Analiza Preliminară a Lansării Produsului

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6380
Mărime: 99.53KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Capitolul I – Analiza externă. pg. 1
  2. Conjunctura la nivel macro. pg. 1
  3. Factori de micromediu. pg. 4
  4. Capitolul II – Analiza ramurii/concurenţei. pg. 7
  5. Tipuri de concurenţă. pg. 7
  6. Factori cheie de succes. pg. 7
  7. Diferenţiere prin ACD. pg. 8
  8. Poziţionare. pg. 9
  9. Capitolul III – Analiza pieţei. pg. 10
  10. Segmente. pg. 10
  11. Profil de consumator. pg. 11
  12. Tipuri de pieţe. pg. 12
  13. Capitolul IV - Analiza internă. pg. 13
  14. Influenţa altor departamente. pg. 13
  15. Surse de ACD. pg. 14
  16. Capitolul V – Concluzii. pg. 15

Extras din proiect

Analiza preliminară a lansării produsului

~ CIOCOLATĂ ~

I. Analiza externă

1. Conjunctura la nivel macro

Macromediul de marketing este componenta mediului de marketing care influenţează întreprinderea, dar care nu poate fi influenţată de aceasta, soluţia firmei fiind de a se adapta cât mai bine la acest mediu. Macromediul se divide în următoarele medii de influenţă:

a. Politic – România este ţară membră a Uniunii Europene, ceea ce implică asumarea ca atare a acestui rol şi conformarea la normele impuse de acest statut. România are însă probleme în ceea ce priveşte suveranitatea legii, controlul corupţiei şi instabilitatea politică, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru o firmă de pe piaţa românească. Lipsa unei stabilităţi şi a unei siguranţe a mediului politic duce la apariţia unor dezechilibre la întregul macromediu.

b. Legislativ

Legislaţia care supraveghează afacerile, urmăreşte, în general, trei obiective: protejarea consumatorilor, protejarea concurenţei şi protejarea societăţii.

• Legislaţia privind protecţia consumatorilor (Ordonanţa nr. 21/1992) are ca scop împiedicarea firmelor să profite de pe urma lor. Această legislaţie are în vedere: asigurarea unui standard al produselor şi serviciilor; controlarea modalităţilor de vânzare şi a informaţiilor oferite cumpărătorului despre produsele oferite; evitarea inducerii în eroare a cumpărătorului în ceea ce priveşte preţul; condamnarea practicii necinstite. Legea nr. 449/2003, republicată în 2008, descrie o serie de dispoziţii ce ar trebui respectate în ceea ce priveşte consumatorii, garanţiile faţă de aceştia, conformitatea cu specificaţiile produsului, dar şi sancţiunile aplicate în cazul nerespectării legii.

• Legislaţia privind protecţia societăţii îi apără pe consumatori de consecinţele propriilor lor decizii nefericite. O astfel de legislaţie crează, pe de o parte, oportunităţi, iar, pe de altă parte, pentru marketing reprezintă ameninţări. Cei care respectă cu stricţe această legislaţie au un avantaj asupra concurenţei, deşi le poate spori costurile.

• Prin legislaţia privind protecţia concurenţei (Legea nr.21/1996 având ca scop „protecţia, menţinerea şi stimularea concurenţei şi a unui mediu concurenţial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor”) sunt protejaţi producătorii inventatori de concurenţă. Protecţia se realizează sub forma patentelor (documente legale ce garantează inventatorilor exclusivitatea vinderii invenţiilor). O altă formă de protecţie împotriva concurenţei este înregistrarea mărcilor. Ca şi patentul, ea împiedică imitatorii să profite de un proces îndelungat şi costisitor, care în fapt înseamnă construirea imaginii firmei în cauză.

c. Economic - condiţionează totalul de bani aflat la dispoziţia pieţei, reprezintă suportul puterii de cumpărare al clienţilor, fie ei agenţi economici sau consumatori individuali. Cele mai importante variabile economice pe care operatorii de marketing trebuie să le urmărească atent pentru a putea lua decizii corecte la timpul potrivit sunt următoarele:

• Veniturile şi puterea de cumpărare: cei cu venituri mari au alte interese, nevoi şi preferinţe decât cei cu venituri mici. Astfel marketerii trebuie să cunoască forma repartiţiei veniturilor pe clase sociale şi pe categorii de populaţie.

