Cercetarea la fața locului

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6264
Mărime: 46.46KB (arhivat)
Publicat de: Sebastian P.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. I. NOȚIUNEA ȘI IMPORTANȚA CERCETĂRII LA FAȚA LOCULU 1
  2. 1.1. Necesitatea efectuării activității de cercetare la fața locului 2
  3. 1.2. Trăsăturile caracteristice ale activității de cercetare la fața locului 3
  4. II. CONSIDERAȚII PRIVIND REGLEMENTAREA PROCESUALA PENALĂ 4
  5. 2.1. Faza de urmărire penală 4
  6. 2.2. Faza de judecată 4
  7. III. IMPORTANȚA ȘI OBIECTIVELE CERCETĂRII LA FAȚA LOCULUI 5
  8. 3.1. Importanța cercetării la fața locului 5
  9. 3.2. Obiectivele cercetării la fața locului 6
  10. IV. PREGĂTIREA ÎN VEDEREA CERCETĂRII LA FAȚA LOCULUI 6
  11. 4.1. Măsurile pregătitoare până la deplasarea la fața locului 7
  12. 4.2. Măsurile pregătitoare după sosirea la fața locului 8
  13. 4.3. Metode de cercetare 9
  14. V. FAZELE REZULTATELOR CERCETĂRII LA FAȚA LOCULUI 10
  15. 5.1. Cercetarea în faza statică 10
  16. 5.2. Cercetarea în faza dinamică 11
  17. VI. FIXAREA REZULTATELOR CERCETĂRII LA FAȚA LOCULUI 12
  18. 6.1. Fixarea rezultatelor cercetării la fața locului prin proces-verbal 12
  19. 6.2. Schița locului faptei 13
  20. 6.2.1. Planul schiță 13
  21. 6.2.2. Desenul schiță 14
  22. 6.3. Fotografiile și înregistrările video judiciare 14
  23. 6.3.1. Fotografia de orientare 14
  24. 6.3.2. Fotografiile schiță 14
  25. 6.3.3. Fotografia obiectelor principale 14
  26. 6.3.4. Fotografiile de detaliu 14
  27. BIBLIOGRAFIE 15

Extras din referat

I. NOȚIUNEA ȘI IMPORTANȚA CERCETĂRII LA FAȚA LOCULUI

Momentul de referință al apariției noii științe judiciare se situează în urmă cu un secol, fondatorul ei fiind socotit cunoscutul judecător de instrucție austriac și profesor de Drept penal, Hans Gross. El avea să editeze, în 1893, “Manualul judecătorului de instrucție”, reeditat în scurt timp sub denumirea “Manualul judecătorului de instrucție în sistemul criminalisticii”

Procedeul probator, denumit în Codul de procedură penală cercetarea la fața locului - cunoscut în legislațiile occidentale și ca cercetarea scenei infracțiunii sau scena crimei, cum este cazul sistemului judiciar de tip anglo - saxon, ori american - reprezintă actul de debut al investigațiilor în fapte de periculozitate deosebită: omucideri, violuri sau tâlhării urmate de moartea victimei, distrugeri, catastrofe sau accidente grave, infracțiuni din domeniul crimei organizate ș.a.

Legiuitorul român reglementează cercetarea la fața locului în cadrul art. 192 din Codul de Procedură Penală, ca fiind activitatea desfășurată de către organul de urmărire penală sau instanța de judecată, atunci când este necesar să se facă constatări cu privire la situația locului săvârșirii infracțiunii, să se descopere și să se fixeze urmele infracțiunii, să se stabilească poziția și starea mijloacelor materiale de probă și împrejurările în care a fost săvârșită infracțiunea .

„Cercetarea la fața locului se înscrie printre activitățile de bază ce contribuie în mod substanțial la aflarea adevărului în cauză, de ea depinzând în mod substanțial lămurirea problemelor referitoare la faptele și împrejurările acesteia, inclusiv cu privire la persoana făptuitorului” .

„Nu de puține ori, această activitate se constituie în unica modalitate de obținere a probelor și mijloacelor materiale de probă, cel puțin în prima fază a cercetărilor” .

