Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 12646
Mărime: 59.66KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra B.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Capitolul 1. Personalitatea - Dimensiunile şi calităţile psihice

Activitatea dintr-o companie de publicitate presupune un contact direct şi permanent cu clientul.

De aceea o componentă deosebit de importantă a calităţii serviciilor unei companii de publicitate o reprezintă personalitatea şi comportamentul personalului, cel care creează în final mulţumirea şi satisfacţia clientului.

1.1 Stabilirea dimensiunilor personalităţii

Pentru a demonstra importanţa rolului pe care îl joacă personalitatea umană în companiile de publicitate, este necesară ilustrarea dimensiunilor personalităţii. Dimensiunile personalităţii sunt întâlnite în literatura de specialitate şi sub denumirea de laturi, componente ale personalităţii.

În psihologie există mai multe modalităţi de a soluţiona această problemă. Una dintre ele se referă la luarea în calitate de criteriu al stabilirii acestor dimensiuni a vieţii psihice. Se iau în considerare afectivitatea, motivaţia şi cogniţia, astfel că personalitatea are o latură intelectuală, una afectivă şi o latură motivaţională la care se adaugă şi latura acţională ca fiind sistemul de deprinderi ale personalităţii.

Principalul pericol al acesteia era al suprapunerii personalităţii peste celelalte componente ale vieţii psihice. În momentul în care s-a considerat că personalitatea se referă la o serie de însuşiri psihice, psihologii au încercat să depisteze asemenea însuşiri psihice. S-a postulat existenţa a trei dimensiuni ale personalităţii:

1. temperamentală, care ne furnizează informaţii cu privire la firea omului;

2. aptitudinală, referitoare la disponibilităţile omului;

3. caracterială, referitoare la modul de comportare, relaţionare a omului în planul vieţii sociale.

Această modalitate a existat multă vreme şi este cunoscută sub denumirea de ,,structura tripartită” (G. W. Allport, 1991). Pe măsură ce obiectul psihologiei a suportat modificări, s-au adus noi modalităţi de stabilire a acestor dimensiuni, cum ar fi alegerea unui criteriu care să ofere cele mai multe explicaţii ale personalităţii.

Obiectul psihologiei reprezintă acţiunea omului concret sau omul concret care acţionează. Activitatea este mijlocul prin intermediul căruia e modelată personalitatea. Prin analogie cu caracteristicile activităţii sunt stabilite dimensiunile personalităţii. Activitatea presupune o bază energetică, acest lucru intrând chiar în definirea activităţii. Prin analogie cu această bază energetică la nivelul personalităţii apare dimensiunea dinamico-energetică a Personalităţii, aceasta fiind constituită din temperament.

Activitatea presupune o serie de elemente intrinseci ei: actele, mişcările, acestea fiind fundamentele constituante care asigură activitatea ca stare. Astfel, de aici rezultă dimensiunea instrumentală a Personalităţii care e constituită din aptitudini şi capacităţi.

Activitatea presupune o notă definitorie pe axa motivaţie – scop. Prin analogie cu această axă la nivelul personalităţii apare dimensiunea relaţională a personalităţii, dimensiunea valorică, dimensiunea de reglare a personalităţii, aceasta fiind constituită din caracter.

Activitatea are o anumită finalitate, pe de o parte adaptativă, aceasta punându-ne în acord cu mediul, prin analogie în planul personalităţii rezultând dimensiunea rezolutivă constituită din inteligenţă, iar pe de altă parte transformativă, aceasta nu se limitează la reproducerea ei realizând modificări. Astfel, se vorbeşte despre dimensiunea transformativ-creatoare-constructivă, constituită din creativitate.

1.2 Temperamentul – Latura dinamico - energetică a personalităţii

Această latură a personalităţii este dinamică deoarece ne furnizează informaţii referitoare la cât de iute sau lent este un individ, cât de accelerată este viaţa lui psihică. Este energetică deoarece depinde de cantitatea de energie pe care o deţine un individ şi de cum e ea consumată, de aici rezultând diferenţele comportamentale.

În cele ce urmează sunt prezentaţi indicatori sau criterii de recunoaştere a temperamentului.

Temperamentul reprezintă dimensiunea personalităţii care intră cel mai de timpuriu în funcţiune (de la naştere), se exprimă cel mai pregnant în conduitele individului; de aceea nu sunt necesare metodele de depistare a temperamentului. Este suficient să observăm conduitele subiectului. (M. Zlate, 2000).

