Analiza factorilor care influențează profitul firmei SC Electro SRL în perioada 1992-2006

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2316
Mărime: 26.79KB (arhivat)
Publicat de: Leonid Farcaș
Puncte necesare: 5

Extras din referat

I. Introducere

În condiţiile producţiei de mărfuri şi schimburilor reglate de piaţă, prin intermediul cererii şi ofertei, întreprinderea acţionează ca agent economic pe piaţă şi are un rol important în dezvoltarea economiei.

Pe baza problemei costului, preţului de vânzare, rentabilităţii produsului şi a eficienţei procesului de producţie se poate desfăşura procesul de analiză a rezultatelor întreprinderii în discuţie S.C. ELECTRO S.R.L.

Raţionalitatea activităţii economice e relevată de profit. Importanţa acestuia constă în motivaţia pe care o dă întreprinzătorilor. Profitul condiţionează situaţia economică şi socială a unităţii, iar maximizarea lui este un criteriu major al eficienţei întreprinderii.

În lucrarea „Microeconomie”, Dr.Ileana Tache susţine faptul că managerii de succes trebuie să înţeleagă modul în care forţele economice ale pieţei crează atât oportunităţi cât şi constrângeri în calea realizării profitului.

În studiul profitului ca diferenţă între veniturile încasate de firmă şi costurile implicate de plata factorilor de producţie trebuie ţinut cont de cele două componente. Venitul depinde de nivelul producţiei atât direct (cu cât e mai mare producţia vândută la un preţ dat, cu atât mai mari sunt veniturile) şi indirect (prin intermediul efectului asupra preţului, întrucât preţul cel mai înalt la care firma îşi poate vinde producţia depinde de cantitatea de producţie vândută). De asemenea, firma trebuie să suporte cheltuielile cu factorii de producţie implicaţi în activitate. O influenţă o are preţul factorilor de producţie - pentru orice combinaţie de input-uri, o schimbare a preţului unuia sau mai multor input-uri modifică cheltuiala necesară pentru plata acestora.

În viaţa economică există o mulţime de situaţii în care oamenii şi firmele se luptă pentru întâietate. De aceea se încearcă găsirea strategiilor şi a factorilor de decizie care ar trebui luaţi în considerare.

Lucrarea de faţă prezintă în continuare câteva date generale despre apariţia şi importanţa profitului cât şi factorii care îl influenţează. Se analizează influenţa acestora asupra obiectivului firmei- profitul.

II. Origini, etape ale dezvoltării relaţiilor comerciale şi teorii privitoare la profit

De-a lungul timpului s-au realizat schimburi economice între diferite teritorii ale lumii şi s-au dezvoltat relaţiile comerciale. Schimburile din Grecia Antică au constituit punctul de pornire, fiind urmate apoi de schimburile din zona Mării Negre şi a Mediteranei. Acestea s-au continuat cu dezvoltarea legăturilor din zona Mării Nordului şi Mării Baltice (sec.XIII-lea).

Marile descoperiri geografice, „Lumea nouă”, continentul asiatic, Australia, zona Pacificului au influenţat extinderea comerţului şi obţinerea beneficiilor de pe urma acestuia.

Revoluţia industrială, războaiele mondiale au dus la diviziunea internaţională a muncii şi la interdependenţe între economiile naţionale. Necesitatea de materii prime şi energie a deschis calea spre căutarea surselor necesare şi spre specializarea unor ţări.

Realizarea produselor complexe, automatizarea şi robotizarea au dus la extinderea Societăţilor Transnaţionale şi a întregii economii mondiale. Dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii a dus la creşterea competitivităţii societăţilor.

În lucrarea „Bazele economiei”, autoarea M.A. Georgescu distinge câteva curente teoretice cu privire la profit. Un curent susţine că „profitul este parte din valoarea muncii însuşită gratuit de cei ce posedă capital”, iar altul care cuprinde „acele puncte de vedere după care veniturile apar ca recompensă a factorilor de producţie”.

În concepţia mercantilistă nu orice circulaţie este izvorul profitului comercial, ci numai circulaţia între state -comerţul exterior- care sporeşte cantitatea de metal preţios din ţara respectivă.

Fiziocraţii au negat orice bază pentru existenţa profitului comercial. Doctrina fiziocrată consideră profitul ca un venit provenit numai din natură.

Adam Smith a considerat profitul un scăzământ din produsul muncii muncitorului, un produs al muncii neplătite integral.

David Ricardo a afirmat în mod clar ideea că izvorul originii profitului îl constituie o parte din munca muncitorului, care este însuşită de capitalist.

Adam Smith şi David Ricardo au fost şi promotorii activi ai comerţului liber între ţări, considerând că acesta aduce numeroase avantaje, favorizând dezvoltarea economico-socială.

Marx a considerat că profitul este o formă transformată a plusvalorii, plusvaloarea primită ca produs al întregului capital.

III. Analiza econometrică

Aşa cum afirmă Alex Farcaş în „Economia de piaţă”, legăturile dintre întreprindere şi piaţă, nu se rezumă la simple tranzacţii de vânzare-cumpărare. Întreprinderea trebuie să ţină cont de mediul economic, social, juridic, de cooperare a ei cu alte unităţi, de nevoile şi obiceiurile consumatorilor, de nivelul veniturilor.

Deoarece activitatea economică a firmei este influenţată de informaţii economice clare şi concise, proiectul are în vedere o măsură a informaţiilor economice şi analiza influenţei acestora asupra profitului, observând importanţa acestora pentru creşterea prestigiului firmei.

Firma analizată, S.C. ELECTRO S.R.L. din Constanţa, este producătoare de aparate electrocasnice, perioada analizată fiind 1992-2006.

Ca şi în cazul oricărei alte firme, profitul firmei în discuţie este influenţat de factori cantitativi: productivitatea, veniturile consumatorilor, preţul de vânzare, cheltuielile de publicitate, volumul producţiei, preţurile altor bunuri, cifra de afaceri, accelerarea vitezei de rotaţie a capitalului, consumul de factori de producţie. Alţi factori indirecţi: impozite, taxe, preţ de achiziţie, chirie. Factorii calitativi sunt: calitatea produsului, intensitatea reclamei comerciale, progresul tehnologic, factorul uman de înaltă specializare, satisfacţia consumatorului etc.

Preview document

Analiza factorilor care influențează profitul firmei SC Electro SRL în perioada 1992-2006 - Pagina 1
Analiza factorilor care influențează profitul firmei SC Electro SRL în perioada 1992-2006 - Pagina 2
Analiza factorilor care influențează profitul firmei SC Electro SRL în perioada 1992-2006 - Pagina 3
Analiza factorilor care influențează profitul firmei SC Electro SRL în perioada 1992-2006 - Pagina 4
Analiza factorilor care influențează profitul firmei SC Electro SRL în perioada 1992-2006 - Pagina 5
Analiza factorilor care influențează profitul firmei SC Electro SRL în perioada 1992-2006 - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Analiza Factorilor care Influenteaza Profitul Firmei SC Electro SRL in Perioada 1992-2006.doc

Ai nevoie de altceva?