Etimologic, a cerceta provine din latinescul "circitare" și semnifică a examina, a observa, a studia, a investiga, a se informa.

Importanța acestui act procedural este relevată prin obiectul său complex, unde se arată că cercetarea la fața locului se efectuează atunci când este necesar să se facă constatări cu privire la situația locului săvârșirii infracțiunii, să se descopere și să se fixeze urmele infracțiunii, să se stabilească poziția și starea mijloacelor materiale de probă și împrejurările în care infracțiunea a fost săvârșită.

Sintagma „fața locului" reprezintă nu numai locul propriu-zis unde s-a comis infracțiunea, ci și zonele mai apropiate sau alte locuri, din care se pot desprinde date referitoare la pregătirile, comiterea și urmările faptei, inclusiv căile de acces și de retragere ale autorului din câmpul infracțional.

Locul săvârșirii faptei este cel mai bogat în urme sau date referitoare la infracțiune și la autorul acesteia, astfel că de modul în care se efectuează întreaga cercetare, căutare și ridicare a urmelor sau a probelor materiale, ca și fixarea rezultatelor, va depinde, într-o mare măsură, soluționarea cazului, identificarea autorului, precum și a celorlalți participanți la comiterea faptei penale.

1.1. Necesitatea efectuării activității de cercetare la fața locului

Potrivit normei juridice cadru, cuprinsă în art. 192 alin. 1 din Codul de Procedură Penală, organele judiciare, analizând considerente ce țin de utilitatea, necesitatea și oportunitatea efectuării unei activități, pot decide să se deplaseze în cadrul sistemului de referință spațial - unul sau mai multe - pe care se găsesc urmele și mijloacele materiale de probă, unde se desfășoară activitatea de cercetare la fața locului în vederea :

- examinării locului faptei și fixării procesuale a celor descoperite;

- căutarea, descoperirea, fixarea, ridicarea, examinarea și interpretarea urmelor, elaborarea și verificarea de versiuni cu privire la natura infracțiunii comise, la numărul și identitatea făptuitorilor, precum și la aspecte ce țin de loc, timp, natura activităților desfășurate de făptuitori, metode și mijloace folosite, mobil, scop, urmările survenite ca rezultat al săvârșirii infracțiunilor;

- stabilirea locurilor de unde se putea percepe, în total sau în parte, activitatea desfășurată de către făptuitori;

- identificarea martorilor oculari, a persoanelor vătămate, a altor persoane care cunosc date despre săvârșirea infracțiunii și, în unele cazuri, chiar a făptuitorilor;

- luarea unor măsuri de limitare a pagubelor, determinare a cauzelor, condițiilor și împrejurărilor ce au determinat sau favorizat săvârșirea infracțiunii și a măsurilor de prevenire care se impun, atât în legătură cu activitatea ilicită desfășurată cât și cu privire la apariția de noi consecințe .

Bibliografie

Aionițoaie C., Tactica cercetării la fata locului în „Curs de criminalistică”, Academia de Poliție „Al. I. Cuza”, București.

Berchesan V., Pletea C. și Sandu I. Eugen, Cercetarea la fata locului în "Tratat de tactica criminalistică", Ed. Carpați, Craiova, 1992.

Ciopraga A., Criminalistică - Tratat de tactică, Ed. Gama, Iasi, 1996.

Coman L. și Constantinescu M., „Reguli tactice ale efectuării cercetării la fața locului”, în tratat practic de criminalistică, vol. I, Ministerul de Interne, 1976.

Coman L.și Constantin I.R., în lucrarea colectivă Tratat practic de criminalistică, vol.I Ed.Ministerului de Interne, București.

Dongoroz V., Daringa GH., Kahane S., Lucinescu D., Nemeș A., Popovici M., Sîrbulescu P.,

Stoican V., Noul Cod de procedură penală și Codul de procedură anterior, prezentare comparativă, Ed.Politică, București.

Hara C.E.O., Principii de bază ale cercetărilor penale, ediția a IV-a. Ed. Charles C.Thomas, Springfield, Illinois, S.U.A.