• Structura bugetului de cheltuieli: atunci când veniturile sunt în creştere, ponderea în procente a banilor cheltuiţi pentru alimente scade, crescând procentul sumelor alocate pentru produse de lux. Economia este caracterizată de două tipuri de consumatori. Unul are reacţie şi elasticitate la preţ, căutând produse la preţuri scăzute care le permit să facă cumpărătura, iar celălalt dispus să plătească sume considerabile pentru o calitate sporită.

• Recesiunea: este faza ciclului economic, când veniturile şi cheltuielile într-o economie se reduc. Cumpărătorii potenţiali se limitează numai la bunurile strict necesare, din cauza creşterii şomajului. Specialiştii în marketing trebuie să pună accentul pe funcţionalitatea produselor, pentru a depăşi rezistenţa psihologiă a cumpărătorilor potenţiali.

• Taxarea: este opţiunea guvernelor de a transfera banii din sectorul privat în cel public. În situaţia unor economii centralizate, taxele indirecte, cum este TVA, măresc preţul bunurilor şi serviciilor pentru consumator.

• Ratele dobânzilor: influenţează disponibilul de bani ai consumatorilor. Ratele mari ale dobânzilor limitează cheltuielile curente, iar sumele totale pentru bunuri de lux şi bunuri neesenţiale sunt reduse. Creşterea dobânzilor pune speacialiştilor în marketing serioase probleme, deoarece se va înregistra o scădere a cererii.

• Inflaţia: influenţează marketingul de export. Dacă un produs devine prea scump, este posibilă o scădere a vânzărilor în ţările care nu se confruntă cu presiuni inflaţioniste, consumatorii de acolo orientându-se spre furnizori mai ieftini.

În ceea ce priveşte indicatorii macroeconomici, produsul intern brut a înregistrat o scădere (6% faţă de 8% cât a fost anul trecut), exporturile au scăzut şi ele la 13,7%, în timp ce importurile rămân constante – 25,1%. Rata şomajului a scăzut la 4,1, însă ne confruntăm cu o inflaţie mai mare – 6,5%. Cursul valutar prezintă fluctuaţii de la o perioadă la alta; în prezent leul se află într-o depreciere faţă de moneda euro. Rata dobânzii rămâne de 10,25% (majorată în luna iulie a acestui an), conform comunicatului dat de către BNR. De la 1 octombrie 2008, salariul minim pe economie a crescut (cu 8%) de la 500 Ron la 540 Ron, urmând ca din ianuarie 2009 să ajungă la 600 Ron.

Preview document

Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 1
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 2
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 3
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 4
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 5
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 6
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 7
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 8
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 9
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 10
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 11
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 12
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 13
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 14
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 15
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 16
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 17
Analiza Preliminară a Lansării Produsului - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Analiza Preliminara a Lansarii Produsului.doc

Te-ar putea interesa și

Analize preliminare lansării unui nou produs

I. ANALIZA PRELIMINARĂ LANSĂRII PRODUSULUI 1. Analiza externă Bricolajul a pătruns abia în ultimii ani în România, dar în străinătate, şi mai...

Strategii de produs - panificație

Panificația face parte din alimentația de zi cu zi a românului, fie că se consumă franzela simpla, feliata, pâine neagra, sau specialități din...

Napolact

I. Analiza preliminară lansării produsului 1. Analiza externă 1.1 Conjunctura la nivel de macromediu Analiza PEST Mediul socio-cultural...

Lansarea unui produs nou pe piață - Cadă cu hidromasaj

Industria bricolajul este o ramură a comerţului ce pune la dispoziţia consumatorilor produse pentru construcţia de locuinţe, amenajare sau...

Strategii de Produs Cotnari

Rezumat introductiv Compania Cotnari este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Drumul vinului este lung, dar plin de recompense. Cotnari are...

Ciocolată Milka

Capitolul 1: Analiza preliminara a produsului/serviciului ales La trei ani de la momentul lansării ciocolatei Milka pe piaţa românească,...

Strategii de Produs - Spirts - J and B Energized

Cap.1. Analiza preliminară lansării produsului 1.1. Analiza externă 1.1.1. Conjunctura la nivel de macromediu Macromediul reprezintă ansamblul...

Strategii de produs - Rom napolitană

1.Analiza preliminară lansării produsului 1. 1. 1.Analiza externă Batonul de ciocolată Rom este prezent pe piaţa din România din anul 1964, când...

Ai nevoie de altceva?