Cuprins
- Introducere .3
- Capitolul 1. Taxele vamale .4
- 1.1 Taxele vamale - caracteristică generală . . ..4
- 1.2. Tariful vamal și regimurile vamale din R.M . 6
- 1.3.Metode de determinare a valorii mărfii în vamă . 8
- Capitolul 2. Politica și activitatea vamală .. .10
- 2.1.Politica vamală . . 10
- 2.2. Tranzitul mărfurilor și al persoanelor .12
- Concluzie ... .14
- Bibliogrfie ..15
- Anexe . 16
Extras din referat
Introducere
În organizarea statului, vama este o institutie complexa care, pe langa rolul ei primordial, fiscal, indeplineste functia de instrument de protectie a economiei naționale și, indirect, un rol social si de aparare a națiunii. Numeroase documente istorice au atestat de-a lungul timpului existența și dezvoltarea impunerilor vamale precum și apariția unui regim vamal. Astfel, existau taxe care se încasaula frontiere pentru orice fel de marfă, la trecerea mijloacelor de transport prin centrele urbane,cu prilejul vânzării lor și la ieșirea din țară.Într-o anumită perioadă de timp, taxele vamale au constituit aproape sursa principalăde venituri în bani și mărfuri a domniilor, deoarece se aplicau pe toate mărfurile importate,exportate și în tranzit. Regimul taxelor vamale a fost fixat prin convenții, tratate sau privilegiicomerciale încheiate de domnii țărilor române cu șefii statelor cu care aveau relații comerciale precum și cu anumite centre comerciale străine sau asociații de negustori. Pentru unelecategorii de mărfuri, se acorda reducere de vămi, pentru altele se plătea mai mult. Până în adoua jumătate a secolului XVI-lea, politica vamală s-a caracterizat prin existența unor taxeuniforme.Valoarea vamală nu coincidea cu cea reală, ci reprezenta o valoare stabilită uneori princutumă, alteori prin convenția ad-hoc intervenită între vameși și negustori.Taxele vamale se plăteau fie în bani, fie în natură, o cotă parte din mărfurile supusevămuirii. Plata vămii nu constituia o obligație generală și fără excepții. De la impunerilevamale existau derogări prevăzute în mod oficial.Dreptul de a organiza și percepe taxele vamale era exercitat direct de către rege,voievod, principe sau concesionat în favoarea unor orașe sau persoane fizice: nobili, negustoriindigeni ori străini.Concesionarii plăteau arenda direct suveranului sau negustorilor care, avansândfondurile de care acesta avea nevoie, le putea recupera direct de la concesionari.În condițiile diversificării fluxurilor internaționale de materii prime, produse, serviciieconomice, ale necesității racordării economiei naționale la fluxurile economice mondiale,taxele vamale nu constituiau o formă ideala de impunere. Utilizarea acestora în scopulasigurării unei protecții temoporare a producției industriale în recesiune, constituia onecesitate, întrucât costurile de restructurare rapidă a economiei erau dificil de finanțat.
Capitolul 1. Taxele vamale
1.1 Taxele vamale - caracteristică generală
Printre formele impozitelor indirecte se regăsesc și taxele vamale, care au apărut în contextul dezvoltării schimburilor economice, iar în societatea modernă ele se aplică de către state și au ca obiect mărfurile tranzacționate în plan internațional, în cadrul operațiunilor de import , export și de tranzitare a granițelor diverselor țări . Astfel de taxe s-au folosit în trecut și în interiorul țării, sub diferite forme, cum ar fi la intrarea în diferite orașe.Alături de accize și de TVA, taxele vamale sunt o componentă importantă a impozitelor indirecte, cu ajutorul cărora se constituie resursele finanțelor publice.
Dublul rol al finanțelor publice, de resursă financiară publică și respectiv de mijloc de protecție, inclusiv de influențare a vieții economice și sociale, este strâns legat de politica generală a statelor, care în timp și spațiu a făcut să primeze periodic, fie rolul financiar, fie cel protecționist, în funcție de contextul socio-economic și evoluția relațiilor economice internaționale existente într-o perioadă sau alta.
Taxă vamală este plata obligatorie, percepută de autoritatea vamală la introducerea sau la scoaterea mărfurilor de pe teritoriului vamal al Republicii Moldova. Teritoriul vamal este teritoriul asupra căruia Republica Moldova are dreptul exclusiv de jurisdicție în domeniul activității vamale.
Scopul aplicării taxelor vamale este:
- optimizarea structurii importului de mărfuri;
- echilibrarea importului și exportului de mărfuri;
- protecția producătorilor de mărfuri autohtoni;
- crearea condițiilor favorabile pentru integrarea Republicii Moldova în economia mondiala.
Taxele vamale se aplică conform tarifului vamal. Tarif vamal reprezintă catalogul care cuprinde nomenclatorul de mărfuri introduse pe teritoriul vamal sau scoase de pe teritoriul vamal, precum și cotele taxei vamale aplicate acestor mărfuri. Nomenclatorul de mărfuri este lista care cuprinde codurile, denumirile și descrierea mărfurilor corespunzătoare sistemelor de clasificare aplicate în practica internațională.
Obiect al impunerii cu taxe vamale sunt mărfurile importate, exportate sau care sunt în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova.
Plătitori ai taxelor vamale sunt persoanele fizice și juridice care dețin obiectul impozabil. Cotele taxei vamale și lista mărfurilor supuse acesteia se stabilesc de către Parlament. Ele se aplică în conformitate cu legislația și cu acordurile internaționale, la care Republica Moldova este parte. Cotele taxei vamalesunt unice și nu pot fi modificate, cu excepția cazurilor prevăzute de legislația în vigoare sau de acordurile internaționale, la care Republica Moldova este parte. Taxele vamale prezintă un caracter obligatoriu, de a fi plătite, iar nerespectarea acestuia presupune obligația silită de a achita aceste taxe, al căror beneficiar este statul. Aceste taxe au ca obiecte bunurile care trec granița țării, dar și pe cele care realizează schimburi pe teritoriul național între diferite persoane. După obiectul impunerii, taxele vamale sunt de trei feluri :
- Taxe vamale de import;
- Taxe vamale de export;
- Taxe vamale de tranzit.
Bibliografie
1.Codul vamal al R.M
2.Legea privind aprobarea nomenclaturii combinate de mărfuri nr.172 din 2014
3.Legea privind tariful vamal nr. 1380 din 20.11.1997
4. http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=319952
5. http://www.fisc.md/Acte_Legislative.aspx
Preview document
Conținut arhivă zip
- Taxele vamale.docx