Analiza protecției consumatorului privind piața din România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 18245
Mărime: 713.77KB (arhivat)
Publicat de: Melina Nicoară
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Chiriac Simona
UNIVERSITATEA “TRANSILVANIA” DIN BRAŞOV FACULTATEA DE ṢTIINŢE ECONOMICE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR Programul de studii:MARKETING

Extras din proiect

Temă aleasă de noi este „Protectia consumatorului privind ciocolata”, am ales această temă deoarece sunt foarte mulți consumatori de ciocolată de toate categoriile de vârstă, în special copii, în acest caz părinții trebuie să aibe la cunostiinta riscurile la care sunt supuși copii lor prin consumul de ciocolată , sau consumul în exces.

Prezenta lucrare cuprinde 6 capitole, dintre care , primul este acesta în care motivăm temă aleasă și ceea ce dorim să va aducem la cunostiinta cu punctele atinse de către noi.

În capitolul 2 “Aspecte conceptuale legate de ciocolată” vorbim despre semnificația ciocolatei și gamă sortimentala a acesteia, ciocolată fiind un preparat comestibil facut dintr-un amestec solidificat de pulbere de cacao și de zahaƒr cu următoarele game de produse, albă, neagră, cu lapte, cu cremă, și cu diferite ingrediente,acestea sunt detaliate în proiect.

În capitolul 3 "Evolutia consumului de ciocolata", evoluția publicitatii privind ciocolata.” vorbim pe rând despre scurtul istoric, cum a evoluat consumul de ciocolată la nivel național , importul și exportul ciocolatei în Romania, și cadrul juridic in produse zaharoase care este foarte important atunci cand se produce ciocolata.

Următorul capitol este foarte important pentru consumatorii de ciocolată, se numește “Influenta consumul de ciocolata” deoarece relatăm aspectele atât pozitive cât și pe cele negative, cu privire la consumul de ciocolată. Dacă este rău să mănânci sau nu, când trebuie să mănânci și când nu, în funcție de sănătatea pe care o ai.

În capitolul 4 , facem o analiză de piață cu privire la protecția consumatorului, capitolul se numește “Analiza protecției consumatorului pe piață ciocolatei in Romania.” Aici analizăm pe rând consumului de ciocolataƒ in Romania, protecția consumatorului pe piața ciocolatei, previziunea consumului de ciocolata in anul 2013 in Romania și strategii de marketing pe piață ciocolatei.

In ultimul capitol vorbim despre concluziile la care am ajuns in urma realizarii acestui proiect si in urma realizari cercetarii de marketing.

CAPITOLU.2. ASPECTE CONCEPTUALE

Dezvoltatea tehnologică nu a adus însă și modificări în procesul de creștere și recoltare a boabelor de cacao. Chiar și în prezent se folosesc exact aceleași proceduri ca acum 2000 de ani.

În procesul de realizare a ciocolatei este necesară respectarea cu strictețe a unor pași importanți, precum: recoltarea, fermentarea, uscarea, prăjirea, măcinarea, conjarea, temperarea, și în final, turnarea

Recoltarea:

Arborele de cacao crește de regulă 15 metri, dar în plantații nu depășește 6 metri pentru a fi ușor de cules. Fructele mari și colorate (tecile de cacao) cresc foarte aproape de tulpină; în funcție de varietate, formă, textură și culoarea pot diferi. Deși o teacă poate rezistă 2-3 săptămâni fără a se desface, pentru a dezvolta cea mai bună aromă, este foarte importantă perioada de recoltare. Tecile sunt duse într-o locație foarte aproape de locul de recoltare, unde fiecare fruct este desfăcut cu ajutorul macetei sau pur și simplu prin lovirea a două teci, în așa fel încât semințele și pulpa din interior să poată fi extrase.

Fermentarea si uscarea:

Semințele trebuiesc fermentate înainte de a fi măcinate și procesate. Fiecare teacă conține în jur de 50-60 de semințe mici (3 cm x 1,5 cm) care trebuiesc la rândul lor sparte înainte de a fi puse la fermentare. Fermentarea da aromă și gust și ajută la îndepărtarea resturilor de pulpă.

După fermentare, semințele sunt uscate timp de o săptămâna. Din 100 kilograme de semințe, în urmă uscării rămân 45 kilograme.

Prăjirea

Boabele de cacao sunt atent curățate și sortate în fabrică și apoi prăjite cu ajutorul unui echipament special, la o temperatură de 130 a€“ 150 C.Prăjirea este o etapă esențială în întreg procesul de producție, iar calitatea viitoarei ciocolate,aroma și gustul depind foarte mult de ea.

Măcinarea:

După prăjire, boabele sunt sfărâmate în bucăți încă grosiere, apoi măcinate cu ajutorul unor mori speciale. Cu cât boabele sunt mai fîn măcinate, cu atât gustul ciocolatei va fi mai aromat și mai fin.

Conjarea:

După amestecare și măcinare, masa de ciocolată este supusă conjarii care presupune amestecare la o temperatură ridicată.

Temperarea:

Temperarea este etapa cheie în producerea unei ciocolate. Este un proces lung și complex care necesită experiență și îndemânare. După conjare masa fierbinte de ciocolată trebuie să fie răcită, dar acest lucru se poate face doar respectând anumiți pași.