Hans Gross în Manuel pratique d’instruction judiciaire, Edit. Marchal et Billard, Paris, 1899

Lechat R., La technique de l enquete criminelle, tome I, Ed.Moderna, Bruxelles, 1959

Lepăduși V. și Grejdinoiu S.- Considerații privind investigarea criminalistică a locului faptei - lucrare apărută sub egida Asociației Criminaliștilor din România în 2004.

Palmiotto M.J., Criminal investigation, Ed.Nelson-Hall Publishers, Chicago, Illinois,SUA 1994

Stancu E. - Tratat de criminalistică, Ed. Actami, București, 2001.

Volonciu N., Tratat de drept procesual penal, Ed. Paideia, București, 1994.

Codul de procedură penală al României.

Preview document

Cercetarea la fața locului - Pagina 1
Cercetarea la fața locului - Pagina 2
Cercetarea la fața locului - Pagina 3
Cercetarea la fața locului - Pagina 4
Cercetarea la fața locului - Pagina 5
Cercetarea la fața locului - Pagina 6
Cercetarea la fața locului - Pagina 7
Cercetarea la fața locului - Pagina 8
Cercetarea la fața locului - Pagina 9
Cercetarea la fața locului - Pagina 10
Cercetarea la fața locului - Pagina 11
Cercetarea la fața locului - Pagina 12
Cercetarea la fața locului - Pagina 13
Cercetarea la fața locului - Pagina 14
Cercetarea la fața locului - Pagina 15
Cercetarea la fața locului - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Cercetarea la fata locului.doc

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni privind regimul drogurilor - Legea 143 pe 2000

1. Analiza infracțiunilor reglementate În încercarea de a defini conceptul de drog, observăm că nu există o definire unanim acceptată. Însă în...

Cercetarea la fata locului

Introducere Eficacitatea întregului arsenal de descoperire și cercetare a infracțiunilor este condiționată de oportunitățile și dezvoltarea...

Tactica ascultării suspectului, inculpatului

Inculpatul sau suspectul este principalul răspunzător pentru aevenimentul negativ pe care l-a comis, prin acțiunile sau inacțiunile sale. În...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Tactica ascultării invinuitului, inculpatului și altor părți

Prin intermediul Criminalisticii si nt elaborate metodele stiintifice si tactice de investigare a infractiunilor, asigurindu se o buna si eficienta...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Cercetarea la Fața Locului în Cazul Omuciderii

CAPITOLUL I DREPTUL LA VIAŢĂ - DREPT FUNDAMENTAL AL OMULUI SECŢIUNEA I ASPECTE ISTORICE PRIVIND DREPTUL LA VIAŢĂ Viaţa este bunul cel mai de...

Cercetarea la fata locului

INTRODUCERE Cercetarea la fața locului este una dintre cele mai importante activități care se desfășoară de către organele judiciare în vederea...

Cercetarea la Fața Locului

Introducere După cum se ştie, orice activitate infracţională presupune prezenţa făptuitorului la faţa locului şi desfăşurarea de către acesta a...

Cercetarea la Fața Locului

Introducere Eficacitatea muncii de descoperire şi cercetare a infracţiunilor în mare măsură este condiţionată de oportunitatea şi plenitudinea...

Cercetarea la Fața Locului

Cercetarea la faţa locului 1.Semnificaţia şi importanţa cercetării la faţa locului Cercetarea la faţa locului se înscrie printre activităţile ce...

Cercetarea la Fața Locului

CAPITOLUL I NOŢIUNEA ŞI IMPORTANŢA CERCETĂRII LA FAŢA LOCULUI Cercetarea la faţa locului este una din activităţile procedurale1 şi de tactică...

Cercetarea la fata locului a accidentelor de trafic rutier

CAP. I. NOȚIUNI GENERALE CU PRIVIRE LA CIRCULAȚIA RUTIERĂ 1.1. Definirea noțiunilor: accident de circulație și accident de circulație rutieră...

Structura și conținutul procesului verbal de cercetare la fața locului

Structura şi conţinutul procesului verbalde cercetarea la faţa locului De îndată ce s-a terminat cercetarea, pentru fixarea şi consemnarea...

Ai nevoie de altceva?