata, slab alcoolica, pils, la amara, crema de bere si bere neagra.

Un text egiptean din 1600 Î.C. da peste 100 de retete ce folosesc berea. Acum cativa ani, beraria din New Castle, Anglia, au inbuteliat 1000 de sticle de bere blonda Tutan Kamon dupa o reteta veche de 3200 de ani, gasita in templul soarelui de Regina Nefertiti.

Fabricarea si comercializarea berii a inceput in anul 1200 D.C. in Germania de astazi. In 1506 apare Legea Germana a Puritatii care spune clar ca ingredientele berii trebuie sa fie doar apa pura, orzoaica, hameiul si graul. Inbutelierea berii a inceput in 1605.

TIPURI DE BERE:

Berile sunt fabricate in mii de sortimente care, dupa culoare si drojdia utilizata la fabricarea lor, se pot clasifica in cateva tipuri principale.

1.Dupa culoare berile sunt : de culoare deschisa ( blonda ) si de culoare inchisa (bruna) cu nuante diferite in cadru fiecarui tip.

2.Dupa drojdia utilizata la fermentatie se disting :

- beri de fermentatie inferioara ;

- beri de fermentatie superioara.

Berile de fermentatie superioara sunt obtinute prin fermentarea la 15 – 20 oC cu drojdii de fermentatie superioara care produc cantitati mai mari de produsi secundari de fermentatie decat drojdiile de fermentatie inferioara ; indeosebi esteri. Au un gust si o aroma mai pronuntata de fruct si flori.

Principalele beri de fermentatie superioara sunt fabricate in Marea Britanie ( Ali, Porter, Stout ), in Germania ( Beri de grau-Weizenbien, Bere alba-Weissbier, Altbier, Kölsch ) si in Belgia ( Lambie, Gueuze, Trappist, Beri albe-White beers ).

Beri de fermentatie inferioara : sunt cele mai larg folosite sub forma de beri filtrate limpezi, limpezime cristalina a acestor beri fiind principalul criteriu de calitate. Principalele tipuri de bere de fermentatie inferioara, produse pe plan mondial sunt :

Bere blonda

Tipuri: slab alcoolica, usoara, obisnuita, superioara, pils

Se consuma in special vara datorita cantitatii mai mici de alcool continut si fiindca inlocuieste microelementele pierdute prin transpiratie.

Bere bruna

Tipuri: obisnuita, superioara, porter

Se consuma mai ales in anotimpurile reci datorita continutului mai ridicat de alcool.

Speciala

1. fara alcool, pentru soferi; are maxim 0,3% alcool

2. hipocalorica, pentru diabetici; are maxim 1% glucide

3. bere cu continut redus de alcool, 1,5 %, pentru tineri

4. dietetica

5. nutritiva

6. caramel

Berile de tip Pilsen : sunt caracterizate de extractul mustului primitiv de 11,5-11,7% si foarte rar peste 12%. Au un continut in alcool de 4,8- 5,1%. Culoarea berii de tip Pilsen este de 5,5- 7,0 unitati EBC si chiar mai deschisa, desi berea de origine « Pilsen Urquell » are culori de 8-10 unitati EBC si chiar mai intensa. O caracteristica a acestei berii trebuie sa fie gustul amar fin si aroma fina de hamei.

Budweiser- bere provenita din Cehia; sunt berile cu un continut in extract al mustului primitiv de 12% cu un gust moale, catifelat. Sunt fabricate in Europa, dar au fost apreciate si in SUA.

Bere alba cu lamaie: este o bere fabricata prin procedee diferite din materii prime in buna masura diferite de cele utilizate la fabricarea berii blonde. Fermentarea este condusa altfel, se foloseste malt de grau, de acea la berea alba apare o tulbureala in momentul in care este pusa in pahar. In cursul procesului de fabricatie, i se adauga extracte naturale de plante, nu concentrate sintetice, din curacao si coriandru. Aceasta bere se produce in special in Belgia, Germania si in Romania.

Beri speciale sunt fabricate, de obicei, pentru un cerc mai restrans de consumatori, carora li se adreseaza in special: beri dietetice, beri nutritive, beri cu un continut scazut in alcool si beri fara alcool.

Beri dietetice : sunt destinate diabeticilor. Sunt produse din musturi cu ep=9,0-9,5%, au un grad final de fermentare de 99%, un continut in alcool de 4,5-5,1% vol, un continut in deztrine de 0,3-0,7%, un continut in hidrati de carbon de 0,6-0,75 g/100ml si o valoare energetica de 280-340 Kcal/l.

Beri nutritive : sunt beri cu un continut redus in alcool (1,5%) sau fara alcool (0,5%), cu un grad de fermentare, de 8-10% sau maximum 25-30% cu un pH = 4,7-4,9 si un gust amar slab.

Berile fara alcool sunt berile cu un continut scazut in alcool (1,5-2,5% ) si pot fi obtinute pe doua cai distincte :

- prin procedee tehnologice de franare a fermentatiei ;

- prin indepartarea alcoolului format.

Preview document

Analiza Pietii Berii în România - Pagina 1
Analiza Pietii Berii în România - Pagina 2
Analiza Pietii Berii în România - Pagina 3
Analiza Pietii Berii în România - Pagina 4
Analiza Pietii Berii în România - Pagina 5
Analiza Pietii Berii în România - Pagina 6
Analiza Pietii Berii în România - Pagina 7
Analiza Pietii Berii în România - Pagina 8
Analiza Pietii Berii în România - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietii Berii in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing - analiza pieței Pepsi

1. ISTORICUL COMPANIEI Una dintre cele mai cunoscute companii din lume, Pepsi, nu a avut chiar o istorie plina de success, asa cum am putea fi...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Elaborarea strategiei de promovare pentru produsul Heineken la S.C Heineken România S.A

În prezent, noţiunea de turbulenţă, invocată în literatura consacrată marketingului modern, relevă mai mult ca niciodată condiţiile actuale în care...

Tehnici de poziționare pe piață a berii din România

O companie care se decide sa opereze pe o anumita piata vasta, va trebui întotdeauna sa recunoasca ca nu poate deservi toti clientii existenti pe...

Piața vinurilor

Capitolul I: EXPRESIVITATEA COMUNICAŢIONALĂ A BRANDULUI 1.1. Consideratii generale privind brandul Etimologia cuvântului: “brand” vine din Old...

Managementul inovării în cadrul companiei Heineken România SA

CAPITOLUL I: Notiuni generale privind managementul inovarii 1.1. Creativitate şi inovare Unii definesc creativitatea ca o generare de noi idei şi...

Plan de Afaceri - SC Ursus SA

URSUS Breweries este o companie dedicata dezvoltarii marcilor traditionale romanesti, o companie responsabila si angajata sa sprijine dezvoltarea...

Caiet de practică - marketing la Bergenbier

I. SCURT ISTORIC AL ORGANIZAIEI. MISIUNEA SI OBIECTUL DE ACTIVITATE. OBIECTIBELE PRINCIPALE. 1.1 Istoricul companiei Totul a inceput in anul...

Planul de Marketing pentru Lansarea Berii Franciskaner

1. Prezentarea conditiilor care determina introducerea produsului Franziskaner pe piata din Romania Motivele pentru care compania noastra doreste...

Comportamentul consumatorului - bere

Scurt istoric: A aparut acum cca. 6000 de ani. Berea vine cel mai probabil de la painea care s-a udat si a inceput sa fermenteze, de unde a aparut...

Ai nevoie de altceva?