Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6510
Mărime: 42.61KB (arhivat)
Publicat de: Iustinian Vasile
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

I. Concurentii

Ei reprezinta o componenta nelipsita a micromediului , reprezentati de firme sau persoane particulare care isi disputa aceasi categorie de clienti, si in numeroase cazuri aceasi furnizori sau prestatori de servicii.

Calitatea serviciilor prestate reprezinta o modalitate eficace de obtinere a unui avantaj competitiv. Existenta unei concurente puternice , nu numai in domeniul serviciilor, este un element datorita caruia clientii au de castigat, in aceste conditii li se ofera produse turistice cat mai competitive. Existand concurenta, organizatorii de produse turistice acorda o importanta mai mare calitatii serviciilor oferite turistilor si in acelasi timp si pretul se stabileste la un nivel mai mic.

Concurentii sunt firme similare care urmaresc sa satisfaca aceleasi nevoi ale clientilor, fiind percepute de consumatori ca alternative pentru satisfacerea nevoilor lor. Concurentii unei firme pot apartine, fiecare, uneia din cele patru categorii: concurenti directi, concurenti indirecti, inlocuitori si nou-veniti.

Concurentii directi cuprind firmele care ofera acelasi tip de produse sau servicii pentru a satisface aceleasi nevoi.

Ministerul Culturii si Turismului al Republicii Moldova a stabilit si recomanda folosirea normelor metodologice de clasificare a structurilor de primire turistica, in acest context ele prezinta aceasta clasificare in mediul rural al Republicii Moldova toate tipurile de unitati de la care pot fi utilizate pentru primirea turistilor (hotele mici si rurale, vile, bungalouri, tabere de odihna, camping etc). Consideram totusi ca cele mai adecvate forme de cazare pentru tara noastra cu conditiile sale specifice sunt pensiunile turistice si agroturistice.

Pensiunile agroturistice se clasifica dupa modelul european in:

Pensiuni de familie – in care vor fi incluse acele case care au cel mult 5 camere – si pensiuni de grup – care au peste 5 camere

Pensiuni agroturistice - la aceste pensiuni, proprietarii au o mica gospodarie, gradina, animale si ofera turistilor propduse naturale, ecologice, din productie proprie sau de la alte ferme din sat

Pensiunile cu farmec/pensiuni recomandate – sunt acle pensiuni care ofera turistilor ceva deosebit, inedit

Pensiuni pentru pescuit/pentru vanatoare /podgorii .

Numarul de turisti cazati in aceste tipuri de sructuri, in 2005 s-a ridicat pina la 1807 persoane, dintre care 1003 sunt persoane nerezidente. Numarul inoptarilor turistilor in aceste structuri a atins cifra de 3799, din care nerezidenti-2492.

Turistilor straini le este adusa la cunostinta informatia referitoare la turismul rural din Republicca Moldova, conform careia in republica noastra exista 5 hotele rurale. Aproximativ 10 pensiuni agroturistice, un sat de vacanta “Satul Moldovenesc”, circa 200 de tabere in spatiul rural si un numar mare de persoane, care ofera cazare in sectorul privat in sate si orase. In termenii cazarii in mediul rural, exista o varietate de preturi de la circa 2 Euro per persoana pe zi la 50 Euro per persoana/zi, in timp ce 3 mese pe zi pot costa de la 4 la 15 Euro de persoana/zi.

Turismul rural este destinat atit clientilor individuali, familiilor, cit si clientilor in grup. De o mare popularitate se bucura excursiile cu familia. Avind in vedere ca aceste tipuri de structuri de cazare dispun de un numar mic de locuri, comparativ cu hoteurile, trurisitii care le viziteaza beneficiaza de o atentie sporita din partea gazdelor si au posibilitatea de a alege dintr-o gama larga de servicii puse la dispozitia lor. Orientarea turistilor spre anumite pensiuni agroturistice este in strinsa legatura cu preferintele fiecaruia si cu cerintele individuale.

Pentru vacantele la tara au fost elaborate programe turistice, care contin diferite oferte pentru prestarea diverselor servicii:

- „Cazare si masa intr-o gospodarie taraneasca", unde oaspetele beneficiaza de о odaie inchinata in casa sateanului si de bucate din produsele agricole ale acestuia.

- „Vacanta intr-o pensiune rurala/hotel rural", unde oaspetele benficiaza de un set de servicii clasificate, necesare unei calatorii intr-o anumita zona rurala, rezervatie etc. Hoteluri rurale au existat si mai exista in satele din Moldova (de exemplu, in Tvardita), de aceea aceasta experienta poate fi renovata. Daca anterior ele erau destinate cazarii tinerilor specialisti sau membrilor delegatiilor, actualmente pot fi utilizate pentru primirea turistilor din orase, lucratorilor reprezentantelor straine in Republica Moldova etc.

Preview document

Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 1
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 2
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 3
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 4
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 5
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 6
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 7
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 8
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 9
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 10
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 11
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 12
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 13
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 14
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 15
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 16
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 17
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 18
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 19
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 20
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 21
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 22
Micromediul de marketing al firmelor turistice din Republica Moldova - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Micromediul de Marketing al Firmelor Turistice din Republica Moldova.doc

Te-ar putea interesa și

Marketing Turistic

Societatea Inter-Tour S.R.L. a fost infiintata in anul 1994 si este inmatriculata in Registrul comertului cu nr. J 04 317 1994, avand forma...

Raport de practică la combinatul de vinuri Cricova SA

CONŢINUTUL PRACTICII 1. Caracteristica generală a întreprinderii Domeniul de activitate - Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A., renumit pentru...

Ai nevoie de altceva?