Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5244
Mărime: 5.35MB (arhivat)
Publicat de: Emanuil Chelaru
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Un mediu curat este esential pentru starea de sanatate si in final pentru calitatea vietii umane. Totusi, interactiunile dintre mediu si sanatatea umana sunt foarte complexe si greu de evaluat. Acest lucru face ca precautia sa fie un principiu folositor indivizilor. In cadrul interrelatiilor intre om si mediul, acesta din urma exercita asupra omului influente multiple, dintre care una din cele mai importante este actiunea asupra sanatatii. Din acest punct de vedere se stie ca mediul contine factori care au o actiunea favorabila asupra sanatatii, cunoscuti sub numele de factori sanogeni. Mediul contine insa si factori care au o actiune nefavorabil asupra sanatatii, determinand inrautatirea sau pierderea acesteia, denumiti factori patogeni.

Impactul cel mai cunoscut asupra sanatatii este legat de poluarea aerului, proasta calitatea a apei si igiena precara. Mai putine se cunosc despre impactul substantelor chimice. Zgomotul este o problema legata de interactiunea mediu-sanatate. Schimbarile climatice, “gaurile” din stratul de ozon, pierderea biodiversitatii si degradarea solului pot de asemenea sa afecteze sanatatea omului.

Foarte putin se cunoaste despre impactul substantelor chimice asupra sanatatii. Exista o ingrijorare majora privind efectele expunerii la amestecuri de astfel de substante la un nivel scazut, dar pentru o perioada indelungata de timp, mai ales in timpul copilariei si sarcinii.

Cum si de ce pesticidele afecteaza sanatatea umana

Pesticidele sunt substante sau mixturi de substante utilizate in prevenirea, distrugerea si combaterea daunatorilor. Acestia pot fi insecte, soareci sau alte animale, plante nedorite (buruieni), fungi sau microorganisme ca bacteriile si altele.

Pesticidele sunt folosite datorita proprietatilor lor toxice indreptate spre speciile tinta. Dezvoltarea si aplicarea pesticidelor este unul din cele mai importante exemple de utilizare a substantelor chimice din istoria omenirii. Castiguri fara precedent au fost inregistrate in combaterea vectorilor bolilor si a daunatorilor agricoli. Cu toate acestea, pesticidele dauneaza si speciilor care nu sunt tinta lor. De multe ori acestea sunt daunatoare atat mediului cat si oamenilor, intr-un mod foarte subtil. De aceea, este important sa intelegem riscurile care sunt asociate si sa folosim aceste substante doar in situatii necesare, si sa limitam potentialul periculos sanatatii umane si mediului. Potentialul periculos este mai redus in tarile dezvoltate unde exista o legislatie in domeniu, iar populatia este mai avizata in acest domeniu. Probleme mari exista in tarile in curs de dezvoltare, unde populatia care lucreaza cu aceste substante nu cunoaste foarte bine riscurile implicate iar nivelul de dezvoltate cultural-sanitara este mai scazut.

• Se estimeaza ca in fiecare an pesticidele sunt responsabile de zeci de milioane de otraviri accidentale, cele mai multe in tarile in curs de dezvoltare.

• Fermierii din aceste tari se expun unui risc special de expunere datorita naturii pesticidelor pe care le folosesc si datorita lipsei cunostiintei riscului la care se expun. Masuri adecvate de siguranta nu sunt luate si otravirea cu pesticide este o consecinta frecventa.

• Dozele foarte mari pot provoca inconstienta, convulsii sau chiar deces.

• Efectele cronice ale expunerii pe termen lung includ: afectarea memoriei si a concentrarii, dezorientare, depresii severe, iritabilitate, confuzii, migrene, dificultati in exprimare, reactii intarziate, cosmaruri, insomnii, etc.

• A fost demonstrat ca unele pesticide sunt inhibitori de colinesteraza (afectand functionarea sistemului nervos) sau afecteaza sistemul endocrin (se interfereaza cu productia si actiunea hormonilor).

• De asemenea, alte dovezi leaga expunerea la pesticide de boli respiratorii si ale pielii, cancer, defecte la nastere sau anomalii reproductive si neurologice.

• Copiii si fetusii sunt susceptibili de otravire cu pesticide. Larga lor expunere la aceste substante in tarile in curs de dezvoltare reprezinta o mare grija.

• Cadrul legislativ curent din aceste tari nu este adecvat utilizarii pesticidelor. Examplu: amestecul pesticidelor, lipsa echipamentelor de protectie, nivelele ridicate de expunere, etc.

• Masuri urgente trebuie luate pentru a reduce amenintarile pe care le implica utilizarea pesticidelor; eforturi trebuie facute de catre toate partile implicate.

Preview document

Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 1
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 2
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 3
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 4
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 5
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 6
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 7
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 8
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 9
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 10
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 11
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 12
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 13
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 14
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 15
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 16
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 17
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 18
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 19
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 20
Amenințarea sănătății umane datorată utilizării pesticidelor - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Amenintarea Sanatatii Umane datorata Utilizarii Pesticidelor.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?