Rezumate descriptive și abstracte

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 4477
Mărime: 39.44KB (arhivat)
Publicat de: Bianca I.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

ABSTRACTE:

A. Informative

1. Christmas Carol - Charles Dickens

Nuvela începe cu prezentarea unui bătrân lacom și zgârgit, pe nume Ebenezer Scrooge, care urăște fericirea, familia, iubirea și Crăciunul, mai ales Crăciunul. Astfel că acțiunea începe în anul în care se împlinesc șapte ani de la moartea partenerului său Jacob Marley, în Ajunul Crăciunului. Protagonistul primește o vizită de la nepotul său car îl invită să pretreacă sărbătorile alături de familie și de cei dragi, dar acesta refuză, preferând să fie singur. Apoi îi gonește pe oamenii care colectează donații pentru nevoiași, ba chiar plângâdu-se ca funcționaru său Bob Cratchit primește o zi liberă de Crăciun și că este furt.

În acea noapte, este bântuit de fantoma lui Marley, care îi povestește lui Scrooge că el a fost condamnat la o eternitate în lanțuri, neliniștit, datorită lăcomiei lui și îl avertizează că asta e soarta oamenilor zgărciți și răi, să își petreacă eternitatea confuzi și pierduți în lume fără să se poată odihni vreodată. De asemenea, fantoma îl anunță că alte trei fantome îl vor vizita în acea noapte sperând că îl vor ajuta să se schimbe înainte să fie prea târziu.

Prima fantomă este ce a Craciunului trecut care îl duce într-un tur al amintirilor sale din copilărie, alături de surioara lui și primul său angajator. Trecutul prezintă, de asemenea, scene din tinerețea adultă a lui Scrooge, când se transformă în omul lacom de acum. Pe parcursul acestei călători Scrooge își amintește de toate bucuriile și iubirea pe care a trait-o alături de logdinca și angajatorul său.

Al doilea spirit este cel al Crăciunului prezent, care îl duce pe Scrooge într-un tur la casa nepotului său și a lui Bob Cratchit unde îi sunt prezentate două Crăciunuri diferite: unul plin de bucurie, dansuri și jocuri, dar și unul sărăcăcios dar plin de iubire. În vizita acestui Spirit aflăm că Bob are un fiu bolnav, Micuțul Tim, iar pentru că Scrooge îl plătește așa de puțin pe Cratchit ei trăiesc în sărăcie. Chiar dacă familia are multe motive pentru a fi nefericiți, Scrooge descoperă că dragostea și bunătatea lor unul față de celălalt luminează chiar și cea mai grea dintre situații. La finalul călătoriei Spiritul Craciunului prezent îl avertizează pe Scrooge că viitorul Micuțului Tim nu pare prea luminos.

Ultimul dintre fantome este Spiritul Crăciunului viitor, care îi arată un viitor sumbru. Scrooge vede lumea după moartea, o lume în care nimeni nu îi plânge pierderea ba chiar este un loc mai rece din cauza lui. Scrooge vede în sfârșit erorile căilor sale și roagă șansa de a aranja lucrurile cum trebuie și de a face ceea ce este corect.

Astfel că el se trezește în propriul său pat în ziua de Crăciun. El trimite un curcan uriaș și o sumă de bani la Bob Cratchits, mai apoi pleacă la petrecerea nepotului său, Fred, iar până la urmă și dă o donație extrem de mare pentru colecționarul de caritate. Își schimbă atitudinea și își trăiește restul vieții cu generozitate, veselie bună și compasiune față de cei mai răi. Într-adevăr, a devenit totul despre spiritul Crăciunului. De asemenea, primește un cățeluș.

Keywords: Craciun, fantome, spirit, trecut, viitor, prezent, iubire, amintiri

2. De veghe in lanul de secara de J. D. Salinger

Personajul principal este un adolescent , pe nume Holden Caulfield ce provine dintr-o familie bogata , cu doi frati si o sora : unul mai mare pe nume D.B. , scriitor la Hollywood , unul mai mic , Allie , care a murit de leucemie cu catva timp in urma si o sora in clasa a 4-a pe nume Phoebe. Acesta povesteste de ultimele lui zile petrecute la scoala Pencey deoarece era corigent la trei obiecte din patru si acum inainte de vacanta de Craciun urma sa fie exmatriculat , nefiind pentru prima oara deoarece el a mai fost exmatriculat de la Whooton si Elkton Hills.