Turnarea:

După temperare, ciocolată este turnată în forme încălzite. În această fază, dacă rețeta o cere, numeroase ingrediente (alune, creme, etc) sunt adăugate în ciocolată. Apoi ciocolată este pusă în instalații speciale de răcire unde se întărește și căpăta o suprafața lucioasă foarte apetisanta. În final, formele sunt întoarse și bătute, produsele fiind impachetate si etichetate manual sau automat.

Ciocolata este un un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori lapte şi unele arome specifice. Ciocolata este servită de obicei sub formă de tabletă, baton, praline, îngheţată sau alte produse de cofetărie.

În prezent, ciocolata este produsă în milioane de forme şi sortimente.

Deşi o plac, românii consumă puţină ciocolată, în special sub formă de tablete (70% din piaţă), considerate energizante (chiar înlocuitor al cafelei). Batoanele şi pralinele se mulţumesc cu cote de piaţă minore, de 20% şi respectiv 10%.

Alegerile pe care le are la dispoziţie consumatorul român de tablete de ciocolată sunt aşadar destul de limitate în materie de branduri (3-4 în fiecare segment). Dar preferinţele de consum par să fie influenţate în primul rând de ingredientele ciocolatei, domeniu în care opţiunile sunt mult mai numeroase, atât la nivel de brand cât şi la nivel de segment de piaţă: ciocolata albă, ciocolata cu lapte sau amăruie, ciocolata cu diferite ingrediente (alune, stafide, arahide) sau creme (cappuccino, caramel, iaurt, căpşuni, brandy, rom, piersici, cireşe).

Ciocolata neagră;

Ciocolata neagră numită şi ciocolată amăruie este un amestec de cacao şi unt de cacao cu zahăr. Ea conţine minimum 35% cacao, proporţia depinzând de fabricant. Necesarul de zahăr depinde de amăreala varietăţii de cacao utilizată.

Ciocolata cu lapte:

Ciocolata cu lapte conţine conform reglementărilor UE impuse un minim 25% substanţă uscată de cacao şi 12 % substanţă solidă de lapte (în general lapte praf sau lapte condensat ). Prima ciocolată cu lapte a fost lansată de elveţianul Daniel Peter 1875.

Ciocolata albă;

Ciocolata albă este ciocolata produsă din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie şi alte arome.

Nu conţine cacao pudră sau alte preparate din cacao de aceea are o culoare apropiată de alb.

Ciocolata cu diferite ingrediente:

Chiar dacă ne referim la ciocolata albă sau neagră, cu lapte sau fără, există şi alte ingrediente des utilizate în compoziţia ciocolatei, respective alune, stafide, migdale, fulgi de cereale, mentă, fructe.

Preview document

Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 1
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 2
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 3
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 4
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 5
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 6
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 7
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 8
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 9
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 10
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 11
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 12
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 13
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 14
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 15
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 16
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 17
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 18
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 19
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 20
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 21
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 22
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 23
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 24
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 25
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 26
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 27
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 28
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 29
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 30
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 31
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 32
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 33
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 34
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 35
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 36
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 37
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 38
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 39
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 40
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 41
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 42
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 43
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 44
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 45
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 46
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 47
Analiza protecției consumatorului privind piața din România - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Analiza Protectiei Consumatorului Privind Piata din Romania.doc

Te-ar putea interesa și

Protecția consumatorului

CAPITOLUL I OBIECTIVELE PROGRAMELOR DE PROTECTIE A CONSUMATORILOR Campul foarte larg de actiune, in cadrul caruia puterea publica sau diversele...

Practică BRD

Rezumat introductiv În acest proiect ne propunem sa realizam o prezentare cât mai completa si corecta a situatiei societatii BRD Groupe Société...

Autentificarea și Expertizarea Ceaiului

1. Istoria ceaiului Istoria ceaiului incepe in China, aceasta ţara fiind patria arbustului de ceai (ceaiul salbatic din Assam a fost descoperit...

Raport de Cercetare Privind Promovarea Pantofilor Sport GDA

Raport de cercetare privind promovarea pantofilor sport G.D.A. Firma noastră, Fantastic3 S.R.L, şi-a propus să lanseze un nou produs pe piaţa din...

Piața vinurilor în România

INTRODUCERE Romania este o tara cu o bogata traditie in producerea vinului. Potrivit unei recente lucrari de zonare a productiei viticole, in...

Plan de Marketing - Nestle

1. PREZENTAREA FIRMEI Nestlé, de-a lungul dezvoltării sale istorice, de la o afacere de dimensiuni mici până la a fi liderul mondial pe piaţa...

Fermă de iepuri - SC Zec SRL

I.Tipul afaceri I.1 Tipul societatii comerciale alese si actele necesare Infiintarea unei firme din punct de vedere legal presupune urmatorii...

Activitatea Europarlamentarilor din România la Parlamentul European

I. PARLAMENTUL EUROPEAN Parlamentul European este institutia cu cea mai spectaculoasa evolutie din istoria Uniunii Europene. Initial, ca Adunare...

Ai nevoie de altceva?