În ceea ce priveşte indicatorii de recunoaştere a temperamentului pe care Departamentul de resurse umane din cadrul companiei de publicitate trebuie să îi aibă în vedere sunt: intensitatea trăirilor psihice, durata trăirilor psihice, ritmul trăirilor psihice, viteza cu care se manifestă, vivacitatea, modul de intrare, persistenţă şi de ieşire, tempoul vieţii psihice, egalitatea sau inegalitatea manifestărilor comportamentale, adaptabilitatea la situaţiile noi. Toţi aceşti indicatori temperamentali cu condiţia să fie respectate:

- este necesar ca ei să se manifeste nu doar în unul sau altul dintre procesele psihice ale individului ci în absolut toate;

- aceştia trebuie să aibă o manifestare relativ stabilă, trebuie să caracterizeze persoana respectivă pe durate mai mari de timp.

Conceptul de ,,tip” sau ,,tipuri comportamentale” este definit astfel: ,,Tipul este o dispoziţie psihică dominantă de natură neutrală proprie unui grup de oameni în mod comparativ fără ca acest grup să se distingă strict de alte grupuri” (William Stern, după Şt. Zisulescu, 1978). Important este faptul că nu numărul acestor dispoziţii contează ci cum sunt ele structurate.

Caracterul general: tipul conţine o serie de trăsături comune care sunt întâlnite la mai mulţi indivizi: A treia caracteristică a tipului este că această organizare trebuie să fie interior consistentă astfel încât să tindă a se manifesta împreună.

Clasificarea temperamentului se realizează în funcţie de numărul de dimensiuni pe care le cuprind tipologiile respective:

a) tipologiile unidimensionale – criteriul de la care porneşte clasificarea este o anumită substanţă care există în organism şi care îşi pune amprenta asupra fizionomiei, bolilor de natură somatică a subiectului;

b) tipologiile bidimensionale ce presupun două dimensiuni. Acestea asociază criteriul psihologic cu criterii de altă natură: tipologii psihofiziologice, psihosociale, psihopatologice (M. Zlate, 2000).

Preview document

Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 1
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 2
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 3
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 4
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 5
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 6
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 7
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 8
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 9
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 10
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 11
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 12
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 13
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 14
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 15
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 16
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 17
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 18
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 19
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 20
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 21
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 22
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 23
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 24
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 25
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 26
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 27
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 28
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 29
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 30
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 31
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 32
Personalitatea - Dimensiunile și Calitățile Psihice - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Personalitatea - Dimensiunile si Calitatile Psihice.doc

Alții au mai descărcat și

Copingul ca Mecanism de Gestionare a Stresului Ocupațional

Rezumat Lucrarea de faţă îşi are menirea de a trata un subiect care, deşi nu a cunoscut suficiente cercetări, prezintă mai multe abordări şi...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Efectele Psihologice ale Bolii asupra Personalității Femeilor Bolnave de Cancer Mamar

Motivatia alegerii temei. În literatura de specialitate problematica psihoterapiei si a impactului unei boli grave cum este cancerul mamar asupra...

Formarea conduitei moral-civică la vârsta școlară mică

ARGUMENT „Educaţia moral-civică este o componentă a educaţiei în legătură cu care se poartă unele discuţii controversate, unii autori...

Strategii didactice în vederea dezvoltării aptitudinilor artistice, bază a capacității interpretative muzicale la copiii din școlile populare de artă

Prolegomene Învățământul muzical din România (Țările Române și Transilvania) În istoria învățământului muzical din România s-a manifestat o...

Îngrijirea pacientului cu apendicită acută

I. NOTIUNI DE NURSING Procesul de nursing este rezolvarea problemei pe baza unui plan – cadru de acordare a ingrijirilor atat pacientului, cat si...

Piata, Locul de Manifestare a Ofertei Turistice

ARGUMENT Turismul, prin esenţa şi structura sa este un fenomen foarte complex. Componentele sale politice, economice, sociale, cultural-educative...

Femeia, victimă a violenței domestice

Cap 1. Introducere 1.1. Abordări cu privire la violenta domestica Pe parcursul secolului XX, situaţia femeilor s-a ameliorat treptat. Acest lucru...

Psihologia personalitătii

CAPITOLUL I. BAZELE PSIHOLOGIEI PERSONALITATII 1.1. Obiectul psihologiei personalitatii. Definirea conceptului de persoana, trasatura de...

Temperamentul

Definiţie: Temperamentul se referǎ la dimensiunea energetico-dinamicǎ a personalitǎţii şi se exprimǎ in particularitǎţi ale activitǎţii...

Ai nevoie de altceva?