Povestea incepe intr-o sambata , cu patru zile inainte de plecarea acasa , la New York , pe cand statea cocotat in varful unui deal si urmarea un meci de fotbal la care trebuia sa se duca , dar nu s-a dus. Unul din motivele pentru care nu se dusese era ca trebuia sa-si ia ramas bun de la Domnul Spencer , profesorul lui de istorie , inainte de plecarea acasa . Dupa o discutie moralizatoare despre teza sa la istorie si despre faptul ca l-a lasat corigent , Holden se intoarce la Pencey ,in camera sa, unde vorbeste cu vecinul lui de camera pe nume Ackley si cu colegul sau de camera , Stradlater , de la care mananca si bataie in urma unei discutii despre o prietena de-a sa pe nume Jane Gallagher cu care acesta iesise in oras si de care Holden era indragostit . Dupa acest incident hotaraste sa plece la New York unde sa petreaca cateva zile ca apoi sa se duca acasa si sa primeasca morala de la parinti pentru faptul ca a fost din nou exmatriculat . Acestia aveau sa afle despre Holden abia miercuri cand aveau sa primeasca o scrisoare de la director .

Dupa ce ajunge la New York se cazeaza la un hotel amarat unde cunoaste trei fete pe seama carora se distreza aproape toata noaptea deoarece erau “proaste si urate”.Apoi pleaca pentru a-si petrece seara la un cabaret si , neavand nimic de facut deorece era singur si deprimat , incepe sa bea si sa fumeze pana cand se intalneste cu o prietena de-a lui D.B..Voind sa scape de ea s-e intoarce la hotel cu o prostituata de pe urma careia mananca din nou bataie si ramane fara o parte din bani.

A doua zi isi da intalnire cu o veche prietena pe nume Sally pe care o duce la o piesa de teatru in care jucau actorii ei preferati dar pe care Holden nu-i putea suferi .Apoi se duc la patinuar, unde , dupa ce patineaza , intra intr-un bar si incearca sa o convinga sa mearga cu el intr-o excursie ca sa scape de acea lume nenorocita si sa ramana acolo pana la batranete , dar discutia nu se termina decat cu o cearta.

Iesind din patinuar , pleca sa manance si isi suna un fost coleg de la Whooton pentru a se intalni deoarece nu avea cu ce sa-si umple timpul . Dupa ce au purtat cateva discutii acesta pleca iar personajul principal , ramas singur din nou , incepe sa bea pana se imbata. Beat fiind , o suna pe Sally si dupa o scurta convorbire se duce la baie unde se baga cu capul in apa sperand sa se trezeasca din betie.

In clipa in care si-a revenit a plecat spre Cental Parck sperand ca va vedea ratele de pe lac si ca va putea raspunde la intrebare care il framanta de ceva vreme ( Oare unde se duc ratele cand vine iarna ? ) . Dar nu a gasit nici o rata si , asezandu-se pe o banca , a inceput sa se gandeasca ca din cauza parului care-a inghetat va face pneumonie si va muri. Si se gandea la inmormantare sa si la toata lumea care va veni , bucurandu-se insa ca va fi cu Allie .

Preview document

Rezumate descriptive și abstracte - Pagina 1
Rezumate descriptive și abstracte - Pagina 2
Rezumate descriptive și abstracte - Pagina 3
Rezumate descriptive și abstracte - Pagina 4
Rezumate descriptive și abstracte - Pagina 5
Rezumate descriptive și abstracte - Pagina 6
Rezumate descriptive și abstracte - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Rezumate descriptive si abstracte.docx

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Utilizarea Calculatorului

1. Numarul paginilor web existente este de ordinul a) Miilor b) Sutelor de milioane c) Milioanelor d) Miliardelor 2. Folosirea indecsilor web...

Fundamentele Pedagogiei

Obiectivele cursului: ○Descrierea formelor educaţiei şi a relaţiilor dintre acestea ○Explicarea sarcinilor pedagogiei○Însuşirea noţiunilor de...

Ai nevoie de altceva?