Corupția - evoluția internațională de gestionare a noilor provocări

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 12 în total
Mărime: 1.02MB (arhivat)
Publicat de: Mihai Nechita
Puncte necesare: 5
Coruptia - Evolutia Internationala de Gestionare a Noilor Provocari

Extras din referat

Coruptia este :

Folosirea abuziva de catre o persoana a functiei de intermediar sau de decizie pe care o indeplineste,pentru a-i acorda celui care corupe sau comunitatii de interese pe care acesta o reprezinta,un avantaj economic sau administrativ,in schimbul unei sume de bani, a unor cadouri,a unor deplasari,excursii,concedii sau distractii sau a primirii unor proprietati.

Folosirea de catre o persoana a functiei sau pozitiei sale publice pentru a evita indeplinirea unor norme,baremuri sau proceduri legale,la obtinerea in folosul ei a unor avantaje materiale sau functii profesionale ori administrative.

Coruptia administrativa se refera si la mita platita in schimbul castigarii unor licente,usurarii procedurilor vamale,castigarii contractelor de achizitii publice ,sau pentru acordarea prioritatii la prestarea unei intregi varietati de alte servicii guvernamentale. La radacina acestui tip de coruptie sta puterea pe care o au aceste persoane publice de a acorda scutiri preferentiale ,de a stabili ordinea prioritatilor in furnizarea serviciilor publice,sau de a aplica in mod dicriminatoriu norme si alte reglementari.

Indicele de perceptie a coruptiei pe baza Transparency International

Transparency International (TI) este o organizatie non-guvernamentala care monitorizeaza si demasca coruptia la nivel de corporatii si la nivel politic pe scena internationala. Publica anual Indicele de perceptie a coruptiei, o lista comparativa a indicelui coruptiei de peste tot in lume. Sediul general este localizat in Berlin, Germania dar opereaza in mai mult de 70 de tari peste tot in lume.

Avand in vedere dezvoltarea Transparency International – coalitia globală impotriva coruptiei, exista o cerere tot mai mare de furnizare a unor analize de pronunzime cu privire la cauzele si consecintele coruptiei, folosind deopotriva mijloace cantitative si calitative. Responsabil pentru atucerea la indeplinire a acestor analze este Departamentul de Politici si Cercetare al Transparency International, care coordonează politici şi instrumente de cercetare complementare.

Cei mai importanti indicatori folositi de Transparency International sunt:

→ Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC), care clasează peste 150 de tari in functie de gradul in care este percepută existenţa corupţiei în randul

oficialilor si politicienilor. Acesta se bazează pe datele privind coruptia din sondajele specializate efectuate de mai multe institutii independente de renume.

→ Barometrul Global al Corupţiei (BGC) - sondaj de opinie ce masoara perceptia publicului larg asupra coruptiei si experientele oamenilor legate de acest fenomen.

→ Indicele Platitorilor de Mita (IPM) - sondaj care evalueaza oferta de coruptie in tranzactiile de afaceri interntionale, predispozitia companiilor din tarile puternic industrializate de a folosi mita in afara tarilor de origine.

Intre cele trei tipuri de indicatori, diferentele se plaseaza in special in zona persoanelor – subiecte ale sondajelor, cât şi in cea a sferei in care se manifesta coruptia cercetata. Astfel, in timp ce IPC evaluează nivelurile de percepţie a corupţiei în sectorul public, din perspectiva expertilor rezidenti si nerezidenti, IPM prezintă opiniile exprimate de experţi ai mediului de afaceri asupra tendinţei companiilor din principalele ţări exportatoare de a da mită în străinătate, adică asupra “ofertei” de corupţie, iar BGC prezintă viziunea publicului larg asupra corupţiei, în special din perspectiva experientei individuale (corupţia "mică").

Conținut arhivă zip

  • Coruptia - Evolutia Internationala de Gestionare a Noilor Provocari.ppt

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?